Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Sobota,
19. 3. 2022,
11.32

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,85

120

Parsifal Nova24TV KUL levica Janez Janša Janez Janša Robert Golob javno mnenje

Natisni članek

Sobota, 19. 3. 2022, 11.32

2 leti, 4 mesece

Šok: Resni.ca dohiteva Levico, ki s SAB leti iz DZ

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,85

120

Stevanović | Foto STA

Foto: STA

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše krepko vodi, krepi se Gibanje Svoboda (GS) Roberta Goloba na drugem mestu, stranke Kula pa so v hudih težavah, je pokazala raziskava agencije Parsifal. Rezultate je danes objavila Nova24TV. Kot že po Mediani za Delo v začetku tedna je nenavadno visok delež anketiranih podprl stranko Resni.ca Zorana Stevanovića. Resni.ca se je po deležu približala Levici Luke Meseca, ki bi po tej zadnji meritvi ostala pod pragom za vstop v parlament. Krepko pa Stevanović že prehiteva SAB Alenke Bratušek, ki je že daleč od praga za vstop v državni zbor.

Med strankami je visoko, na četrtem mestu, po meritvi za Novo24TV koalicija Povežimo Slovenijo Zdravka Počivalška. Precej katastrofično sliko za Levico Luke Meseca, da bodo obstali pred vrati parlamenta, je takšna meritev zadnje mesece pokazala prvič. Že dalj časa pa precej slabo kaže SAB Alenke Bratušek. Razlike med rezultati različnih raziskav ostajajo povsem neverjetne. SDS je po Parsifalu ves čas daleč pred GS, ki pa po meritvah te agencije že nekaj časa raste. Po Mediani in Ninamedii sta SDS in GS precej bolj skupaj, Golob je celo v prednosti, a po tistih meritvah izgublja. Večina raziskav pa podobno kaže, da je SD Tanje Fajon ostala daleč za SDS in GS, to stranko bi trenutno volila okoli desetina volivcev.   

Velikanske razlike med rezultati različnih raziskav niso le posledica "ustvarjanja javnega mnenja". Deloma na to vplivajo tudi različni načini anketiranja. Grafika kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV in Planet TV, Mediane za POP TV, TVS in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik. V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami.

 

SD je edina od strank Kula, ki po raziskavah javnega mnenja vsaj ni v nevarnosti, da bi po pojavu GS Roberta Goloba izpadla iz parlamenta. Po meritvi Parsifala, če upoštevamo le za stranke opredeljene volivce, bi tokrat iz parlamenta izpadla Levica in SAB. S 4,3 odstotka pa povsem izven nevarnega območja ni niti LMŠ nekdanjega premierja Marjana Šarca. Deleži se tej stranki nižajo že dalj časa. Resni.ca Zorana Stevanovića pa je že po drugi raziskavi zapored krepko pred SNS Zmaga Jelinčiča, v kateri je bil nekoč Stevanović, ki je občinski svetnik v Kranju.

Primerjava, kako strankam kaže po meritvi Mediane za Delo in Parsifala za Novo24TV, je takšna:

Raziskavo za Novo24TV je agencija Parsifal izvedla med 14. 3. in 17. 3. Telefonsko so anketirali 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Ne spreglejte