Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
8.16

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

Natisni članek

Hamas Palestina Gaza Izrael

Nedelja, 8. 10. 2023, 8.16

6 mesecev, 4 tedne

VOJNA V IZRAELU, 2. DAN

Po Hamasovem pokolu našli 260 trupel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30
Izrael, Gaza | Skrajno palestinsko gibanje Hamas je v soboto napadlo Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval. Spopadi, ki se danes nadaljujejo, so terjali na stotine smrtnih žrtev na obeh straneh. | Foto Guliverimage

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je v soboto napadlo Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval. Spopadi, ki se danes nadaljujejo, so terjali na stotine smrtnih žrtev na obeh straneh.

Foto: Guliverimage

Izraelski varnostni kabinet je danes v državi uradno razglasil vojno stanje. To omogoča "daljnosežne vojaške korake" po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. ZDA so v Sredozemlje že napotile svojo največjo letalonosilko. Na izraelski strani je bilo po zadnjih večernih podatkih ubitih najmanj 700 ljudi, več kot 100 pa so jih zajeli Hamasovi teroristi, je sporočil tiskovni urad izraelske vlade. Več kot 2000 Izraelcev je ranjenih, od teh jih je 200 v kritičnem stanju, so dodali. Žrtev med Palestinci je po zadnjih večernih podatkih palestinskih oblasti 413, okoli 2300 je ranjenih.

Pomembnejši poudarki dneva:

22.00 Na glasbenem festivalu našli 260 trupel
21.10 Ameriška letalonosilka na poti v Sredozemlje
20.09 Izraelska vojska: Napadalci so še v državi
20.00 Bela hiša: Biden odredil dodatno podporo Izraelu
19.50 V New Yorku izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN
15.33 Žrtve spopadov tudi tujci
15.22 Odpovedani številni leti
15.12 Na stotine mrtvih
12.32 V Izraelu je 17 Slovencev
11.46 Egiptovski policist streljal na izraelske turiste
11.22 Cilj Hamasovega napada spodkopavanje regionalnih zavezništev?
11.06 Teheran podpira Hamasov napad na Izrael
10.10 Iz sveta se vrstijo obsodbe nasilja med Izraelci in Palestinci
9.54 V napadu Hamasa je umrlo vsaj 350 Izraelcev
9.05 Izraelska vojska: Cilj je popoln nadzor nad Gazo
8.11 Na Izrael tudi izstrelki Hezbolaha iz Libanona
7.12 Netanjahu pričakuje dolgo in težko vojno

Na glasbenem festivalu našli 260 trupel

Po sobotnem terorističnem napadu Hamasa v Izraelu so na prizorišču glasbenega festivala našli najmanj 260 trupel, poroča CNN.

Oboroženi pripadniki Hamasa so na podeželskem območju blizu meje z Gazo, kjer je sicer v znamenju miru potekal festival elektronske glasbe Nova Festival, streljali na udeležence festivala in zajeli talce, kažejo videoposnetki objavljeni na družbenih omrežjih. Po navedbah prič se je tam zgodil pravi pokol.

Shani Louk
Novice Posnetek, ki je šokiral svet: grozljiva usoda Nemke v Izraelu

"Ugasnile so luči in nenadoma so pritekli napadalci ter začeli streljati v vse smeri," je za BBC dejala ena od preživelih.

Na festivalu je bilo okoli 3000 ljudi, večinoma mladih. Grozljiv napad je bil le ena od številnih lokacij, ki jih je v soboto zjutraj izvedla teroristična organizacija Hamas.

Ameriška letalonosilka na poti v Sredozemlje

ZDA so danes sporočile, da bodo okrepile svojo navzočnost v vzhodnem Sredozemlju. Na poti tja je letalonosilka USS Gerald R. Ford, največja vojaška ladja na svetu, ki se je nedavno mudila v Trstu, ter še pet ladij. Prav tako okrepitve v regijo pošilja ameriško letalstvo, poročajo tuje tiskovne agencije, ki povzemajo sporočilo Pentagona.

letalonosilka USS Gerald R. Ford
Novice V Tržaški zaliv priplula največja letalonosilka na svetu #foto

Ameriški obrambni minister Llyod Austin je sporočil še, da so ZDA dale Izraelu na razpolago dodatno vojaško opremo in strelivo.

Izraelska vojska: Napadalci so še v državi

Izraelska vojska je zvečer sporočila, da so napadalci Hamasa še vedno v državi. V zadnjih urah so se nadaljevali spopadi na obmejnem območju z Gazo. V več mestih so morali ljudje znova bežati na varno pred raketnimi napadi iz Gaze.

"V Izraelu so še vedno sovražne sile," je dejal vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari približno 36 ur po začetku napada z območja Gaze.

Izrael
Novice Grošelj: Izraelsko uničenje Hamasa bi terjalo ogromne žrtve na obeh straneh

Vojska je prebivalcem dveh mest na obmejnem območju sporočila, naj "zaradi varnostnih razmer" zvečer ne zapuščajo svojih domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Smo sredi vojne," je dejal Hagari. Izraelske zračne sile so razporejene za napad na cilje na območju Gaze. V preteklih urah je več kot 50 bojnih letal uničilo okoli 120 ciljev Hamasa, je še dejal Hagari.

Po zadnjih podatkih, ki so jih zvečer objavili izraelski mediji, je bilo v spopadih doslej na izraelski strani ubitih najmanj 700 ljudi, več kot 2000 pa ranjenih. Gre za največ izraelskih smrtnih žrtev v enem dnevu po vojni za neodvisnost leta 1948.

Poleg tega je Hamas zajel več kot 100 ljudi in jih odpeljali v Gazo, po navedbah izraelskih medijev pa je ujetnikov še več, okoli 170. Med njimi so tudi otroci, ženske in starejše osebe. Na palestinski strani je bilo ubitih 413 ljudi, okoli 2300 je ranjenih.

Predstavnik Hamasa Hazem Kasem je danes za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal, ne more biti govora o premirju, "dokler Izrael stopnjuje vojno" in napada civiliste.

Kot je dodal, je preuranjeno govoriti tudi o mirovnem posredovanju, saj da "bojno polje določa, kdo nadzira razmere".

Bela hiša: Biden odredil dodatno podporo Izraelu

Ameriški predsednik Joe Biden je po terorističnih napadih Hamasa "odredil dodatno podporo Izraelu", je danes sporočila Bela hiša, ki je v posebnem sporočilu o telefonskem pogovoru med voditeljema ZDA in Izraela pojasnila, da gre za vojaško pomoč. Sporočilo Bele hiše dodaja, da uradniki Bele hiše ostajajo v stiku z izraelskimi kolegi.

letalonosilka USS Gerald R. Ford
Novice Ameriški rap, speči lovci in dolarji: ozadje letalonosilke v Trstu #video

Bela hiša je navedla, da je Biden v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal, da je na poti dodatna ameriška pomoč izraelskim obrambnim silam, še več pa naj bi je prišlo v prihodnjih dneh. "Ekipi za nacionalno varnost predsednika Bidna in podpredsednice Kamale Harris sta v stiku z izraelskimi kolegi in kolegi iz držav v regiji," je še sporočila Bela hiša.

"Govorila sta o zajetju talcev s strani teroristov Hamasa, med njimi celotnih družin, ostarelih in majhnih otrok. Predsednik je poudaril, da ni opravičila za terorizem in da se morajo vse države zoperstaviti takšnim grozotam," je sporočila Bela hiša.

Sporočilo še navaja, da sta voditelja govorila o prizadevanjih obeh držav, da se zagotovi, da noben sovražnik Izraela ne bo mogel izkoristiti trenutnega položaja v svojo korist.

V New Yorku izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN

V New Yorku se bo popoldne po krajevnem času na posvetovanjih za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN. Posvetovanja je sklicala predsedujoča država v oktobru Brazilija.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je v soboto v pismu Varnostnemu svetu sporočil, da je Hamas edini odgovoren za napad in bo odgovarjal za posledice.

"Izrael bo naredil vse kar je potrebno za zaščito svojih državljanov in svoje suverenosti pred terorističnimi napadi iz Gaze s strani Hamasa in drugih terorističnih organizacij," poroča AFP.

Žrtve spopadov tudi tujci

Ob napadu skrajnega palestinskega terorističnega gibanja Hamas na Izrael so med žrtvami tudi tuji državljani. Med drugim so bili ubiti dva Tajca, dve Ukrajinki in Britanec, kot kaže, pa tudi Američani. Poleg tega je bilo osem Tajcev ranjenih, 11 pa ujetih, še poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V napadih je bil ubit tudi 20-letni Britanec, ki je služil v izraelski vojski. Kot je danes sporočila njegova družina, je bil ubit na meji z Gazo. Še en britanski državljan je pogrešan. Domnevno je v Gazi, potem ko ga je ugrabil Hamas, je dejala izraelska veleposlanica v Londonu Cipi Hotoveli.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva je danes potrdil, da sta v napadih Hamasa umrli dve Ukrajinki. Kot je dodal, sta obe že dlje časa živeli v Izraelu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes dejal, da so med ubitimi najverjetneje tudi ameriški državljani. "Imamo poročila, da je bilo ubitih več Američanov. Trdo delamo, da to potrdimo," je dejal za televizijsko mrežo CNN.

Poljska pa se je danes odločila za evakuacijo svojih državljanov iz Izraela, je na družbenih omrežjih objavil obrambni minister Mariusz Blaszczak. "Za naše rojake bomo poslali transportna letala C-130 Hercules," je zapisal.

Predsednik Andrzej Duda je pozneje potrdil, da je Poljska poslala transportna letala vojaškega letalstva za izvedbo evakuacije Poljakov, ki so trenutno v Izraelu. Nekateri naj bi že čakali na letališču Ben Gurion v Tel Avivu.

Odpovedani številni leti

Številne letalske družbe so sicer odpovedale lete v Tel Aviv. Med drugim so se za to odločili pri Air France, Lufthansi, Austrian Airlines, Swiss Airu, American Airlines, Emirates, Ryanairu in Wizzairu.

Izraelski letalski prevoznik El Al je danes sporočil, da za zdaj ohranja lete v Tel Aviv, čeprav so bili nekateri leti, ki jih izvajajo tuji partnerji, odpovedani. Prav tako niso ustavljene komercialne letalske povezave z izraelskim mednarodnim letališčem v Eilatu, turistični destinaciji ob Rdečem morju.

Na stotine mrtvih

Spopadi so doslej terjali že na stotine smrtnih žrtev. Na izraelski strani je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 600 ljudi, več kot 100 civilistov in vojakov so zajeli Hamasovi teroristi, je popoldne sporočil tiskovni urad izraelske vlade. Več kot 2000 je ranjenih, od teh jih je 200 v kritičnem stanju, so dodali. Žrtev povračilnih ukrepov med Palestinci je po zadnjih podatkih palestinskih oblasti najmanj 370. Kot je popoldne še sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je ranjenih 2200 ljudi.

Danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP oboroženi spopadi potekajo tako v mestih kot tudi na posameznih delih avtocest.

Spodnji posnetek prikazuje izraelski zračni napad na Gazo:

Izraelska vojska je v boj proti palestinskim skrajnežem napotila več deset tisoč vojakov. Prizadeva si zavarovati južna puščavska območja v bližini Gaze, da bi rešila izraelske talce, ki naj bi jih bilo na desetine.

"Dosegli bomo vsako skupnost, dokler ne ubijemo vsakega terorista v Izraelu," je napovedal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari.

Izrael in mednarodna skupnost sta bila šokirana ob sobotnem napadu, ko je na stotine Hamasovih borcev z vozili, čolni in celo motornimi jadralnimi padali vdrlo v Izrael.

V Izraelu je 17 Slovencev

V Izraelu je trenutno 17 slovenskih državljanov, ki so po sobotnem izbruhu nasilja na območju stopili v stik z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), so popoldne za STA potrdili na MZEZ. Dodali so, da njihova evakuacija trenutno ni predvidena.

Kot so pojasnili na MZEZ, natančnih lokacij slovenskih državljanov v Izraelu sicer nimajo, prav tako pa ni načrtovana njihova evakuacija, saj se iz države zaenkrat še lahko umaknejo v lastni režiji.

Nataša Pirc Musar
Novice Vojna v Izraelu: oglasila se je Nataša Pirc Musar

MZEZ je sicer v soboto že izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju in jih za nujno konzularno pomoč napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu. Ob tem so poudarili, da nadaljnjega zaostrovanja konflikta med Izraelci in Palestinci ni mogoče izključiti.

Egiptovski policist streljal na izraelske turiste

Policist v egiptovskem mestu Aleksandrija na obali Sredozemskega morja je danes s streli ubil izraelska turista in egiptovskega državljana, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo. Po prvih informacijah naj bi policist, ki so ga že prijeli, naključno streljal na skupino izraelskih turistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Žrtve streljanja v Egiptu. | Foto: Twitter / @Lobnene_Blog / Posnetek zaslona Žrtve streljanja v Egiptu. Foto: Twitter / @Lobnene_Blog / Posnetek zaslona

Po poročanju televizije Extra News, ki se je sklicevala na neimenovan egiptovski varnostni vir, je policist z osebnim orožjem streljal na izraelske turiste, pri čemer je ubil dva Izraelca in enega Egipčana, še ena oseba pa je bila ranjena. Strelca so takoj aretirali. Dogodek je potrdilo tudi izraelsko zunanje ministrstvo in dodalo, da je tudi ranjeni izraelski državljan.

Po družbenih omrežjih so medtem že zaokrožili videoposnetki dogodka, ki med drugim prikazujejo umrle žrtve egiptovskega policista in najmanj tri reševalna vozila. Sodeč po prizorih na videoposnetkih je bila ena od žrtev ustreljena v glavo, ena oseba, ki je bila v streljanju ranjena, pa v trebuh.

Cilj Hamasovega napada spodkopavanje regionalnih zavezništev?

Cilj sobotnega nepričakovanega napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael je med drugim spodkopati nova regionalna zavezništva, ki bi lahko ogrozila palestinske težnje po državnosti. To je sporočilo Savdski Arabiji, ZDA in Izraelu, da regija ne bo varna, dokler interesi Palestincev ne bodo upoštevani, je za agencijo Reuters ocenil neimenovan vir.

Napad Hamasa sovpada s poskusi ZDA, da bi Savdska Arabija dosegla normalizacijo odnosov z Izraelom v zameno za obrambni sporazum med Washingtonom in Rijadom. Analitičarka Laura Blumenfald je za Reuters ocenila, da je Hamas "videl, da se Izraelci in Savdijci približujejo dogovoru", zaradi česar se je odločil ukrepati.

Izraelski vojak med ruševinami v Sderotu, izraelskem mestu, na katerega naj bi v soboto padlo več sto raket. | Foto: Guliverimage Izraelski vojak med ruševinami v Sderotu, izraelskem mestu, na katerega naj bi v soboto padlo več sto raket. Foto: Guliverimage

Vodja Hamasa v Libanonu Osama Hamdan je za Reuters povedal, da naj bi napad arabske države v regiji spodbudil k spoznanju, da sprejetje izraelskih varnostnih zahtev ne bo vodilo k miru v regiji. "Za tiste, ki želijo stabilnost in mir v regiji, mora biti izhodišče konec izraelske okupacije," je poudaril.

Po mnenju nekdanjega ameriškega diplomata na Bližnjem vzhodu Richarda Liberona dejanja Hamasa pošiljajo Savdijcem jasen signal, da palestinskega vprašanja ne bi smeli obravnavati kot le še eno podtemo v pogajanjih o normalizaciji odnosov z Izraelom.

Po drugi strani je neimenovan visoki uradnik v vladi ameriškega predsednika Joeja Bidna opozoril, da je "res prezgodaj za ugibanje" o vplivu, ki bi ga konflikt med Izraelci in Palestinci lahko imel na prizadevanja za normalizacijo odnosov med Jeruzalemom in Rijadom, še navaja Reuters.

Že mesece se pojavljajo ugibanja, ali bo Savdska Arabija naslednja arabska država, ki bo normalizirala odnose z Izraelom, potem ko so dogovore o vzpostavitvi diplomatskih odnosov s to državo ob podpori ZDA v zadnjih letih sklenili Združeni arabski emirati, Maroko in Bahrajn.

Savdska Arabija ni sicer nikoli priznala Izraela in je dolgo vztrajala, da tega tudi ne bo storila brez pravične rešitve za Palestince in dokler ne bo dosežena rešitev izraelsko-palestinskega spora z dvema državama.

Teheran podpira Hamasov napad na Izrael

Napad islamističnega gibanja Hamas na Izrael je bil po mnenju Irana spontana poteza odporniških sil kot odgovor na nadaljevanje zločinskih dejanj izraelskega režima, je iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dejal v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom.

"Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu," je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna še dejal iranski diplomat.

Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je danes za britansko medijsko skupino BBC zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana.

Iz sveta se vrstijo obsodbe nasilja med Izraelci in Palestinci

V Pekingu so izrazili globoko zaskrbljenost in pozvali k t. i. rešitvi dveh držav. Afriška unija (AU) je medtem sprti strani pozvala, naj se brez predpogojev vrneta k pogajanjem.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nasilja in vse vpletene pozvalo k prekinitvi ognja in umiritvi razmer. Ob tem so v Pekingu pozvali tudi k t. i. rešitvi dveh držav, ki vključuje ustanovitev neodvisne palestinske države.

