SiolNET. Novice Svet
2,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Večjih posledic ne bo, na koncu vedno zmaga denar"

2,04

termometer

mohamed bin salman
Drastičnih posledic v odnosih med ZDA in Savdsko Arabijo ne bo, na koncu vedno zmaga denar, je prepričan Bogomil Ferfila. Foto: Reuters

Vse več indicev kaže, da za izginotjem savdskega novinarja in kritika oblasti Džamala Hašodžija stojijo savdske oblasti. Nekateri tuji mediji poročajo, da so v zaslišanje in najverjetnejši umor novinarja vpleteni uradniki blizu prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Poznavalec Savdske Arabije Bogomil Ferfila pa opozarja, da bi bil primer prestolonasledniku lahko podtaknjen.

Na dan prihajajo različne podrobnosti o izginotju savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki so ga nazadnje videli 2. oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu, s katerega ni nikoli prišel. Novinarja naj bi na konzulatu zasliševali, mučili in nazadnje ubili ter razkosali.

Tuji mediji, ki se sklicujejo na vire v Turčiji, navajajo, da za primerom stojijo visoki uradniki iz Savdske Arabije, ki so blizu kroga 33-letnega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Ali je morda celo ta ukazal oz. privolil v zaslišanje novinarja, sicer ni jasno.

Džamal Hašodži Novice Posnetki naj bi kazali, da je bil savdski novinar obglavljen

V zgodovini takih obračunov z novinarji ni bilo

Vendar Bogomil Ferfila, poznavalec Savdske Arabije, o kateri je napisal tudi knjigo, dvomi, da bi si prestolonaslednik to upal narediti, čeprav ima država strog odnos do novinarjev in cenzurira medije ter jim ne dovoli vtikanja v delitev dohodkov od nafte in kritiziranja oblasti.

"V teh državah lahko dobiš deset let zapora, če napišeš slabo besedo o vladarju, ne le lastne države, temveč tudi drugih zalivskih držav. A novinarjev niso nikoli ubijali. Tega ni bilo. Sploh pa mu take neumnosti ne bi pripisal zdaj, ko se pripravlja na mini Davos v puščavi in uresničevanje vizije 2030, s katero skuša reorganizirati državo."

Ferfila sumi notranjega ministra

"Novinarjev niso nikoli ubijali. Take neumnosti mu ne bi pripisal," pravi Bogomil Ferfila. "Novinarjev niso nikoli ubijali. Take neumnosti mu ne bi pripisal," pravi Bogomil Ferfila. Ferfila ob tem kot večjo možnost omenja, da je bila zadeva Mohamedu bin Salmanu podtaknjena. Mladi prestolonaslednik si je namreč v državi nabral že zelo veliko sovražnikov, o čemer priča tudi vrsta varnostnikov, ki ga spremljajo, kjerkoli se pojavi.

Sovražnike si je med drugim nabral med "znamenitim pučem, v katerem je v dva hotela v Rijadu zaprl nekaj deset princev in princes ter bogatašev. Med njimi je bil tudi minister za notranje zadeve, ki ima zelo velik vpliv, tudi na celoten obveščevalni aparat," poudarja Ferfila.

Prav ta minister bi lahko bil tisti, ki bi visokim uradnikom, ki so blizu tudi prestolonasledniku, ukazal zaslišanje in ugrabitev novinarja. "Tu vidim možnost povezave in tega, da so mu to nastavili," razlaga Ferfila, ki ga čudi, da tuji mediji o tem še niso nič poročali.

preiskava izginotje Džamal Hašodži Novice Truplo novinarja naj bi na savdskem konzulatu razrezali na kose #video

Trump: Obtoženi, preden jim je uspelo dokazati nedolžnost

Na vprašanje, kako bi utegnil primer vplivati na mednarodne odnose, predvsem z ZDA, če se izkaže, da za verjetnim ubojem stojijo oblasti v Rijadu, Ferfila odgovarja, da drastičnih posledic ne bo.

Ameriški predsednik Donald Trump je že pred dnevi zagrozil s hudo kaznijo, v Savdsko Arabijo in na njen konzulat v Istanbul je poslal celo državnega sekretarja Mika Pompea. A medtem ko mediji vse bolj s prstom kažejo na krivca blizu vrha kraljeve oblasti v Rijadu, Trump ostaja previden.

V pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP je bil ameriški predsednik danes previden, med drugim je dejal, da je bil Rijad "obsojen, še preden mu je uspelo dokazati svojo nedolžnost". Dejal je še, da je savdski kraljevi princ zanikal, da bi vedel karkoli o izginotju Hašodžija.

Džamal Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor se je odpravil po dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Džamal Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor se je odpravil po dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Foto: Reuters

Na koncu bo zmagal denar

A tudi če se izkaže, da vendarle za primerom stojijo savdske oblasti, to kakšnih dolgoročnih posledic ne bo imelo, meni Ferfila. Kot pravi, na koncu vedno zmaga denar.

Tako kot savdske oblasti z naftnimi milijardami kupujejo lojalnost državljanov in jim omogočajo socialno državo, tako s tem denarjem kupujejo tudi lojalnost bogatih zahodnih držav.

"To počnejo vse zalivske države. Združeni arabski emirati vsakih nekaj let od ključnih zahodnih držav, Francije, Velike Britanije in ZDA, kupijo za nekaj milijard orožja, čeprav ga še uporabljati ne znajo. Namen je le, da ohranijo dobro razpoloženje zahodnih držav," razlaga Ferfila in poudarja, da "če to počneš, pri svojih dobaviteljih ne moreš naleteti na kakšen dolgoročen odpor".

Donald Trump Novice Trump grozi Savdski Arabiji s hudo kaznijo

Lahko se sicer zgodi, da bo še katera od držav odpovedala udeležbo na veliki investicijski konference, ki jo bo Savdska Arabija gostila med 23. in 25. oktobrom. Prav tako se lahko zgodi, da bodo uveljavili kakšne sankcije, ki pa jih bodo čez čas "na tiho odpravili", meni Ferfila.

Da bi se zamajali odnosi z ZDA, pa je še manj verjetno, saj je naveza s Savdsko Arabijo in tretjim členom v tem trikotniku, Izraelom, vendarle premočna. "V času administracije Trumpa ni pričakovati kakšnih večjih poslabšanj," dodaja Ferfila.

Džamal Hašodži Novice Savdska Arabija naj bi priznala odgovornost za smrt novinarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin