SiolNET. Novice Svet
3,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posnetki naj bi kazali, da je bil savdski novinar obglavljen

3,36

termometer

Džamal Hašodži
Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor se je odpravil po dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Rijad vztraja, da je prostore konzulata tudi zapustil, medtem ko turška policija navaja, da se to ni zgodilo. Foto: Reuters

Savdskega novinarja Džamala Hašodžija so na savdskem konzulatu v Istanbulu mučili, nato pa obglavili, poroča turški časnik Yeni Safak. Novinarji se sklicujejo na zvočne posnetke dogajanja na konzulatu, kamor je novinar v začetku oktobra prišel urediti dokumente za poroko, nato pa izginil. Zaslišanje novinarja z možnostjo ugrabitve je po poročanju CNN ukazal visoki uradnik savdske obveščevalne službe. Ameriški predsednik Donald Trump je Turčijo že zaprosil, da omenjene posnetke preda ZDA.

Kot piše omenjeni provladni turški dnevnik, so domnevni morilci do savdskih oblasti kritičnega novinarja Džamala Hašodžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili. Časnik dodaja, da so novinarji prisluhnili več posnetkom dogajanja, a ne razkriva, kako so posnetki nastali in kako so jih novinarji pridobili. 

Sky News medtem poroča, da naj bi se trupla umorjenega novinarja na konzulatu znebili s kislino.

Je zaslišanje posnela Hašodžijeva pametna ura?

Ameriški časnik Washington Post, za katerega je pisal tudi Hašodži, je že pred tem poročal, da obstajajo zvočni in slikovni posnetki, ki dokazujejo, da je bil novinar ubit znotraj konzulata in nato razkosan. Pri tem se je skliceval na ameriške in turške predstavnike.

Današnja objava v časniku Yeni Safak je sicer prva, v kateri turški mediji trdijo, da so omenjene posnetke dejansko slišali. Da je zaslišanje, mučenje in umor posnela Hašodžijeva pametna ura, je konec tedna poročal turški časnik Sabah, a so takrat nekateri strokovnjaki ocenili, da je malo verjetno, da bi lahko ura dogajanje posnela na način, kot je bilo opisano.

preiskava izginotje Džamal Hašodži Novice Truplo novinarja naj bi na savdskem konzulatu razrezali na kose #video

"Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!"

Časnik Yeni Safak danes med drugim poroča, da je na posnetku med mučenje Hašodžija slišati savdskega konzula v Istanbulu Mohameda al Otajbija, ki pravi: "Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave." Dnevnik dodaja, da je na nekem drugem posnetku slišati neznanca, ki pravi konzulu: "Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!" Konzul Otajbi je v torek zapustil Istanbul in odpotoval v Rijad, še preden so turške oblasti v okviru preiskave novinarjevega izginotja preiskale njegovo rezidenco.

Zaslišanje naj bi ukazal visoki predstavnik obveščevalne službe

Po poročanju CNN je zaslišanje novinarja ukazal visoki uradnik obveščevalne službe Savdske Arabije. Kot navaja eden od treh virov, naj bi šlo za uradnika blizu notranjega kroga kraljevega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Ob tem ni jasno, ali je ta dal dovoljenje za zaslišanje in ugrabitev novinarja. Po mnenju več uradnikov, s katerimi so se pogovarjali novinarji CNN, skoraj ni mogoče, da 33-letni prestolonaslednik ne bi dal soglasja.

Je zaslišanje savdskega novinarja ukazal prestolonaslednik? Je zaslišanje savdskega novinarja ukazal prestolonaslednik? Foto: Reuters

Da veliko indicev glede odgovornosti za izginotje novinarja in kritika režima vodi k savdskemu prestolonasledniku, je poročal tudi ameriški časnik New York Times. Izmed osumljencev, ki jih je identificirala Turčija, naj bi bil eden pogost spremljevalec princa. Še trije naj bi bili v skupini njegovega osebnega varovanja, peti pa naj bi bil pomemben savdski forenzik, je navedel časnik.

Džamal Hašodži Novice Savdska Arabija naj bi priznala odgovornost za smrt novinarja

Trump zaprosil Turčijo za izročitev posnetkov

Ameriški predsednik Donald Trump je danes poudaril, da je Turčijo zaprosil, naj posreduje tonske in videoposnetke v povezavi z izginotjem savdskega novinarja in objubil, da bo o tem povprašal tudi državnega sekretarja Mika Pompea, ko se ta vrne iz Turčije.

Po Trumpovi oceni omenjeni posnetki verjetno obstajajo. Ameriški predsednik sicer ni želel ne potrditi ne zavrniti informacije, da primer preiskuje tudi FBI, vendar pa je ponovil, da Hašodži ni bil ameriški državljan. Savdsko Arabijo je izpostavil kot pomembnega zaveznika na Bližnjem vzhodu in spet spomnil, da je naročila za 110 milijard dolarjev vojaške opreme.

V nedavnem intervjuju za AP je Trump obtožbe na račun Savdske Arabije zaradi umora novinarja primerjal z obtožbami o spolnih napadih na račun vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. Trump je izjavil, da se je v obeh primerih hitelo s sklepi, obtoženi pa da morajo dokazovati svojo nedolžnost.

Džamal Hašodži Novice Turčija ZDA domnevno predala dokaze o mučenju in umoru savdskega novinarja

Turški uradnik: Razrezali so ga na kose

Hašodži je pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor se je odpravil po dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Rijad vztraja, da je prostore konzulata tudi zapustil, medtem ko turška policija navaja, da se to ni zgodilo. Turška policija je v zadnjih dneh preiskala prostore konzulata, a rezultatov še niso sporočili.

Turške oblasti so že prejšnji teden ZDA sporočile, da imajo posnetke, da so pogrešanega novinarja pridržali na savdskem konzulatu v Istanbulu, ga zasliševali, mučili, ubili in razkosali. CNN je včeraj poročal, da naj bi truplo ubitega novinarja na savdskem konzulatu razrezali na kose. Pri tem se je skliceval na besede turškega uradnika. Oblasti v Rijadu naj bi prav tako pripravljale poročilo, v katerem bodo priznale, da je Hašodži umrl, ker je šlo med zaslišanjem "nekaj narobe".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin