Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 12. 2021,
18.15

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Natisni članek

Ukrajina Vladimir Putin Joe Biden

Torek, 7. 12. 2021, 18.15

2 leti, 4 mesece

Biden v primeru napada na Ukrajino zagrozil Putinu z gospodarskimi in drugimi ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

bIDEN IN pUTIN | Američan je Rusu zagrozil z doslej najbolj bolečimi sankcijami, če si bo drznil napasti Ukrajino. | Foto Twitter

Američan je Rusu zagrozil z doslej najbolj bolečimi sankcijami, če si bo drznil napasti Ukrajino.

Foto: Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu na današnjem virtualnem vrhu, ki je trajal približno dve uri, zagrozil z gospodarskimi in drugimi ukrepi, če bo ruska vojska napadla Ukrajino. Ob tem je znova potrdil podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, je po pogovoru med predsednikoma sporočila Bela hiša.

"Predsednik Biden je izrazil globoko zaskrbljenost ZDA in evropskih zaveznic zaradi povečevanja sil okrog Ukrajine in dal jasno vedeti, da bodo ZDA in zaveznice odgovorile z močnimi gospodarskimi in drugimi ukrepi, če pride do vojaške zaostritve," je sporočila Bela hiša.

Dodali so, da je predsednik ZDA ponovno potrdil podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti. Pozval je k umiritvi napetosti ter vrnitvi k diplomaciji. Oba predsednika sta svojima ekipama naročila, naj nadaljujeta delo na tem, o čemer sta govorila in se dogovorila. To bodo ZDA storile ob tesnem sodelovanju z zavezniki in partnerji.

Sporočilo Bele hiše še dodaja, da sta predsednika govorila o ameriško-ruskem dialogu o strateški stabilnosti, dialogu o kibernetskih vdorih in sodelovanju pri vprašanjih, kot je Iran. Bela hiša je že prej napovedala, da se bo Biden po pogovoru s Putinom slišal z zaveznicami, tako kot se je pred pogovorom.

Ameriški predsednik naj bi kmalu govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premierjem Borisom Johnsonom in italijanskim premierjem Mariem Draghijem.

Biden zagrozil Putinu

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je kasneje dejal, da je Biden povedal Putinu, da bodo ZDA Ukrajini v primeru vojaške zaostritve zagotovile dodatno vojaško pomoč, prav tako pa bodo zagotovile dodatne zmogljivosti vzhodnim članicam zveze Nato. Dejal je tudi, da bo Biden v četrtek govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Ruska tiskovna agencija TASS je med drugim poročala, da je Putin od Bidna želel zagotovila, da Ukrajina ne bo postala članica zveze Nato. Sullivan je dejal, da Biden glede tega Putinu ni dal nobenih zavez.

Putin pa naj bi Bidna pozval, naj ne vali odgovornosti na poslabšanje položaja okrog Ukrajine na Rusijo, ker da je Nato tisti, ki izvaja nevarne poskuse izkoriščanja ukrajinskega ozemlja in povečuje vojaško prisotnost na ruskih mejah.

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da sta predsednika poudarila pomen nadaljevanja aktivnega dialoga obeh držav v boju proti računalniškemu kriminalu, Putin pa je izrazil pripravljenost na nadaljevanje praktičnega sodelovanja na področju kazenskih postopkov in tehnične podpore v boju proti temu kriminalu.

Glede Irana sta predsednika izrazila upanje, da bodo pogovori na Dunaju pripeljali do rešitve, ki bo sprejemljiva za vse strani.

Kremelj je po navedbah agencije Tass pogovor med predsednikoma označil za iskrenega in poslovne narave. Dogovorila sta se, da bosta zaradi odgovornosti za ohranjanje mednarodne varnosti in stabilnosti nadaljevala dialog, pa tudi stike med predstavniki obeh držav.

Putin je Bidnu tudi predlagal, da državi odpravita vse omejitve glede svojih veleposlaništev, kar bi izboljšalo odnose. Oba pa naj bi se strinjala, da je v odnosih med državama potrebno ohraniti duh Ženeve.

Rusija, Putin, Ruska vojska, vladimir putin
Novice "Ruska vojska vstopi v Kijev in razglasi prorusko Ukrajino"
Ne spreglejte