SiolNET. Novice Svet
4,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša za CNN: Ukrajina bo v tej vojni zmagala #video

4,52

termometer

Predsednik vlade Janez Janša je danes gostoval v oddaji Connect the world na CNN International. V pogovoru z voditeljico Becky Anderson je spregovoril o aktualnem dogajanju v Ukrajini.

"V Ukrajini ljudje vsak dan umirajo. Čas je pomemben. Narediti moramo vse, kar lahko, da Ukrajince podpremo ter da jim pomagamo pri tem, da se branijo," je v pogovoru za CNN dejal premier Janša, ki je prepričan, da bo Ukrajina v tej vojni zmagala. "Predsednik Zelenski je odločen in pripravljen na to, da se bori," je dejal. 

"Ko smo govorili z ukrajinskim vodstvom, so nam povedali, da so pripravljeni spremeniti ustavo in ukrajinskemu ljudstvu predlagati referendum ter opustiti željo za vstop v zvezo NATO, vendar pa hkrati želijo institucionalne garancije za svojo varnost, ki jo vidijo v polnopravnem članstvu v EU," je še povedal Janša in dodal, da si Ukrajinci tokrat želijo večje garancije kot leta 1994 s podpisom memoranduma v Budimpešti.

Po besedah predsednika vlade so v Ukrajini spoznali, da potrebujejo Nato in garancije iz 5. člena, toda zakaj bi vztrajali pri tem cilju, ki jim trenutno ne pomaga, zato so sprejeli pragmatično odločitev o tem, da pri tem ne vztrajajo. "Po tem, ko bodo zmagali v vojni, jih bo verjetno Nato želel povabiti. Ko bodo zmagali, bo ukrajinska vojska gotovo ena močnejših v Evropi," je prepričan predsednik vlade, ki obenem dodaja, da je sedaj na potezi predvsem Evropa, ki mora zagotoviti hitro pot do članstva v EU. 

Poudaril je, da je treba Ukrajino podpreti s toliko vojaške moči, kot je le mogoče, ker je to edino, zaradi česar je mogoče, da se vojna ustavi.

Glede vojaškega orožja je predsednik vlade dejal, da podpira, da se Ukrajincem dostavi vojaška oprema za zračno obrambo, ker jo to oprema, ki jo Ukrajina v tem trenutku potrebuje najbolj, saj na nebu Rusija trenutno dominira. "Ne podpiram tega, da se o tej pomoči samo govori, močno pa podpiram dejanja," je povedal premier.

 "Trenutno imamo države, ki Ukrajini pomagajo in o tem ne govorijo, imamo države, ki govorijo o pomoči, a je ne zagotavljajo, in imamo države, ki so bolj odporne na to, da bi karkoli naredile," je še izpostavil premier. Glede držav, ki pomagajo, a o tem javno ne govorijo, predsednik vlade ni želel biti bolj podroben, prav tako pa je dejal, da nekatere države pomagajo, a to javno zanikajo iz različnih razlogov.

Močna podpora Zelenskemu

"Naša enotnost znotraj EU je večja kot je bila pričakovana, še posebej pa je večja kot je bila pričakovana s strani Kremlja. Ruska agresija nas je našla nepripravljene. Toda, če preračunamo vse, kar delamo, mislim, da to še vedno ni dovolj," je še dejal Janša. 

"Močno podpiram zahteve ukrajinskega predsednika Zelenskega, ki je dejal: "Prosim, prijatelji, dajte nam en odstotek svojih vojaških rezerv in lahko se bomo sami branili." je Janša še povedal za CNN. Nekatere države dajejo toliko, nekatere dajejo manj, ne dajejo pa vse," je bil jasen premier.

Janša za CNN | Foto: posnetek zaslona/Twitter/Vlada RS Foto: posnetek zaslona/Twitter/Vlada RS

Na vprašanje glede odvisnosti Slovenije od ruskega zemeljskega plina in nafte, je predsednik vlade odvrnil, da pomlad prihaja in da "delamo vse, kar lahko, da se znebimo te odvisnosti od Rusije do konca leta."

"Govorimo s sosednjimi državami in drugimi državami za to, da pridobimo alternativne vir in vire zalog, gradili bomo tudi nove kapacitete. Nekaj dni nazaj sem obiskal Hrvaško, kjer smo se pogovori o tem, kako naj sodelujemo z LNG terminalom, na način, da bi lahko dobili zaloge v Slovenijo in v druge države Srednje Evrope," je povedal predsednik vlade. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo do neodvisnosti od ruskih energentov prišlo prej kot pričakuje Kremelj.

"Trenutno se namreč soočamo z žalostno realnostjo, da s plačili zemeljskega plina, nafte in premoga, dejansko financiramo agresijo oziroma vojno," je dejal premier. Prav tako je dodal, da nihče v Evropi Rusiji energentov ni pripravljen plačevati v rubljih, "to je tudi v nasprotju s podpisanimi pogodbami."

"Sporočilo naših ministrov in G7 ministrov je bilo jasno, in to je, da nihče ne bo plačeval v rubljih. Pravzaprav niti vemo ne, kako so rublji videti," je zaključil premier.

Janez Janša Andrej Plenković Novice Janša in Plenković v Zagrebu: plin s Krka tudi v Slovenijo? Kijev Novice Visok uslužbenec MZZ potrdil izbiro Lesjaka za odpravnika poslov v Kijevu Janez Janša Novice Janša o energetski osvoboditvi od Rusije: "Ta vlak je že na poti in je brez vrnitve" Vrh EU Bruselj Novice Janša v Bruslju: To bi bil strel v koleno #foto #video Janša v Kijevu Novice Janša: Če Rusija naredi ta korak, poti nazaj več ni #video Janša,Tonin, Počivalšek Novice Janša napoveduje: Takšna bo Slovenija čez nekaj let #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin