Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
7.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Natisni članek

Savdska Arabija ZDA novinar

Četrtek, 18. 10. 2018, 7.03

5 let, 5 mesecev

Kaj je Hašokdži pisal v svoji zadnji kolumni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Džamal Hašodži | Hašokdži v svoji zadnji kolumni ostro kritizira stanje medijske svobode v arabskem svetu. | Foto Reuters

Hašokdži v svoji zadnji kolumni ostro kritizira stanje medijske svobode v arabskem svetu.

Foto: Reuters

Washington Post je objavil zadnjo kolumno, ki jo je napisal izginuli kolumnist Džamal Hašokdži. V njej savdski novinar piše o pomenu svobode tiska na Bližnjem vzhodu. Omenjeni časnik je hkrati objavil tudi kritični uredniški komentar, v katerem zahteva, naj najverjetnejšo smrt njihovega kolumnista razišče Svet ZN za človekove pravice, vlado Donalda Trumpa pa obtožuje diplomatskega pometanja zadeve pod preprogo.

Hašokdži v svoji zadnji kolumni ostro kritizira stanje medijske svobode v arabskem svetu. Po njegovem mnenju je svoboda izražanja to, kar ta del sveta najbolj potrebuje. Po njegovem pisanju ljudje v arabskem svetu živijo za svojevrstno železno zaveso, saj o dogajanju doma in po svetu bodisi niso obveščeni bodisi se jim posredujejo izkrivljene informacije.

Ob tem poziv k pomoči prebivalcem arabskega sveta, da bodo slišani in da bodo seznanjeni z dogajanjem drugje po svetu.

mohamed bin salman
Novice "Večjih posledic ne bo, na koncu vedno zmaga denar"

"Življenje je dal za svobodo"

Urednica rubrike globalna mnenja Karen Attiah je pojasnila, da so z objavo prispevka odlašali v upanju, da se bo Hašokdži vrnil živ. "Zdaj se moram soočiti z dejstvom, da se to ne bo zgodilo," je dejala in dodala, da njegova zadnja kolumna lepo zajame njegovo predanost za svobodo v arabskem svetu. "Svobodo, za katero je očitno dal svoje življenje."

Časopis dodaja, da je najboljša metafora za Pompeovo diplomacijo to, kar so novinarji videli pred savdskim konzulatom v Istanbulu - čistilno ekipo z vedri, čistili in metlami za brisanje. | Foto: Reuters Časopis dodaja, da je najboljša metafora za Pompeovo diplomacijo to, kar so novinarji videli pred savdskim konzulatom v Istanbulu - čistilno ekipo z vedri, čistili in metlami za brisanje. Foto: Reuters

Časnik je medtem objavil tudi uredniški komentar z naslovom Zakaj Trumpova vlada čisti nesnago Savdske Arabije, v katerem kritizira državnega sekretarja Mika Pompea, ki je v Riad odšel po pojasnila, a se je bolj izkazalo, kot da pomaga vladarju Savdske Arabije pobegniti krizi.

Prav tako je po mnenju časopisa Trump več kot pripravljen pomagati pri izmikanju odgovornosti oblasti v Savdski Arabiji. To naj bi nakazal s tvitom po telefonskem pogovoru, v katerem mu je savdski vladar zanikal, da bi kaj vedel o Hašokdžiju.

Ministri ZDA, Velike Britanije, Francije in Nizozemske so danes odpovedali udeležbo na veliki mednarodni investicijski konferenci, ki bo prihodnji teden potekala v Savdski Arabiji. Razlog za njihovo odločitev je prav izginotje savdskega novinarja Džamala Hašokdžija.
Džamal Hašodži
Novice Posnetki naj bi kazali, da je bil savdski novinar obglavljen

Washington Post zahteva prekinitev poslov s savdskim režimom

Trump je sicer včeraj zanikal te navedbe, češ, da želi le izvedeti, kaj se je zgodilo in da do konca tedna pričakuje poročilo Pompea. Sicer hkrati tudi poudarja, da Hašokdži ni bil ameriški državljan.

Washington Post, za katerega je Hašokdži, ki je imel dovoljenje za delo in bivanje v ZDA, zahteva, da ameriška podjetja prekinejo posle s savdskim režimom, dokler ne bo razkrita resnica o pogrešanem novinarju.

preiskava izginotje Džamal Hašodži
Novice Truplo novinarja naj bi na savdskem konzulatu razrezali na kose #video

Hašokdži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Istanbulu in se iz njega ni vrnil. Turški časopis Yeni Safrak poroča o posnetku zaslišanja in mučenja Hašokdžija v konzulatu. Sliši se, kako mu režejo prste in ga na koncu obglavijo. Savdski konzul Mohamed al Otaibi na posnetku mučiteljem naroči, naj to storijo zunaj konzulata, ker ga bodo spravili v težave.

Eden od mučiteljev mu odvrne, naj utihne, če želi ostati živ po vrnitvi v domovino. New York Times je poročal, da je osumljenec za mučenje znan kot pogost spremljevalec princa Mohameda bin Salmana, trije so člani njegove osebne varnostne službe, eden od osumljencev pa naj bi bil medicinski strokovnjak za trupla oziroma obdukcije.

Ne spreglejte