Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
7.21

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

Natisni članek

Izrael vojska Gaza

Petek, 15. 3. 2024, 7.21

1 mesec, 1 teden

161. DAN VOJNE V IZRAELU

Netanjahu odobril načrt napada na Rafo na jugu Gaze #vŽivo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril načrt vojaške operacije v Rafi na jugu Gaze, kamor se je pred spopadi zatekla večina prebivalstva enklave, so danes sporočili z urada izraelskega premierja. Podrobnosti ob tem niso navedli, so pa zapisali, da je predvidena evakuacija prebivalstva iz mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

19.36 Netanjahu odobril načrt vojaške operacije v Rafi
18.10 Ladja s humanitarno pomočjo prispela do Gaze
17.48 V EU načelni dogovor o sankcijah proti nasilnim izraelskim naseljencem
16.24 Hamas Izraelu poslal nov predlog za premirje
8.36 Evropska poslanka Joveva: Ne bom tiho 
7.48 V Gazi 20 žrtev novega streljanja na čakajoče na humanitarno pomoč

19.36 Netanjahu odobril načrt vojaške operacije v Rafi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril načrt vojaške operacije v Rafi na jugu Gaze, kamor se je pred spopadi zatekla večina prebivalstva enklave, so danes sporočili z urada izraelskega premierja. Podrobnosti ob tem niso navedli, so pa zapisali, da je predvidena evakuacija prebivalstva iz mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rafi, ki leži tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi. Gre za zadnje mesto v Gazi, ki še ni bilo deležno kopenske ofenzive, na katero se izraelska vojska pripravlja že dalj časa.

Netanjahu je danes odobril načrt za izvedbo operacije v Rafi, so sporočili z njegovega urada, pri čemer podrobnosti in časovnega okvirja niso podali. Zapisali so le, da je vojska "pripravljena na operativno plat in evakuacijo prebivalstva".

Po navedbah vojske bodo prebivalce Rafe premestili na t. i. humanitarne otoke v osrednjem delu enklave. Zaradi vsesplošnega uničenja enklave sicer jasno, kako bodo ti otoki delovali, vendar pa naj bi vojska ljudem zagotovila pomoč in začasna prebivališča, navaja britanski BBC.

Medtem se krepi mednarodni pritisk na Izrael, katerega ravnanje v Gazi vse glasneje kritizirajo tudi v ZDA. Pod najostrejšo kritiko doslej se je v četrtek podpisal vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer, ki je pozval k novim volitvam v Izraelu in ostro kritiziral Netanjahuja zaradi njegovega načina delovanja v Gazi.

Predsednik ZDA Joe Biden, ki velja za odkritega in močnega zaveznika Izraela, je danes pozdravil Schumerjev govor, ki da je bil dober. "Mislim, da je izrazil resno zaskrbljenost, ki jo z njim delijo mnogi Američani," je dejal.

Visoki svetovalec izraelskega premierja Ophir Falk je medtem v članku za časnik Wall Street Journal zapisal, da mednarodni pritisk Izraela ne bo zaustavil v nameri, da uniči palestinsko islamistično gibanje Hamas.

"Kritiki zavračajo popolno zmago kot neverjetno, vendar dejstva na terenu kažejo drugače," je poudaril in dodal, da bodo zastavljeno delo dokončali. Po njegovih besedah je namreč zmaga na dosegu roke, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

18.10 Ladja s humanitarno pomočjo prispela do Gaze

Ladja Open Arms istoimenske španske humanitarne organizacije z okoli 200 tonami pomoči za prebivalce Gaze je danes prispela ob obalo palestinske enklave, je sporočila ameriška humanitarna organizacija World Central Kitchen, ki po lastnih navedbah pošiljko že raztovarja. Dostavo pomoči so medtem potrdili tudi Združeni arabski emirati.

"World Central Kitchen zdaj raztovarja barko," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila tiskovna predstavnica ameriške organizacije Linda Roth. Dostavo pomoči je medtem po navedbah nemške tiskovne agencije dpa potrdilo tudi zunanje ministrstvo Združenih arabskih emiratov.

Ladja Open Arms, ki je pravzaprav predelan vlačilec, je iz ciprskega pristanišča Larnaka izplula pred tremi dnevi. Na krovu naj bi imela približno 200 ton pitne vode, hrane in zdravil. Gre za prvo pošiljko pomoči v okviru pomorskega humanitarnega koridorja za Gazo.

Pobude za dostavo pomoči v enklavo iz zraka in prek morja so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v Gazi lakota neizbežna in da je več otrok že umrlo zaradi pomanjkanja hrane. Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju sicer ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem.

17.48 V EU načelni dogovor o sankcijah proti nasilnim izraelskim naseljencem

Države članice EU so po navedbah visokega evropskega uradnika dosegle načelni dogovor o uvedbi sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem zaradi nasilja nad Palestinci. Politično podporo tem ukrepom in dodatnim sankcijam proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas je pričakovati na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov EU.

Kot so povedali viri pri EU, med državami članicami ni več nasprotovanja uvedbi sankcij zaradi nasilja izraelskih naseljencev nad Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu. 26 članic se je o tem strinjalo že na zadnjem zasedanju zunanjih ministrov pred enim mesecem, ukrepanju pa je nasprotovala Madžarska.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se bo udeležila tudi ponedeljkovega zasedanja, se je za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem zavzela že decembra.

Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, med približno tremi milijoni Palestincev sicer živi okoli 700.000 izraelskih naseljencev. Bolj skrajni prebivalci teh nezakonitih naselbin so od 7. oktobra lani okrepili svoje napade na lokalno palestinsko prebivalstvo, ki se hkrati sooča z rednimi racijami izraelskih varnostnih sil.

V EU obenem po neuradnih informacijah obstaja načelno soglasje o dodatnih sankcijah proti pripadnikom gibanja Hamas, in sicer zaradi spolnega nasilja med napadi na Izrael oktobra lani.

Visoki uradnik EU pričakuje, da bodo ministri v ponedeljek na politični ravni podprli oba ukrepa, ki bosta nato morala še skozi uradni postopek.

Na zasedanju bodo predvidoma opravili še politično razpravo o špansko-irski pobudi za preučitev sporazuma med EU in Izraelom, predvsem ali slednji izpolnjuje svoje obveznosti na področju spoštovanja človekovih pravic. Pobudo, o katerih še ni pričakovati odločitve, je na zadnjem zasedanju podprla tudi ministrica Fajon.

Bližnji vzhod bo ena od osrednjih tem ponedeljkovega zasedanja, na katerem bodo govorili še o nadaljnji podpori Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo in razmerah v Belorusiji.

Pričakovati je tudi odzive visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella in zunanjih ministrov na ruske predsedniške volitve, na katerih se predsedniku Vladimirju Putinu obeta nov mandat. Viri obenem upajo na politični dogovor o uvedbi sankcij proti odgovornim za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

16.24 Hamas Izraelu poslal nov predlog za premirje

Hamas je ponoči Izraelu poslal nov predlog začasnega premirja, ki v več fazah predvideva šesttedenske prekinitve ognja, izmenjavo talcev za palestinske zapornike, olajšanje dostave pomoči v Gazo in vrnitev razseljenih Palestincev. Za Izrael, katerega delegacija se bo kmalu podala v Doho na nov krog pogovorov, so zahteve še vedno nerealne.

Po poročanju portala katarske televizije Al Jazeera, je palestinsko islamistično gibanje predlagalo tristopenjsko prekinitev ognja, izmenjavo od 20 do 50 palestinskih zapornikov za po eno od izraelskih vojakinj, zajetih med napadom Hamasa 7. oktobra, olajšanje dostopa humanitarne pomoči v enklavo in vrnitev razseljenih Palestincev.

Vsaka od treh faz premirja naj bi trajala 42 dni, pri čemer bi druga faza vključevala določitev datuma, ko bi začela veljati trajna prekinitev ognja, preden bi Hamas izpustil preostale talce. V zadnji fazi bi moral Izrael končati operacije v Gazi, obenem pa bi se začela izvajati obnova enklave.

Umik izraelske vojske iz naseljenih območjih Gaze je medtem predviden v prvi fazi, da bi se razseljeni Palestinci lahko vrnili domov. Hamas naj bi ob tem postopoma izpustil zajete ženske, otroke, bolne in starejše v zameno za od 700 do 1000 palestinskih zapornikov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je pozno v četrtek sporočil, da Hamas "še naprej vztraja pri nerealnih zahtevah". Kljub temu naj bi vojnemu kabinetu predložil najnovejše informacije o predlogu. Danes so nato z urada sporočili, da bo izraelska delegacija po razpravi vojnega kabineta odpotovala v katarsko Doho na nov krog pogovorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

8.36 Evropska poslanka Joveva: Ne bom tiho 

Slovenska evropska poslanka Irena Joveva (Renew Europe) je na četrtkovem plenarnem zasedanju opozorila na nevzdržne razmere v Gazi in otroke, ki umirajo zaradi lakote. V parlamentu je pokazala fotografijo dečka Yazana, ki je postal obraz lakote v Gazi. 

"Zapomnite si ga. Tisti, ki boste spet proti takojšnjemu premirju. Tisti, ki ste še vedno proti sankcijam Izraela," je bila ostra Joveva. 

Poslanske kolege je pozvala, naj se nehajo sprenevedati: "Noben otrok na tem svetu ne bi smel gledati v nebo in se spraševati, kaj pada … smrt ali večerja. Nehajte." Celoten nagovor si lahko pogledate v videoposnetku zgoraj. 

Oglasila se je tudi na družbenih omrežjih. "Ne bom tiho. Da, pokazala sem Yazana. Nisem delovala povsem v skladu s pravili Evropskega parlamenta, najbrž prvič v življenju. Toda to sem storila z dvignjeno glavo. In še stokrat bi. Najbolj enostavno je gledati stran. Toda to je realnost Gaze. To je realnost genocida, ki ga izvaja Izrael," je zapisala slovenska evropska poslanka.

7.48 V Gazi 20 žrtev novega streljanja na čakajoče na humanitarno pomoč

Po navedbah palestinskih oblasti v Gazi je izraelska vojska s tanki in helikopterji napadla Palestince, ki so v mestu Gaza na severu enklave čakali na humanitarno pomoč. Novinar francoske tiskovne agencije AFP je na kraju incidenta poročal o številnih truplih in ranjenih civilistih.

"Ranjenci ležijo na tleh v bolnišničnem kompleksu Al Šifa," je še sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi in dodalo, da zdravstveni delavci zaradi pomanjkanja opreme ne morejo oskrbeti tako visokega števila ranjenih.

Izraelska vojska je obtožbe že zavrnila. "Poročila, da je vojska v četrtek zvečer na točki za razdeljevanje humanitarne pomoči streljala na desetine prebivalcev Gaze, so napačna," je sporočila vojska. Dodala je, da bo incident preučila in medije pozvala, naj poročajo le o zanesljivih informacijah, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Po preučitvi incidenta pa so izraelske sile krivdo za streljanje na civiliste v Gazi pripisale oboroženim Palestincem.

"Oboroženi Palestinci so v četrtek v Gazi streljali na civiliste, ki so čakali na prihod konvoja s humanitarno pomočjo, nato pa nadaljevali s streljanjem, ko je množica začela pleniti tovornjake," je sporočila vojska. Pri tem ni navedla števila smrtnih žrtev v incidentu, je pa dodala, da so "tovornjaki povozili več civilistov".

Četrtkov incident sledi več podobnim v preteklih mesecih. Nazadnje so izraelski vojaki v začetku meseca streljali na ljudi v mestu Gaza, ki so čakali na hrano, in pri tem ranili osem oseb. Konec februarja pa je vojska v podobnem streljanju na množico ljudi na severu Gaze ubila najmanj 118 ljudi, še 760 pa ranila.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčič: Nujno potrebno je, da orožje utihne
UNRWA
Novice Napaden center za razdeljevanje hrane. Poročajo o mrtvih in ranjenih. #vŽivo
Gaza
Novice Neverjetno: to je razlog, da so Izraelci zavrnili tovornjak s pomočjo za prebivalce Gaze
Ne spreglejte