Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
6. 7. 2021,
18.09

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

9

Natisni članek

cepljenje Delta Koronavirus Izrael COVID-19

Torek, 6. 7. 2021, 18.09

2 leti, 11 mesecev

Izraelcem znova raste število primerov, vendar je slika epidemije drugačna

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

9

Izrael cepljenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izrael je ena najuspešnejših držav pri cepljenju proti novemu koronavirusu, a v zadnjih tednih beležijo višje število okuženih, kar je posledica vse bolj razširjenje delta različice. Vseeno število hospitalizacij še vedno ostaja nizko.

V Izraelu se je število dnevno potrjenih okužb z nekaj deset v drugi polovici junija začelo dvigovati. V zadnjih dneh so potrdili več kot 300 okužb dnevno, kar je največ po začetku aprila.

Čeprav številke okuženih rastejo, je na drugi strani še vedno zelo nizko število umrlih in tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, kar je zasluga visoke precepljenosti Izraelcev. V juniju je s covid-19 umrlo šest oseb.

cepivo, cepljenje
Novice Zgodnji signali manjše učinkovitosti cepiva proti različici delta #video

Drugačna slika kot v prejšnjih fazah epidemije

Cepljenje v Nemčiji | Foto: Reuters Foto: Reuters Po zadnjih podatkih je v celoti cepljenih okrog 56 odstotkov prebivalcev te 9,3 milijonske države, večina s cepivom proizvajalca Pfizer. Več okužb je posledica vse večje prisotnosti različice delta (ta je postala prevladujoča različica v državi), ki je bolj nalezljiva, med okuženimi pa je največ mladih oziroma otrok in pa nedavno cepljenih odraslih. Kritičnih primerov je 33.

Trenutno stanje po besedah izraelskega epidemiologa in člana izraelske svetovalne skupine za covid-19 Nadava Davidovitcha kaže drugačno sliko kot v preteklih fazah epidemije. Vseeno ostaja previden pri napovedih.

Po Davidovitchevem mnenju bo v naslednjih dveh do treh tednih mogoče že z gotovostjo oceniti, kaj se bo ob rasti števila okuženih dogajalo z umrljivostjo.

cepivo, cepljenje
Novice Znanost: cepiva nas varujejo dlje in bolje, kot smo sprva mislili

Manjša učinkovitost proti delti?

Včeraj so sicer izraelski strokovnjaki predstavili mnenje, da je cepivo Pfizer manj učinkovito proti delta različici novega koronavirusa. Kot ugotavljajo, naj cepivo ne bi nudilo zaščite pred blagim potekom bolezni po okužbi z delta različico.

Ob tem dodajajo, da bi bilo lahko cepivo sicer manj učinkovito pri preprečevanju blagih oblik covid-19, še vedno pa naj bi bilo učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Vodja izraelskega strokovnega odbora za covid-19 Ran Balicer je poudaril, da je še prezgodaj za točno oceno učinkovitosti cepiva proti različici delta, ki se je prvič pojavila v Indiji.

Zaradi novih primerov v Izraelu znova razmišljajo o nekaterih ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Izrael in Južna Koreja v izmenjavo 700 tisoč odmerkov cepiva

Izraelska vlada je napovedala izmenjavo okoli 700 tisoč odmerkov cepiva proti covid-19 podjetij BioNTech in Pfizer z Južno Korejo. Kot je pojasnil premier Naftali Bennett, bo večji količini cepiv konec julija potekel rok, zato bodo omenjene odmerke nemudoma poslali v Južno Korejo, kar jim bo to vrnila septembra in oktobra.

To pomeni, da bo Seul v začetku jeseni 700 tisoč odmerkov cepiva poslal Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael je podobno izmenjavo v sredini junija načrtoval s palestinskimi oblastmi, a ta ni uspela. Takrat je šlo za milijon odmerkov cepiva, a so po dostavi prvih 100 tisoč Palestinci od izmenjave odstopili, češ da ti zaradi skorajšnjega izteka roka ne ustrezajo zahtevanim standardom. STA
Ne spreglejte