Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2024,
19.27

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Natisni članek

Nemčija Srbija litij Aleksander Vučić Olaf Scholz

Sreda, 18. 9. 2024, 19.27

1 teden, 1 dan

Je Srbija padla v nemško past?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,62
Olaf Scholz in Aleksandar Vučić | Srbska vlada ima velike težave s protestniki proti rudniku litija, na drugi strani Nemčija načrtuje odprtje dveh rudnikov litija. Na fotografiji: nemški kancler Olaf Scholz in srbski predsednik Aleksandar Vučić.  | Foto Guliverimage

Srbska vlada ima velike težave s protestniki proti rudniku litija, na drugi strani Nemčija načrtuje odprtje dveh rudnikov litija. Na fotografiji: nemški kancler Olaf Scholz in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Guliverimage

Nemški kancler Olaf Scholz je bil julija letos v Beogradu, ko sta Srbija in EU podpisali sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada litij. V spornem srbskem rudniku pri Loznici naj bi izkopavali litij, ki ga potrebuje nemška avtomobilska industrija. Toda zdaj so se pojavile teorije, da Nemčija v resnici ne želi, da bi Srbija zagnala rudnik litija, ampak želi preprečiti ta projekt. Nemčija ima namreč sama zaloge litija in se pripravlja na odprtje rudnikov te surovine.

Že nekaj let v Srbiji potekajo protesti proti projektu rudnika litija v bližini mesta Loznica na zahodu Srbije. Nasprotniki rudniku, ki ga želi odpreti britansko-avstralska korporacija Rio Tinto, očitajo ogrožanje okolja in zdravja ljudi (pojavljalo naj bi se zastrupljanje voda).

Letos je Srbija spet zagnala projekt

Zaradi okoljevarstvenih protestov je vlada v Beogradu v začetku leta 2022 celo ustavila projekt. Letos poleti je srbsko ustavno sodišče razveljavilo ustavitev projekta. Srbska vlada je ponovno zagnala projekt pridobivanja litija.

Litij
Novice Novo zlato: bo ta dragocena kovina Balkanu prinesla bogastvo?

V Beogradu sta EU in Srbija 19. julija letos podpisali sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah. Sporazum sta podpisala srbska ministrica za energetiko Dubravka Đedović Handanović in takratni podpredsednik Evropske komisije in komisar za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič. Vrha se je poleg nemškega kanclerja Olafa Scholza udeležil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Resnica ali zgolj teorija zarote?

Toda zdaj so se pojavile teorije, da Nemčija v resnici želi potop projekta izkopavanja litija v Srbiji, ker ima sama zaloge litija in želi v prihodnjih letih odpreti dva rudnika te surovine, ki je nujna za izdelavo baterij za električne avtomobile.

Michael Martens, dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o teorijah, da želi Nemčija preprečiti izkopavanje litija v Srbiji:

Eden od rudnikov bo v bližini Altenberga na Saškem, kjer želi podjetje Zinnwald Lithium vzpostaviti enega največjih rudnikov litija v Evropi, in sicer do okoli leta 2030. Cilj podjetja je vsako leto pridobiti približno toliko litija, da bo zadostovalo za izdelavo približno 600 tisoč avtomobilskih baterij, je konec letošnjega avgusta sporočila nemška vlada.

Nemške zaloge litija seveda ne bodo mogle pokriti vseh nemških potreb, bodo pa nemški rudniki litija pomagali zmanjšati odvisnost od tujine, je pred dnevi poročala nemška javna radiotelevizija ARD.

Beograd, protesti
Novice Okoljski aktivisti v Srbiji po priprtju treh protestnikov zagrozili z radikalnimi ukrepi
Protest Beograd
Novice Na ulicah Beograda več deset tisoč protestnikov: blokirali so avtocesto in železnico #foto
Aleksander Vučić
Novice Aleksandar Vučić proteste proti pridobivanju litija označil za poskus rušenja oblasti
Olaf Scholz in Aleksandar Vučić
Novice Srbija in EU podpisali sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah
Ne spreglejte