SiolNET. Novice Svet
7,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša o energetski osvoboditvi od Rusije: "Ta vlak je že na poti in je brez vrnitve"

7,20

termometer

Janez Janša | Slovenija po Janševih besedah podpira odločitev, ki bo danes verjetno uradno potrjena, da se Evropa osvobodi odvisnosti od ruskih energentov, takoj ko bo možno. | Foto: Reuters
Slovenija po Janševih besedah podpira odločitev, ki bo danes verjetno uradno potrjena, da se Evropa osvobodi odvisnosti od ruskih energentov, takoj ko bo možno. Foto: Reuters

Premier Janez Janša se je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju zavzel za čimprejšnjo odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov. "Ta vlak je že na poti in je brez vrnitve," je povedal.

 

Slovenija po Janševih besedah podpira odločitev, ki bo danes verjetno uradno potrjena, da se Evropa osvobodi odvisnosti od ruskih energentov, takoj ko bo možno.

"To ne pomeni jutri, žal. Mi podpiramo čim hitrejšo pot," je povedal premier. "Ta vlak je na poti in je brez vrnitve. To se bo zgodilo verjetno kasneje, kot si mi želimo, ampak mnogo prej, kot si želi Rusija," je pojasnil.

Evropska komisija bo danes predstavila nekatere rešitve, je še dejal Janša. "Za tiste, za katere smo že slišali oziroma smo bili prej obveščeni, lahko rečem, da so v veliki meri učinkovite," je poudaril.

ZDA bi lahko pomagale z utekočinjenim plinom 

O tem, kako bi lahko ZDA pri tem pomagale z utekočinjenim plinom, so razpravljali z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki se danes mudi v Bruslju.

Poleg tega je nekaj predlogov med obiskom premierjev Slovenije, Češke in Poljske v Kijevu predstavila ukrajinska stran. Ti predlogi po Janševem mnenju vključujejo "zelo učinkovite sankcije, ki ne predstavljajo neke velike zadeve, okoli katere bi bila mnenja v Evropi različna".

Na vrhu Nata, ki je potekal pred vrhom EU, so govorili o sankcijah, ki se dotikajo vojaških zadev. Gre za tako imenovane produkte za dvojno rabo, ki jih Rusija kupuje kot civilne produkte, uporablja pa jih v vojaški tehniki, je pojasnil premier.

Poleg tega so kolegi iz Ukrajine naredili tudi seznam po njegovem mnenju zelo učinkovitih predlogov oziroma sankcij, ki ciljno vplivajo na situacijo v Rusiji in ne prizadenejo celotnega prebivalstva, ampak predvsem tiste, ki poganjajo ruski vojaški stroj.

Vrh EU Bruselj Novice Janša v Bruslju: To bi bil strel v koleno #foto #video Janša v Kijevu Novice Janša: Če Rusija naredi ta korak, poti nazaj več ni #video Janša,Tonin, Počivalšek Novice Janša napoveduje: Takšna bo Slovenija čez nekaj let #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin