Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 12. 2021,
11.58

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Torek, 28. 12. 2021, 11.58

2 leti, 3 mesece

Umrl Putinov kritik: nag je padel iz petega nadstropja #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

V Moskvi je v ponedeljek umrl 35-letni Jegor Prosvirnin. Popolnoma gol naj bi padel skozi okno v petem nadstropju večstanovanjske zgradbe. Prosvirnin je bil eden od osrednjih likov ruskega skrajnega nacionalističnega gibanja, med drugim je podpiral okupacijo Ukrajine in baltskih držav, hkrati pa je bil oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. 

Jegor Prosvirnin je umrl še pred prihodom reševalcev, so poročali ruski mediji. Natančne okoliščine nesreče še niso znane, je pa pred tragičnim dogodkom na ulico vrgel nož in posodo za gorivo, iz njegovega stanovanja pa je bilo po pričevanju sosedov mogoče slišati kričanje.

Po neuradnih informacijah je bil tudi pod vplivom prepovedanih drog, zato se že pojavljajo vprašanja, ali je Prosvirnin res padel ali pa je morda celo sam skočil v smrt. 

Zdravnica
Novice Zdravnica med razgretim pogovorom padla iz 5. nadstropja bolnišnice

Zagovornik Velike Rusije in oster kritik Vladimirja Putina

35-letnik, ki se je v rusko prestolnico preselil iz Vladivostoka, obalnega mesta na ruskem Daljnem vzhodu, je bil znan kot ustanovitelj skrajno desne spletne strani Sputnik in Pogrom. Prek nje je Prosvirnin širil svoje ideje o tako imenovani Veliki Rusiji. Med drugim je podpiral priključitev Ukrajine, baltskih držav, Belorusije in Kazahstana. Samega sebe je označil za gorečega ruskega nacionalista. 

Rusko tožilstvo je leta 2017 tamkajšnjim telekomunikacijskim operaterjem zaukazalo blokado omenjene spletne strani, ker je ob Prosvirninovih ozemeljskih težnjah razpečevala tudi sovraštvo do pripadnikov različnih ras, narodnosti in veroizpovedi. Prosvirnin je spletno stran nato samovoljno ugasnil leta 2018.

S Prosvirninom se je pred dvema tednoma srečal 26-letni ruski politik Roman Juneman, ki ga nekateri vidijo kot resnega kandidata za sedež v dumi. Juneman, ki poglede v veliki meri deli z umrlim Prosvirninom, svojo politiko namreč gradi predvsem na nacionalizmu, je po smrti Prosvirnina dejal, da se mu ni zdelo, da bi bil med njunim druženjem kakorkoli drugačen ali celo paranoičen. | Foto: Facebook / Yegor Prosvirnin S Prosvirninom se je pred dvema tednoma srečal 26-letni ruski politik Roman Juneman, ki ga nekateri vidijo kot resnega kandidata za sedež v dumi. Juneman, ki poglede v veliki meri deli z umrlim Prosvirninom, svojo politiko namreč gradi predvsem na nacionalizmu, je po smrti Prosvirnina dejal, da se mu ni zdelo, da bi bil med njunim druženjem kakorkoli drugačen ali celo paranoičen. Foto: Facebook / Yegor Prosvirnin

Čeprav nikoli ni opustil svojih nacionalističnih teženj, je Prosvirnin do določene mere obrnil ploščo. Med drugim je napovedal, da se bo Ruska federacija sesula sama vase. Kritiziral je tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, češ da bi njegove poteze v Rusiji lahko zanetile državljansko vojno. Večkrat je izrazil tudi zaskrbljenost, da bi se zaradi svojih nazorov znašel v nemilosti ruskih oblasti. 

Preberite tudi:

Thomas Jendges
Novice Resnica o tragični smrti doktorja, ki je skočil s strehe svoje bolnišnice

 

Ne spreglejte