Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2024,
10.01

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Nemčija recesija BDP Japonska gospodarstvo

Četrtek, 15. 2. 2024, 10.01

2 meseca, 1 teden

Najmočnejša gospodarstva na svetu: preobrat tik pod vrhom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Tokio | Japonska je s tretjega zdrsnila na četrto mesto največjih gospodarstev na svetu. Prehitela jo je Nemčija, na prvih dveh mestih ostajajo ZDA in Kitajska.  | Foto Shutterstock

Japonska je s tretjega zdrsnila na četrto mesto največjih gospodarstev na svetu. Prehitela jo je Nemčija, na prvih dveh mestih ostajajo ZDA in Kitajska.

Foto: Shutterstock

Japonska je izgubila status tretjega največjega gospodarstva na svetu in je zaradi šibkega domačega povpraševanja v zadnjem lanskem četrtletju nepričakovano zašla v recesijo. Kot je danes sporočila vlada v Tokiu, je japonski nominalni bruto domači proizvod (BDP) leta 2023 znašal preračunano 4.210 milijard dolarjev, kar je manj od nemškega.

To pomeni, da je Japonska s tretjega zdrsnila na četrto mesto največjih gospodarstev na svetu, BDP Nemčije je namreč lani znašal 4.460 milijard dolarjev. Nazadovanje na lestvici je predvsem posledica močnega padca vrednosti jena, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem lanskem četrtletju, od oktobra do decembra, se je obseg japonskega BDP skrčil za 0,1 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej in drugič zapored. V treh mesecih od julija do septembra je bil padec obsega BDP po revidiranih podatkih 0,8-odstoten. Ekonomisti ob dveh negativnih četrtletjih zapored govorijo o tehnični recesiji.

Na letni ravni je Japonska v letu 2023 zabeležila 1,9-odstotno gospodarsko rast. Tečaj jena se je v letih 2022 in 2023 znižal za več kot 18 odstotkov v razmerju do dolarja, od tega lani za približno sedem odstotkov. Japonska centralna banka je namreč za razliko od drugih velikih centralnih bank vztrajala pri ohranitvi negativnih obrestnih mer.

Japonsko gospodarstvo tare pomanjkanje delavcev, saj število njenih prebivalcev pri nizki rodnosti nenehno upada. | Foto: Guliverimage Japonsko gospodarstvo tare pomanjkanje delavcev, saj število njenih prebivalcev pri nizki rodnosti nenehno upada. Foto: Guliverimage Na Japonskem veliko pomanjkanje delavcev

Obe državi sta močno odvisni od izvoza in se soočata z velikimi težavami, vendar Japonska bolj kot Nemčija trpi zaradi akutnega pomanjkanja delavcev, saj število njenih prebivalcev upada, rodnost pa ostaja nizka.

Zasebna potrošnja, ki predstavlja več kot polovico japonske gospodarske aktivnosti, se je v zadnjem četrtletju lani zmanjšala za 0,2 odstotka, torej že tretje četrtletje zapored, je še sporočila japonska vlada.

Japonska gospodinjstva se spopadajo z naraščajočimi življenjskimi stroški in nižanjem realnih plač. Tudi investicijska poraba podjetij je bila šibka, padla je za 0,1 odstotka. "Dejstvo, da je Nemčija prehitela Japonsko, kaže, da moramo nujno pospešiti strukturne reforme in ustvariti novo fazo rasti," je v Tokiu dejal minister za oživitev gospodarstva Jošitaka Šindo.

Prvi dve mesti na lestvici največjih svetovnih gospodarstev zasedata ZDA in Kitajska.

V recesiji tudi britansko gospodarstvo 

V težavah pa ni samo Japonska. Tudi britanski BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju na četrtletni ravni skrčil za 0,3 odstotka, je danes objavil britanski statistični urad ONS. Po 0,1-odstotnem padcu v tretjem trimesečju je Velika Britanija tehnično v recesiji. Ekonomisti ob dveh zaporednih negativnih četrtletjih namreč govorijo o tehnični recesiji. 

Gre za prvo recesijo v Veliki Britaniji po prvem polletju leta 2020, ko je gospodarstvo prizadela pandemija covid-19, podatke povzema francoska tiskovna agencija AFP. 

Kljub recesiji v drugem lanskem polletju je britansko gospodarstvo v celotnem letu stagniralo, je ob današnji predstavitvi podatkov dejala vodja gospodarskih statistik pri ONS Liz McKeown. "V zadnjem četrtletju so padce zabeležili v vseh glavnih sektorjih, pri čemer so rast najbolj zavirali predelovalna industrija, gradbeništvo in trgovina na debelo," je dejala.

Britanski finančni minister Jeremy Hunt je v odzivu na objavljene podatke ocenil, da je visoka stopnja inflacije največja ovira za rast.

Novica o recesiji predstavlja velik udarec za vlado premierja Rishija Sunaka pred letošnjimi volitvami. Njegovi vladajoči konservativci v javnomnenjskih raziskavah trenutno zaostajajo za laburisti, ki jih vodi Keir Starmer, navaja AFP.
Hutiji
Novice Kdo so ljudje, ki v šahu držijo svetovno gospodarstvo?
G20
Novice G20: Zaostrovanje trgovinskih vojn ogroža svetovno gospodarstvo
recesija
Novice Recesija najbolj možna v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem
posel, gospodarstvo
Novice Rast BDP v ZDA lani po prvi oceni 2,5-odstotna
Xi Jinping
Novice Ši Džinping presenetil svet: Priznal je, da je kitajsko gospodarstvo v težavah.
Nemčija Evropa
Novice V Nemčiji lani najvišja zaposlenost po letu 1990
Ne spreglejte