SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Japonskem zaznamovali 12 let od potresa, cunamija in jedrske nesreče v Fukušimi

0,24

termometer

Fukušima | Dekontaminacija in razgradnja elektrarne naj bi trajala še več desetletij, navaja AFP. | Foto: Reuters
Dekontaminacija in razgradnja elektrarne naj bi trajala še več desetletij, navaja AFP. Foto: Reuters

Na Japonskem so danes zaznamovali 12. obletnico trojne katastrofe 11. marca 2011, ko je eden od najmočnejših potresov na svetu povzročil smrtonosen cunami in nesrečo v jedrski elektrarni v Fukušimi. Kot vsako leto so se žrtvam poklonili z minuto molka ob 14.46 po lokalnem času, ko je pred 12 leti območje stresel potres z magnitudo 9,0.

Potres, ki so ga čutili vse do Kitajske, je imel žarišče pod Tihim oceanom ob severovzhodni obali Japonske. Sprožil je velikanski cunami z valovi, visokimi kot stavbe, ki so odplaknili celotna priobalna območja. Cunami je bil tudi glavni vzrok za veliko število žrtev, saj je umrlo več kot 18.500 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fukušima geigerjev števec radioaktivni odpadki sevanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Posledica je bila tudi jedrska nesreča v poplavljeni elektrarni Fukušima-Daiči, ta je zaradi izpada napajanja ostala brez hlajenja reaktorjev. V treh od šestih reaktorjev se je zgodilo taljenje sredice in zatem eksplozija, ki je v okolje spustila velike količine radioaktivnega materiala. Zaradi radioaktivnega onesnaženja je moralo območje zapustiti več sto tisoč ljudi, več območij pa je bilo več let neprimernih za bivanje.

Španija, nesreča, rudnik Novice Tragedija v Španiji: v rudniku 900 metrov globoko umrli trije moški #video #foto

Odprava posledic jedrske nesreče trajala več let

Obsežna dela za odpravo posledic jedrske nesreče so trajala več let. V mesecih po nesreči je bilo zaprtih več kot 1.650 kvadratnih kilometrov prefekture Fukušima ali 12 odstotkov njene površine. Od takrat so z dekontaminacijo dosegli, da je zaprtih samo še 2,4 odstotka prefekture.

Fukušima | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sredi januarja je japonsko sodišče potrdilo oprostilno sodbo za tri nekdanje vodilne uslužbence družbe Tepco, upravljavca jedrske elektrarne. Bili so edini, ki so jim sodili v zvezi s to nesrečo, spoznali pa so jih za nedolžne.

Dekontaminacija in razgradnja elektrarne naj bi trajali še več desetletij, navaja AFP.

Novice Po mesecu dni izpod ruševin rešili psičko in njene mladičke #video

Veliko polemik je sprožila onesnažena voda na območju elektrarne

Eno od ključnih vprašanj ostaja upravljanje več kot milijona ton onesnažene vode, ki se je nabrala na območju elektrarne zaradi dežja, podtalnice in potrebe po dovajanju vode za hlajenje reaktorjev. To vodo so sicer obdelali, vendar tritija, radioaktivnega izotopa vodika, ki je za ljudi nevaren samo v zelo visokih koncentriranih odmerkih, ni bilo mogoče odstraniti.

Japonska vlada bo po napovedih to vodo letos začela zelo postopno izpuščati v Tihi ocean. Gre za sporen projekt, ki pa je dobil pozitivno mnenje Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki ga nadzira, in japonskega jedrskega regulatorja.

Nesreča ultralahkega letala pri Šentjerneju Novice Nesreča ultralahkega letala pri Šentjerneju. Pilot je umrl. Novice Ogromen nalet vozil: cesta je bila videti kot smetišče #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin