Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2019,
13.01

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

migracije trgovinska vojna Kitajska Mehika ZDA Christine Lagarde G20

Nedelja, 9. 6. 2019, 13.01

4 leta, 10 mesecev

G20: Zaostrovanje trgovinskih vojn ogroža svetovno gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
G20 | Ministri G20 pa so tokrat prvič razpravljali tudi o "izzivih in priložnostih", ki jih predstavlja staranje prebivalstva. Predlagali so, da se na trg dela zvabi več žensk in starejših ter "spodbuja do starejših prijazne industrije". | Foto Reuters

Ministri G20 pa so tokrat prvič razpravljali tudi o "izzivih in priložnostih", ki jih predstavlja staranje prebivalstva. Predlagali so, da se na trg dela zvabi več žensk in starejših ter "spodbuja do starejših prijazne industrije".

Foto: Reuters

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav G20 so ob koncu dvodnevnega zasedanja v japonski Fukuoki sprejeli izjavo, v kateri opozarjajo na zaostrovanje trgovinskih napetosti, kar ogroža svetovno gospodarstvo. "Rast ostaja skromna, tveganja pa se povečujejo," so zapisali.

"Najbolj pomembno je, da so se trgovinske in geopolitične napetosti okrepile," so zapisale članice G20 in dodale, da so "pripravljene sprejeti nadaljnje ukrepe", če bo potrebno.

Kot kompromis na zahtevo Washingtona so sicer iz izjave črtali besedilo prvotnega osnutka, ki je omenjalo "nujno potrebo po reševanju trgovinskih napetosti".

Članice G20 so na dvodnevnem srečanju na zahodu Japonske razpravljale tudi o težavnem vprašanju obdavčevanja internetnih velikanov in prvič doslej tudi o gospodarskih izzivih, ki jih predstavlja staranje prebivalstva.

Toda v ospredju so bile trgovinske napetosti, saj ZDA in Kitajska še naprej grozita ena drugi s carinami, za katere se ekonomisti bojijo, da bodo zavrle globalno rast.

Ford
Novice Kitajska z novo puščico proti ZDA: tokratna tarča je Ford

Direktorica IMF Christine Lagarde je dejala, da trgovinski konflikti predstavljajo "glavno grožnjo" globalnim gospodarskim obetom. | Foto: Reuters Direktorica IMF Christine Lagarde je dejala, da trgovinski konflikti predstavljajo "glavno grožnjo" globalnim gospodarskim obetom. Foto: Reuters Ameriško-kitajske carine bi lahko zmanjšale obseg svetovnega BDP

Po oceni Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bi lahko medsebojne ameriško-kitajske carine zmanjšale obseg svetovnega bruto domačega proizvoda za pol odstotka oz. za približno 455 milijard dolarjev.

Direktorica IMF Christine Lagarde je dejala, da trgovinski konflikti predstavljajo "glavno grožnjo" globalnim gospodarskim obetom. Carine, ki sta jih uvedli dve vodilni svetovni gospodarstvi, bi lahko opazno ogrozile globalno okrevanje, je dodala.

Ministri G20 so z olajšanjem sprejeli novico, da sta ZDA in Mehika sklenili dogovor o priseljevanju, ki je Washington ustavil pri nameri, da uvede petodstotne carine na uvoz mehiškega blaga. Vendar pa je ameriški minister za finance Steven Mnuchin novinarjem povedal, da je Washington pripravljen uvesti dodatne carine na uvoz kitajskega blaga, če ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping na srečanju ta mesec v Osaki ne dosežeta dogovora.

Mehika meja carine tovornjak
Novice ZDA in Mehika dosegli dogovor o migracijah, carin ne bo

Članice so se zavzele za višje davke za velike korporacije

Članice G20 so se zavzele tudi za višje davke za velike korporacije. Kot so zapisale v sklepni izjavi, bodo podvojile napore, da se do leta 2020 doseže dogovor o tem vprašanju.

Zdaj veljavna davčna ureditev, ki temelji na principih iz prejšnjega stoletja, namreč komajda zajema internetne velikane, kot sta Google in Facebook. Ti tako plačujejo precej nižje davke kot pa tradicionalna industrijska podjetja.

G20
Novice Voditelji G20 sprejeli skupno izjavo in podprli podnebni sporazum

Države članice EU so lani poskušale uvesti vseevropski digitalni davek. A je namera trčila predvsem na nasprotovanje Irske, ki med drugim gosti evropski sedež družbenega omrežja Facebook, kot tudi skandinavskih držav.

Konkretno naj bi se do konca prihodnjega leta dogovorili o globalnem minimalnem davku. Poleg tega naj bi prerazporedili lokacijo obdavčitve, in sicer naj bi se davek ne plačeval v državi, kjer je sedež posameznega podjetja, pač pa tam, kjer je doma stranka oz. uporabnik storitev.

Ministri G20 pa so tokrat prvič razpravljali tudi o "izzivih in priložnostih", ki jih predstavlja staranje prebivalstva. Predlagali so, da se na trg dela zvabi več žensk in starejših ter "spodbuja do starejših prijazne industrije".

G20
Novice Države G20 naj bi dosegle dogovor o reformi WTO
Ne spreglejte