Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
15.23

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

rast BDP ZDA gospodarstvo

Četrtek, 25. 1. 2024, 15.23

3 mesece

Rast BDP v ZDA lani po prvi oceni 2,5-odstotna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
posel, gospodarstvo | V tretjem četrtletju je bila rast BDP v medletni primerjavi 4,9-odstotna. | Foto Getty Images

V tretjem četrtletju je bila rast BDP v medletni primerjavi 4,9-odstotna.

Foto: Getty Images

ZDA so minulo leto po prvi oceni sklenile z 2,5-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko so imele leto pred tem 1,9-odstotno gospodarsko rast, je danes objavilo ameriško ministrstvo za trgovino. Ugodne številke bodo v luči prihajajočih volitev prav prišle tudi Joeju Bidnu, ki se bo verjetno vnovič potegoval za predsedniški položaj.

Kot so izračunali ameriški statistiki, je bila medletna rast gospodarske aktivnosti v zadnjem četrtletju lani 3,3-odstotna, kar je precej nad pričakovanji. Temeljila je na odpornem trgu dela, zasebni in javni potrošnji ter izvozu, poročilo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Podatke o krepki gospodarski rasti bo po navedbah AFP izkoristila tudi administracija predsednika Bidna, ki želi volivce prepričati, da so bili uspešni pri zajezitvi inflacije, pri čemer so hkrati spodbujali investicije in z njimi gospodarstvo.

Več optimizma

Biden je v odzivu na poročilo ministrstva za trgovino sporočil, da gre za dobro novico za ameriške družine in spomnil, da gospodarstvo raste že tretje leto zapored, v zadnjem letu dni za skupaj 3,1 odstotka, ustvarjenih pa je bilo 2,7 milijona novih delovnih mest. Inflacija pa se je vrnila na ravni pred izbruhom pandemije covida-19, je dodal.

Predsednik ZDA je ob tem poudaril, da je izbira med njegovo in republikansko politiko več kot očitna. "Ekstremnim republikancem ne bom dovolil, da razdajajo napredek bogatim in velikim podjetjem, obenem pa višajo stroške za navadne Američane ter jim zmanjšujejo pokojninske in zdravstvene ugodnosti," je sporočil Biden.

Najnovejši podatki bodo po pričakovanjih podkrepili optimizem, da ZDA ob ukrotitvi inflacije, ki so se jo lotili z zviševanjem obrestnih mer, čaka t. i. mehak pristanek, torej brez recesije.

Še na začetku lanskega leta so analitiki pričakovali, da bo potrošnja gospodinjstev v ZDA zaradi višjih obresti in porabljenih prihrankov iz časa covidnega zaprtja države izgubila zagon, a ni prišlo do uresničitve slabih scenarijev.

Odporen trg dela presenetil

Prav tako največje gospodarstvo na svetu ni vstopilo v recesijo. Presenetil je predvsem odporen trg dela. Četudi se je zaposlovanje začelo ohlajati, je brezposelnost v državi ostala nizka.

Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je bila v četrtem četrtletju 2,0-odstotna, kar je cilj denarne politike Federal Reserve. V celotnem letu 2023 je bila 3,2-odstotna.

Napovedi o recesiji se niso uresničile zaradi trdoživih potrošnikov, ki sicer tarnajo nad inflacijo, vendar pa so v četrtem četrtletju porabo povečali za 2,8 odstotka. Pomagala je tudi zvezna vlada z 2,5-odstotno rastjo porabe v istem obdobju.

Poraba se je odrazila tudi na proračunski luknji, ki je lani znašala 500 milijard dolarjev, ameriški javni dolg pa se je povzpel na 34.000 milijard dolarjev.

Volkswagen ID proizvodnja tovarna
Novice Ifo znižal napoved nemške gospodarske rasti
Frankfurt
Novice Nemški BDP se je lani skrčil za 0,3 odstotka
Davek. Davčna napoved. Davki.
Novice Javnofinančni primanjkljaj v tretjem četrtletju pri 2,4 odstotka BDP
Igor Papič
Novice Papič: V letu 2024 bo za 30 odstotkov več sredstev za znanost kot letos
Ne spreglejte