Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
20.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
zakon Salome Zurabišvili Veto Gruzija

Natisni članek

Sobota, 18. 5. 2024, 20.42

2 meseca, 1 teden

Gruzijska predsednica vložila veto na zakon o tujem vplivu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
Salome Zurabišvili | Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo množični protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU. Zurabišvili poudarja, da je zakon, ki ga je v torek sprejel gruzijski parlament, treba razveljaviti. | Foto Guliverimage

Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo množični protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU. Zurabišvili poudarja, da je zakon, ki ga je v torek sprejel gruzijski parlament, treba razveljaviti.

Foto: Guliverimage

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je danes sporočila, da je vložila veto na zakon o tujem vplivu, ki je v Gruziji sprožil množične proteste. V izjavi na televiziji je dejala, da gre v bistvu za ruski zakon, ki je v nasprotju z gruzijsko ustavo in je ovira na poti Gruzije v Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarila je še, da je zakon, ki ga je v torek sprejel gruzijski parlament, treba razveljaviti.

Vladajoča stranka Gruzijske sanje je sicer že večkrat poudarila, da ima dovolj glasov, da preglasuje predsedničin veto.

V skladu z zakonom, ki se zgleduje po ruski zakonodaji, se morajo nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod tujim vplivom.

Zakon sprožil protivladne proteste

Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo množični protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Vlada v Tbilisiju po drugi strani trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne želi razkriti izvora sredstev.

EU in zveza Nato sta posvarili Gruzijo, da se s sprejetjem zakona o tujem vplivu oddaljuje od njiju. Nato je zakon označil za korak v napačno smer, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je Tbilisi pozval, naj ga umakne.

Gruzija. Protest.
Novice Gruzijski parlament odstopil od spornega zakona o tujih agentih
Novice Pretep gruzijskih poslancev zaradi zakona o "tujih agentih" #video
Tornike Shengelia
Sportal Gruzijska predsednica ogorčena po odhodu košarkarskega zvezdnika v CSKA
letalo
Novice Rusija gruzijskim letalskim družbam prepovedala uporabo zračnega prostora
Ne spreglejte