Spopade je v soboto že obsodilo več članic EU, vključno s Slovenijo, kot tudi Velika Britanija, ZDA, Ukrajina in Indija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je med drugim izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi Hamasa, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja in mirni rešitvi. | Foto: Guliverimage Spopade je v soboto že obsodilo več članic EU, vključno s Slovenijo, kot tudi Velika Britanija, ZDA, Ukrajina in Indija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je med drugim izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi Hamasa, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja in mirni rešitvi. Foto: Guliverimage

K vrnitvi za pogajalsko mizo "brez predpogojev" in uresničitvi rešitve dveh držav je pozvala tudi AU. Vodja komisije AU Musa Faki Mahamat je na svetovne sile naslovil prošnjo, naj "prevzamejo odgovornost za uveljavitev miru in zagotovitev pravic obeh narodov", češ da je "zanikanje temeljnih pravic palestinskega ljudstva, zlasti pravice do neodvisne in suverene države, glavni vzrok stalnih izraelsko-palestinskih napetosti".

Na spopade so se danes med drugim odzvale tudi Nova Zelandija, Avstralija in Indonezija. Novozelandski premier Chris Hipkins je izrazil "resno zaskrbljenost". "Nova Zelandija nedvoumno obsoja teroristične napade na Izrael, ki jih vodi Hamas," je dejal in izrazil zaskrbljenost Wellingtona, da se bodo razmere v prihodnjih dneh še zaostrile. Vse strani je pozval k zadržanosti, zaščiti civilistov in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Avstralski premier Anthony Albanese je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da Avstralija "v tem času stoji ob strani prijatelju Izraelu". "Obsojamo neselektivne in odvratne napade Hamasa na Izrael, njegova mesta in civiliste," je zapisal in dodal, da ima Izrael pravico do obrambe.

Globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozive k miru je izrazila tudi Indonezija, siceršnja podpornica palestinske strani. "Srž konflikta, to je izraelska okupacija palestinskih ozemelj, je treba rešiti v skladu s parametri, o katerih so se dogovorili ZN," je v izjavi zapisalo zunanje ministrstvo v Džakarti.

K zadržanost in umiritvi napetosti je danes pozvala tudi mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil). "Smo v stiku z oblastmi obeh strani, na vseh ravneh, da bi se izognili resnejši eskalaciji," je zapisala na omrežju X.

V napadu Hamasa je umrlo vsaj 350 Izraelcev

Izraelske obrambne sile so po poročanju CNN danes sporočile, da so pripadniki Hamasa od sobote zjutraj, ko so izvedli koordiniran napad na jugu Izraela, ubili vsaj 350 izraelskih državljanov in državljank. Po podatkih izraelskega zdravstva je bilo v napadih medtem ranjenih več kot dva tisoč ljudi. 

Na drugi strani palestinsko ministrstvo za zdravje po protiudarcu Izraela na Gazo poroča o vsaj 256 mrtvih in skoraj 1.800 ranjenih osebah. 

Izraelska vojska: Cilj je popoln nadzor nad Gazo

Cilj izraelske vojske po napadu Hamasa je prevzeti nadzor nad celotnim območjem Gaze in pobiti vse teroriste, je danes po navedbah ameriške televizijske mreže CNN dejal tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. Kot je dodal, je smrtnih žrtev veliko, pripadniki Hamasa pa so ugrabili številne ljudi, tako vojake kot civiliste, vključno z otroki.

Tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht je v izjavi za medije napovedal, da bodo evakuirali izraelska naselja na mejnem območju z Gazo. Na tisoče ljudi naj bi odpeljali v druge kraje v Izraelu.

Prebivalci Gaze bodo dobili navodila pred napadi na cilje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, "da bi se izognili kolateralni škodi", je dejal Hecht. A evakuacije s palestinskega ozemlja ne bo. "Rekli jim bomo, naj gredo na sever, na jug, na vzhod," je dodal.

Po sobotnem nenadnem silovitem napadu Hamasa, v katerem je bilo v Izraelu ubitih okoli 300 ljudi, so izraelske zračne sile napadle cilje Hamasa v Gazi. V teh povračilnih napadih je bilo doslej ubitih najmanj 256 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Med žrtvami je 20 mladoletnikov, ranjenih pa je 1.788 Palestincev, so dodali. | Foto: Guliverimage Po sobotnem nenadnem silovitem napadu Hamasa, v katerem je bilo v Izraelu ubitih okoli 300 ljudi, so izraelske zračne sile napadle cilje Hamasa v Gazi. V teh povračilnih napadih je bilo doslej ubitih najmanj 256 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Med žrtvami je 20 mladoletnikov, ranjenih pa je 1.788 Palestincev, so dodali. Foto: Guliverimage

Zid, ki ločuje območje Gaze od Izraela, je bil ob napadu Hamasa prebit na 29 točkah, vse pa so zdaj pod nadzorom, je zatrdil. Na jugu Izraela je sicer še vedno osem točk, kjer vojska išče morebitne napadalce, je dejal Hecht.

Številni Izraelci so v Gazi po njegovih navedbah talci, vključno z ženskami, otroki in starejšimi. Izraelska vojska točnih številk zaenkrat še ni mogla posredovati.

Na Izrael tudi izstrelki Hezbolaha iz Libanona

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je danes izvedlo topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Izraelska vojska pa je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. Hamas trdi, da je dobil neposredno podporo Irana.

Kot so zapisali v sporočilu Hezbolaha, je gibanje "solidarno" z obsežnim napadom iz zraka, morja in s kopnega na Izrael, ki ga je v soboto izvedel Hamas. Hezbolah "je napadel tri položaje cionističnega sovražnika v zasedenih libanonskih kmetijah Šeba (...) z velikim številom topniških granat in vodenih izstrelkov", so dodali.

Izraelska vojska je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. "Izraelsko topništvo je v procesu napada na območje Libanona, od koder je bil izstreljen strel," so zapisali v izjavi. Podrobnosti niso navedli.

Skrajna palestinska skupina Hamas je v soboto izvedla silovit napad na izraelske cilje, izraelska vojska pa je odgovorila z obstreljevanjem Gaze. V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi.

Dim nad Gazo, posledica izraelskega odgovora na sobotni napad palestinskih skrajnežev na Izrael. | Foto: Guliverimage Dim nad Gazo, posledica izraelskega odgovora na sobotni napad palestinskih skrajnežev na Izrael. Foto: Guliverimage

Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je danes za britansko medijsko skupino BBC zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana.

Visoki predstavnik Bele hiše je sicer v soboto dejal, da je za zdaj še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa "neposredno vpleten" Iran.

Netanjahu pričakuje dolgo in težko vojno, spopadi se nadaljujejo

V Izraelu se danes nadaljujejo siloviti spopadi med izraelskimi silami in skrajno palestinsko skupino Hamas, ki je v soboto izvedla silovit napad na izraelske cilje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes posvaril, da se začenja "dolga in težka vojna", poročajo tuji mediji. Predsednik ZDA Joe Biden je obljubil trdno podporo Izraelu.

Prizor iz ene od bolnišnic v Jeruzalemu: državljani in državljanke Izraela donirajo kri za pomoč ranjenim v napadih. | Foto: Guliverimage Prizor iz ene od bolnišnic v Jeruzalemu: državljani in državljanke Izraela donirajo kri za pomoč ranjenim v napadih. Foto: Guliverimage

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se oboroženi spopadi med izraelskimi silami in stotinami borcev Hamasa danes po navedbah izraelske vojske nadaljujejo na najmanj 22 izraelskih lokacijah, vključno z vsaj dvema, kjer so oboroženi napadalci zadrževali talce.

"Začenjamo dolgo in težko vojno, v katero nas je prisilil morilski napad Hamasa," je davi na omrežju X zapisal Netanjahu. "Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo," je dodal izraelski premier.

V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi. Po navedbah izraelske vojske je bilo ubitih več kot 200 Izraelcev, ranjenih pa okoli tisoč. Predstavniki Gaze pa so povedali, da je v izraelski povračilni akciji umrlo najmanj 232 Palestincev, skoraj 1.700 pa je ranjenih.

Uničenje po obstreljevanju Gaze | Foto: Guliverimage Uničenje po obstreljevanju Gaze Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Biden je v soboto obljubil "kot skala trdno" podporo Izraelu, vključno z vojaško pomočjo ZDA. Pogovori o tem na visoki ravni med ameriškimi in izraelskimi uradniki že intenzivno tečejo, je dejal visoki uradnik ameriške administracije.

Nakazal je, da je napoved Washingtona o vojaški pomoči možna že danes, a ob tem opozoril, da bodo zadeve zapletle razmere v ameriškem kongresu, kjer spodnji dom trenutno nima vodje.

Za zdaj pa je še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa "neposredno vpleten" Iran, je še dodal visoki predstavnik Bele hiše.

 

Ne spreglejte