Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
10.59

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

radioaktivni odpadki odpadne vode Fukušima Japonska

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 10.59

8 mesecev, 4 tedne

Japonska naj bi kmalu začela spuščati odpadno vodo iz Fukušime

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Fukušima geigerjev števec radioaktivni odpadki sevanje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Japonska namerava že kmalu začeti spuščati odpadno prečiščeno radioaktivno vodo iz jedrske elektrarne Fukušima v morje, so danes poročali japonski mediji. Odpadno vodo iz nuklearke, ki je bila močno poškodovana v cunamiju leta 2011, naj bi izpustili konec tega ali v začetku prihodnjega meseca.

Japonski premier Fumio Kišida se bo po vrnitvi z obiska v ZDA 20. avgusta srečal s pristojnimi ministri v svojem kabinetu, da bi določili datum izpusta odpadne vode v morje, je poročal časnik Jomiuri Šimbun, kot tudi drugi japonski mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire.

Glede na poročila naj bi do izpusta prišlo v času med koncem avgusta in začetkom septembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kišida želi najprej o načrtu za izpust ogromnih količin odpadne vode iz nuklearke obvestiti ameriškega predsednika Joeja Bidna in južnokorejskega predsednika Jun Suk Jeola, s katerima se bo 18. avgusta srečal na tristranskem vrhu v Camp Davidu blizu Washingtona, dodaja dpa.

Vodo iz rezervoarjev bodo razredčili

Gre za vodo, ki so jo uporabljali za hlajenje nuklearke v Fukušimi, poškodovane v potresu in cunamiju leta 2011, pomešano s podtalnico in deževnico. Več kot 1,3 milijona ton vode hranijo v približno tisoč rezervoarjih. Vendar pa po navedbah upravljavca elektrarne, družbe Tepco, zmanjkuje prostora zanjo, zato naj bi vodo filtrirali in jo v razredčeni obliki odvajali skozi približno kilometer dolg predor v Tihi ocean.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je Japonski v začetku julija prižgala zeleno luč, da lahko izpusti odpadno vodo iz Fukušime v ocean. Kot so pojasnili pri agenciji, je japonski načrt za izpuščanje vode v morje v skladu z mednarodnimi standardi in bo imel zanemarljiv radiološki vpliv na ljudi in okolje.

Ribiči ostro nasprotujejo načrtu

Načrtu japonske vlade odločno nasprotujejo združenja japonskih ribičev. Trdijo, da bo izpuščanje vode iz Fukušime izničilo njihov trud za povrnitev zaupanja v japonske ribe, potem ko je po jedrski katastrofi v Fukušimi več držav prepovedalo njihov uvoz.

Tudi sosednje države Japonske imajo zadržke glede načrtov Tokia, pri čemer izpostavljajo skrb za morje in javno zdravje.

Fukušima
Novice Na Japonskem zaznamovali 12 let od potresa, cunamija in jedrske nesreče v Fukušimi
Papež na Japonskem
Novice Papež na srečanju z žrtvami iz Fukušime: To je bila trojna katastrofa
Fukušima
Novice Sodišče Japonski naložilo nove odškodnine zaradi Fukušime
Ne spreglejte