Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
10.14

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

nesreča nesreča delavci rudnik Španija

Petek, 10. 3. 2023, 10.14

1 leto, 1 mesec

Tragedija v Španiji: v rudniku 900 metrov globoko umrli trije moški #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

V nesreči rudnika kalijevega karbonata v španskem kraju Suria severozahodno od Barcelone so umrli trije moški, ki so ostali ujeti globoko v rudniku, potem ko se je v četrtek v njem zrušila ena od galerij, je danes sporočil predsednik katalonske regionalne vlade Pere Aragones. Po poročanju medijev so v rudniku delali kot geologi.

Aragones je na novinarski konferenci pred rudnikom Cabanasses v Surii, ki je 75 kilometrov severozahodno od Barcelone, povedal, da so reševalci našli in identificirali trupla treh moških, starih okoli 30 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrazil je sožalje svojcem in kolegom.

Predstavnik upravitelja rudnika ICL Iberia je povedal, da je bil eden od umrlih pripravnik, ki je v rudniku delal šele nekaj dni, drugi je v njem delal pol leta, tretji pa tri leta. Dva sta bila podiplomska študenta inženirstva na katalonski politehnični univerzi (PCU), eden pa je doktoriral iz geologije na barcelonski univerzi, je dodal. | Foto: Reuters Predstavnik upravitelja rudnika ICL Iberia je povedal, da je bil eden od umrlih pripravnik, ki je v rudniku delal šele nekaj dni, drugi je v njem delal pol leta, tretji pa tri leta. Dva sta bila podiplomska študenta inženirstva na katalonski politehnični univerzi (PCU), eden pa je doktoriral iz geologije na barcelonski univerzi, je dodal. Foto: Reuters

Zrušila se je ena od galerij 

Reševalci so povedali, da so bile žrtve ujete na globini približno 900 metrov, potem ko se je v četrtek malo pred 9. uro zrušila ena od galerij. Zaradi zahtevnosti terena jim je do njih uspelo priti šele čez nekaj ur. Ko se je galerija zrušila, so vsi trije opravljali "rutinsko delo, ki so ga opravljali vsak dan", je povedal eden od rudniških delavcev.

Katalonski minister za gospodarstvo Roger Torrent je povedal, da so zadnji inšpekcijski pregled rudnika opravili pred tremi tedni in da takrat niso zaznali nobenih nepravilnosti. | Foto: Reuters Katalonski minister za gospodarstvo Roger Torrent je povedal, da so zadnji inšpekcijski pregled rudnika opravili pred tremi tedni in da takrat niso zaznali nobenih nepravilnosti. Foto: Reuters

ICL Iberia je edino podjetje, ki proizvaja kalijev karbonat v Španiji. Ukvarja se z njegovim pridobivanjem, obdelavo in trženjem, piše na spletni stran podjetja. Sedež ima v mestu Suria in zaposluje 1.100 ljudi.

V nesreči v istem rudniku sta decembra 2013 umrla dva rudarja.  | Foto: Reuters V nesreči v istem rudniku sta decembra 2013 umrla dva rudarja. Foto: Reuters

Zadnja večja rudniška nesreča v Španiji se je zgodila dva meseca prej, oktobra 2013, ko je zaradi uhajanja plina v premogovniku na severozahodu države umrlo šest ljudi, pet pa jih je bilo ranjenih.

Ne spreglejte