Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 1. 2022,
7.57

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

61

Natisni članek

Brest napad vojaki meja spor kriza Ukrajina Rusija ZDA

Petek, 14. 1. 2022, 7.57

2 leti, 3 mesece

Nakopičili na desettisoče vojakov. Smo na pragu ruske invazije na Ukrajino? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

61

"Pripravljeni smo na napredek za pogajalsko mizo, pripravljeni smo tudi sprejeti potrebne in ustrezne ukrepe za obrambo naših zaveznikov, za podporo partnerjev in odločen odgovor na morebitno agresijo," je v četrtek dejal Jake Sullivan, ameriški svetovalec za nacionalno varnost in dodal, da ZDA ne verjamejo, da se je Rusija odločila za napad na Ukrajino, vendar je na to vseeno pripravljena. Reševanje ukrajinske krize sicer v diplomatskih vrstah teče že od ponedeljka, a konkretnih rešitev ni.

Združene države Amerike ne verjamejo, da se je Rusija odločila za napad na Ukrajino, vendar je na to vseeno pripravljena in namerava braniti zaveznice, je novinarjem povedal Sullivan po tednu dni pogovorov med ZDA, zaveznicami in Rusijo.

V Moskvi invazijo na Ukrajino zanikajo, preverjajo pa bojno pripravljenost vojske 

Rusija je po trditvah ZDA na meji z Ukrajino nakopičila več deset tisoč vojakov in zahteva jamstva, da se zveza Nato ne bo širila naprej proti njenim mejam. Moskva zanika naklep o invaziji na Ukrajino.

Iz ruskega obrambnega ministrstva v Moskvi so danes sporočil, da se je v vzhodnem vojaškem okrožju začelo hitro preverjanje bojne pripravljenosti v okviru priprav na strateško-štabno vajo Vostok 2022. Gre za načrtovano zimsko usposabljanje, med usposabljanjem pa bodo enote privedene v višjo stopnjo bojne pripravljenosti, je navedbe ministrstva povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Ministrstvo je pri tem objavilo videoposnetek, ki prikazuje kolone vojaških vozil in kako natovarjajo tanke na železniške vagone. Vojake bodo prepeljali do oddaljenih vadbišč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Obveščevalna skupnost ni sprejela ocene, da se je Rusija odločila za vojaško smer ukrepanja v Ukrajini. Glede na trenutno stanje ima Rusija priložnost, da pride za mizo," je po navedbah STA dejal Sullivan.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Sergej Rjbakov, ki je vodil pogajanja z namestnico ameriškega državnega sekretarja Wendy Sherman v Ženevi, je v četrtek sicer dejal, da lahko Rusija pošlje svoje sile v Venezuelo ali na Kubo.

Sullivan je to označil za bahanje in dodal, da Rusija med pogajanji tega ni omenjala. "Če se bo Rusija pomaknila v to smer, bomo mi s tem odločno opravili," je dejal Sullivan. Rjbakove besede so obudile spomine na kubansko jedrsko krizo, ko je Sovjetska zveza leta 1962 namestila jedrske rakete na Kubi, ZDA pa so uvedle pomorsko blokado Kube.

Pogajanja in reševanje ukrajinske krize že ves teden, a rešitev ni 

Zunanji ministri EU ta konec tedna na neformalnem zasedanju v Brestu v Franciji razpravljajo o zaostrovanju napetosti zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. Od začetka tedna sicer potekajo pogovori zahodnih partneric z Rusijo v različnih formatih, ki pa za zdaj niso zagotovili preboja.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je začel v ponedeljek v Ženevi s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, v četrtek pa so se o tem pogovarjali na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell zavrača kritike, da Evrope ni za pogajalsko mizo, češ da se te dni z ZDA zelo tesno usklajujejo na vseh ravneh, da so stiki boljši kot kdajkoli. Ob tem poudarja, da imajo zagotovila, da ne bo nikakršnih odločitev o evropski varnosti brez tesnega sodelovanja z Evropo.

Gostitelj srečanja, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian, je v Brestu izrazil optimizem, da bo mogoče oživiti normandijski format, v okviru katerega razpravljajo Rusija, Ukrajina, Francija in Nemčija. Do zdaj je bilo šest srečanj v tem formatu, prvo junija 2014 v Normandiji, zadnje decembra 2019 v Parizu.

Na pogovorih v Brestu sodeluje tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je izrazil upanje, da bo Unija marca sprejela strateški kompas, skupno vizijo krepitve obrambnih zmogljivosti, ki naj bi zavarovala njene politične in gospodarske interese.

Kibernetski napad na spletne strani vlade 

Tuji mediji medtem poročajo o kibernetskem napadu na več spletnih strani ukrajinske vlade, so sporočili z ukrajinskega zunanjega ministrstva. Odgovornost za napad še ni znana. 

Gre za globalni napad, so na Facebooku zapisali pri ministrstvu za izobraževanje, z ministrstva za energijo pa so sporočili, da je preiskavo že prevzela posebna enota policije za kibernetski kriminal. 

Ukrajinski mediji so poročali, da se je pri zunanjem ministrstvu sprva pojavilo sporočilo v ruščini, poljščini in ukrajinščini, ki je med drugim namigovalo na to, da je napad odgovor na prozahodno stališče Ukrajine, piše STA. V njem je pisalo, da so izbrisali vse osebne podatke in da ne bo mogoče znova priti do njih, hkrati pa so v sporočilu trdili, da so vse osebne informacije sedaj javne.

Novice Umrl Putinov kritik: nag je padel iz petega nadstropja #video
Natova vojaška vaja
Novice Rusija svari Nato: Tveganje za oborožen spopad je ...
Vladimir Putin
Novice Putin: Po razpadu Sovjetske zveze sem vozil taksi
Anže Logar
Novice Proti ruskim plačancem bodo ukrepali evropski zunanji ministri
Joe Biden
Novice Putin vztraja: Rusija ima pravico braniti svojo varnost
bIDEN IN pUTIN
Novice Biden v primeru napada na Ukrajino zagrozil Putinu z gospodarskimi in drugimi ukrepi
Ne spreglejte