Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2019,
8.16

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

ZDA Kitajska carina

Sobota, 11. 5. 2019, 8.16

4 leta, 12 mesecev

Kitajska: Trgovinska pogajanja z ZDA se bodo nadaljevala v Pekingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajski podpredsednik vlade in vodja kitajske delegacije na trgovinskih pogajanjih z ZDA Liu He je v petek v Washingtonu dejal, da trgovinska pogajanja z ZDA niso propadla in se bodo nadaljevala v Pekingu. Kdaj natanko naj bi se nadaljevala, ni omenil. Ameriška stran medtem grozi z uvedbo dodatnih carin na ves kitajski izvoz v ZDA.

Kitajska, ZDA
Novice ZDA zvišale carine na kitajski uvoz

"Pogajanja niso propadla, prav nasprotno, gre za običajen preobrat v pogajanjih med obema državama," je za kitajske medije po  pojasnil Liu He. Dodal je, da sta se obe strani strinjali, da se v prihodnosti srečata v Pekingu. Hkrati je opozoril, da o "pomembnih načelih" ni mogoče pričakovati koncesij.

Peking napovedal protiukrepe

Kitajski podpredsednik vlade in vodja kitajske delegacije na trgovinskih pogajanjih Liu He. | Foto: Reuters Kitajski podpredsednik vlade in vodja kitajske delegacije na trgovinskih pogajanjih Liu He. Foto: Reuters Dvodnevna trgovinska pogajanja v ZDA, ki so se v petek končala brez dogovora, je označil kot "produktivna" in dodal, da razlike ostajajo. O nadaljnjih pogajanjih z ZDA je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil zmerni optimizem.

Že pred tem je ameriški predsednik Donald Trump tvitnil, da so bili pogovori v četrtek in petek "iskreni in konstruktivni" in da zadnja zaostritev trgovinskih odnosov ni prizadela njegovega trdnega odnosa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom.

Tudi on je napovedal nadaljevanje pogovorov, od rezultata teh pa je odvisna tudi usoda dodatnih carin, ki jih je Trumpova administracija uvedla v petek.

Takrat so namreč začele veljati 25-odstotne carine na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, Peking, ki je sicer napovedal "ustrezne protiukrepe", pa za zdaj podrobnosti še ni sporočil.

Pogajanja že od začetka leta

Je pa glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer ponoči po srednjeevropskem času sporočil, da jim je Trump naročil začetek postopkov za uvedbo dodatnih carin še na 325 milijard dolarjev vredni preostali kitajski izvoz v ZDA. Podrobnosti o tem novem pritisku ameriške strani na Kitajsko naj bi v Washingtonu objavili v ponedeljek.

ZDA in Kitajska se o celovitem trgovinskem sporazumu pogajata od začetka leta, potem ko sta si lani naprtili dodatne carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave.

ZDA so ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga. Vse to ima tudi precejšen negativen vpliv na svetovno gospodarstvo.

donald trump
Novice Odbor ameriškega kongresa izdal nalog za predajo Trumpovih davčnih napovedi
Ne spreglejte