Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2023,
20.53

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

orožje Hrvaška Andrej Plenković

Petek, 1. 9. 2023, 20.53

7 mesecev, 2 tedna

Hrvaška se oborožuje: Plenković obljublja najmočnejše vojno letalstvo v tem delu Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
Andrej Plenković | Plenković je poudaril, da tako močnega, sodobnega in sposobnega vojaškega letalstva "v tem delu Evrope, med Nemčijo in Grčijo, ne bo imel praktično nihče". | Foto Guliverimage

Plenković je poudaril, da tako močnega, sodobnega in sposobnega vojaškega letalstva "v tem delu Evrope, med Nemčijo in Grčijo, ne bo imel praktično nihče".

Foto: Guliverimage

Hrvaška bo imela prihodnje leto najmočnejše vojno letalstvo v tem delu Evrope, potem ko bo prejela francoska vojaška letala rafale, je v četrtek izjavil hrvaški premier Andrej Plenković. Napovedal je tudi nova vlaganja v vojno mornarico in poudaril, da proračun za obrambo znaša nekaj več kot milijardo evrov, kar je največ doslej.

"Prihodnje leto se bo popolnoma spremenil strateški položaj Hrvaške, v obrambnem in varnostnem pogledu, zaradi naložb, ki jih čakamo več deset let. Gre za večnamenska vojaška letala rafale," je povedal Plenković na slovesnem odprtju kongresnega centra na Hrvaški vojaški akademiji Dr. Franjo Tuđman v Zagrebu.

Poudaril je, da tako močnega, sodobnega in sposobnega vojaškega letalstva "v tem delu Evrope, med Nemčijo in Grčijo, ne bo imel praktično nihče".

hrvaški navijači, dinamo
Sportal Starši zaprtih hrvaških navijačev so se obrnili na premierja Plenkovića

Hrvaška letala od Francije kupila za 999 milijonov evrov

Osem od 12 rabljenih letal bo na Hrvaško prispelo predvidoma prihodnjo pomlad. Preostala štiri letala bodo prispela v prvem četrtletju leta 2025. Hrvaška jih je od Francije kupila za 999 milijonov evrov.

Nato bodo sledile naložbe v vojno mornarico. "Krepitev vojne mornarice je segment, v katerega moramo dodatno vlagati, da bi okrepili naš položaj kot pomorske, sredozemske države," je izpostavil premier.

Hrvaški mediji so sicer že lani poročali, da se vlada in obrambno ministrstvo z norveško vlado in družbo Kongsberg dogovarjata o nabavi dveh večnamenskih bojnih ladij, s čimer bi Hrvaška dobila največjo ladjo v svoji vojaški floti. Ladji bi zgradili na Hrvaškem, vsaka pa je vredna med 150 in 200 milijonov evrov.

Od Francije naj bi Hrvaška medtem kupila tudi protiletalski sistem kratkega in srednjega dosega, vreden okoli pol milijarde evrov.

Andrej Plenković
Novice Plenković ne bo dovolil napada na operacijo Nevihta
Robert Golob in Andrej Plenković
Novice Golob pri Plenkoviću: Arbitražo bomo umaknili iz dnevne politike
Andrej Plenković
Novice Plenković vidi možnost za začetek reševanja odprtih vprašanj s Srbijo
Ne spreglejte