SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Izobraževanje ključ za uspešnejše vključevanje Romov"

3

termometer

Pravosodni ministri EU so v Luksemburgu govorili o reševanju problemov pri vključevanju Romov, ki jih je v uniji od 10 do 12 milijonov.

Minister Aleš Zalar je poudaril, da je ključ za uspešnejše vključevanje Romov v evropsko družbo ustrezno izobraževanje, zato bo treba temu nameniti več pozornosti, ukrepov in tudi denarja. Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je po Zalarjevih besedah ministrom predstavila podatek, da manj kot 50 odstotkov romskih otrok konča osnovno šolo, medtem ko je evropsko povprečje za ostale otroke 97 odstotkov. "Izobraževanje krepi možnosti za zaposlitev" "Ti podatki so prepričljivi in govorijo v smeri, da je tu treba sprejeti določene ukrepe," je dejal minister Zalar. Izobraževanje namreč po njegovih besedah krepi možnosti za zaposlitev, kar pa izključuje revščino, tako da je to ključ za reševanje problemov, povezanih z Romi.

Ministri so sicer izmenjali mnenja o nedavno predstavljeni strategiji Evropske komisije, konkretno o premagovanju ovir za dostop Romov do sodnega varstva ter o primerih dobrih normativnih in institucionalnih praks v posameznih državah.

"Že ustava daje podlago za pozitivno diskriminacijo" Zalar je kot dobro normativno prakso izpostavil, da imajo Romi v Sloveniji z ustavo zajamčene posebne pravice, ki jih ureja poseben zakon. "Če že ustava daje podlago za pozitivno diskriminacijo, potem je dovolj možnosti, da se ta potem tudi udejanji s konkretnimi ukrepi," je dejal.

Slovenija je za okoli 10.000 Romov, ki živijo na njenem ozemlju, leta 2007 sprejela poseben zakon in lani posebno strategijo za obdobje od 2010 do 2015, ki zajema vrsto ukrepov za boljšo vključenost Romov, je pojasnil minister Zalar.

Gre za ukrepe za izboljšanje razmer na področju izobraževanja, stanovanjske politike, zdravstvenega varstva in zaposlovanja, za določene finančne spodbude ter osveščanje drugih družbenih skupin o romski kulturi, kar je po ministrovih besedah zelo pomembno.

"Sem pa tudi zelo iskreno povedal, da to ne pomeni, da so vsa vprašanja in problemi razrešeni," je še dejal Zalar in spomnil na nedavno težavo Romov glede dostopa do vodovodnega omrežja na enem od območij v Sloveniji.

Pripravljajo se nacionalne strategije za Rome V prihodnjih mesecih bo o Romih govora še vsaj v treh različnih ministrskih sestavah, na koncu pa bodo o tem govorili voditelji članic EU na junijskem srečanju, ko naj bi bilo tudi znano, do kdaj morajo države članice pripraviti nacionalne strategije za Rome.

"Slovenija že izvaja nacionalno strategijo" Slovenija je pri tem po Zalarjevih besedah "na varni strani", saj je strategijo že sprejela. "Morda jo bo treba v kakšnem delu dopolniti, ampak Slovenija jo že izvaja," je poudaril minister in dodal, da bo Evropska komisija izvajanje nacionalnih strategij pozorno spremljala.

"Ta tema visoko na politični agendi v EU" Minister je tudi poudaril, da je ta tema visoko na politični agendi v EU. O tem priča tudi dejstvo, da se ta tema obravnava v štirih različnih ministrskih sestavah, kar je sicer potrebno, saj so problemi večplastni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin