Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2022,
14.11

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

77

Natisni članek

Matej Tonin Zdravko Počivalšek Janez Janša Janez Janša

Sreda, 23. 3. 2022, 14.11

2 leti, 1 mesec

Janša napoveduje: Takšna bo Slovenija čez nekaj let #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,00

77

Predsednik vlade Janez Janša, podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin so na današnji novinarski konferenci predstavili projekte, ki jih je v slovenskih občinah izvedla vlada v mandatu 2020–2022. Spregovorili so tudi o projektih, ki še potekajo, in tistih, ki jih je vlada potrdila in bodo izvedeni v prihodnosti. Podatke o vseh projektih si po novem lahko ogledate na virtualnem zemljevidu na spletni strani vlade. "Zagotovili smo sredstva, na podlagi katerih bo Slovenija v prihodnjih letih postala v veliki meri prehrambno samozadostna in energetsko neodvisna, potem ko bomo zgradili načrtovane energetske objekte," je pojasnil Janša. 

S 6,760 milijarde evrov iz državnega proračuna in 1,2 milijarde evrov iz različnih evropskih skladov so bili v času trenutne vlade v Sloveniji sofinancirani številni projekti in programi.

"Trenutna vlada je oblast prevzela dan po začetku epidemije. Čeprav je bila epidemija naš osrednji nasprotnik v tem času, razvoj Slovenije ni zastal," je v uvodu povedal Janez Janša

"Gre za največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija sposobna kadarkoli zagnati. Po nekaj letih bo to naslednja stopnica v razvoju Slovenije, na tej podlagi bodo plače in pokojnine višje, boljše bodo službe, več bo investicij, boljše bo poslovno okolje," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, kjer bo danes sledil vrh gospodarstva, dejal Janša.

Slovenija je sestavljena iz 212 občin in projekti so razporejeni po celotni državi. Gre za nekaj tisoč razvojnih projektov, ki trenutno potekajo v Sloveniji oziroma še bodo, sredstva so namreč zagotovljena. "Skupna vrednost projektov trenutno znaša skoraj osem milijard evrov, od tega je 1,5 milijarde evropskih sredstev," je še pojasnil predsednik vlade, ki je v nadaljevanju podrobno predstavil virtualni zemljevid, na katerem so javno dostopni podatki o projektih. Zemljevid po njegovih besedah še ni dokončen. Pregled vladnih projektov za razvoj občin si lahko ogledate tukaj

Na virtualnem zemljevidu, dostopnem na spletni strani vlade, so zbrani projekti, ki jih je vlada v tem mandatu potrdila, načrtovala, začela izvajati ali jih tudi dokončala na občinski, medobčinski in nacionalni ravni, s prikazanim datumom izvedbe in celotno vrednostjo projekta. 

"Gradili bomo športne dvorane, negovalne bolnišnice, šole in vrtce, domove za starejše, ceste, obvoznice, kanalizacije, zaganjamo vse potrebno za začetek gradnje NEK 2, zagotovili smo dodatnih 300 milijonov za kmetijstvo in razvoj podeželja. Zagotovili smo sredstva, na podlagi katerih bo Slovenija v prihodnjih letih postala v veliki meri prehrambno samozadostna in energetsko neodvisna, potem ko bomo zgradili načrtovane energetske objekte," je pojasnil Janša. 

Tonin: V vsaki občini se nekaj dogaja

"Ti projekti bodo Slovenijo v prihodnjih desetih letih spremenili na boljše. Čas korone je bil izziv za vse in ta čas je Slovenija izkoristila odlično. Iz vseh evropskih fondov, ki so nam bili na razpolago, maksimalno črpamo. Prav tako smo domači proračun koristno uporabljali," je poudaril minister za obrambo Matej Tonin.

"Kamorkoli kliknete, v vsaki občini se nekaj dogaja. Čeprav so nam na začetku mandata pripisovali kratek rok trajanja, lahko po dveh letih mirno rečemo, da smo naredili veliko, veliko dela pa nas še čaka. Nastavljenih je veliko dobrih projektov, ki jih je treba v prihodnjih letih dokončati," je še povedal Tonin. 

"Slovenija ima drugo najvišjo rast BDP v Evropi"

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je izpostavil, da so na ministrstvu skupaj z izvajalskimi institucijami v mandatu te vlade dodelili 1,014 milijarde evrov razvojnih nepovratnih in povratnih sredstev: "S tem smo podprli dobrih 24.500 projektov po vsej Sloveniji. Vsi napori vlade in tesno sodelovanje z gospodarstvom nam dajejo dober rezultat. Lani se je BDP na letni ravni povečal za 8,1 odstotka, kar je druga najvišja rast v Evropi."

Po oceni Urada za makroekonomske analize in razvoj smo v Sloveniji s pravočasnimi in konkretnimi ukrepi preprečili upad gospodarske aktivnosti za vsaj štiri odstotne točke. 

Med drugim je Počivalšek v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil, da je za omilitev posledic visokih cene energentov namenjenih 70 milijonov evrov pomoči za gospodarstvo in dobrih 30 milijonov evrov za kmetovalce. 

Zdravko Počivalšek
Novice Zdravko Počivalšek: Ko to povem v tujini, me gledajo in ne verjamejo
Matej Tonin
Novice Tonin za Siol: Ti napadi ne, da so verjetni, ampak se pri nas že dogajajo #video
Stevanović
Novice Šok: Resni.ca dohiteva Levico, ki s SAB leti iz DZ
Janez Janša
Novice Janša v oddaji Ura moči: Bolj korektno novico bi dobili na Russia Today #video

 

 

Ne spreglejte