SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grabar-Kitarovićeva pojasnila svoje izjave o nasilnem zavračanju migrantov

0,13

termometer

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: STA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes ostro zavrnila "poskus reinterpretacije" njenih izjav o zaščiti hrvaških meja pred ilegalnimi migracijami, ki jih je dala prejšnji teden za švicarsko javno televizijo (SRF). Pojasnila je, da hrvaška policija silo uporablja samo pri nujni zaščiti policistov med nadzorovanjem meje.

Migranti na Hrvaškem Novice HRW zahteva od Hrvaške zaustavitev nasilja nad migranti

Kolinda Grabar-Kitarović je med uradnim obiskom v Švici prejšnji torek za švicarsko radiotelevizijo SRF med drugim dejala, da je pri nadzoru meje treba uporabiti tudi "malo sile, da bi potisnili ljudi".

S svojo izjavo je sprožila odziv svetovnih medijev

Na novinarsko vprašanje, kaj misli o nezakonitem ravnanju hrvaških policistov pri zavračanju migrantov, je odgovorila z vprašanjem, zakaj mislijo, da je preprečevanje vstopa migrantov v nasprotju z zakoni.

Izjavo Grabar-Kitarovićeve so povzeli tudi nekateri vodilni svetovni mediji, kot je britanski Guardian. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v ponedeljkovem odprtem pismu hrvaški predsednici prav tako omenila sporno izjavo ter zahtevala, da Hrvaška nemudoma zaustavi vračanje migrantov in prosilcev za azil v Bosno in Hercegovino po skrajšanem postopku ter v nekaterih primerih, kot so dodali, tudi z uporabo sile.

Ograja Novice Hrvaška ob meji z BiH in Srbijo ne namerava postaviti bodeče žice

Grabar-Kitarovićeva je danes zatrdila, da hrvaška policija ravna "zakonito, profesionalno in humano" pri preprečevanju ilegalnih prehodov hrvaške meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije, je objavil urad hrvaške predsednice v današnjem sporočilu za javnost.

Kot je dodala, "sredstva prisile uporabljajo do kršilcev zakona v najmanjši možni meri, kolikor je nujno zaradi zaščite varnosti policistov in opravljanja njihovih nalog".

Poudarila je, da je varnost temeljni pogoj stabilnosti in razvoja Hrvaške in hkrati ena ključnih nalog predsednice države. "To so dejstva, ki jih nobene besedne igre, napačni prevodi ali iz konteksta vzeti deli izjav ne morejo spremeniti," še piše v sporočilu za javnost.

Na spletni strani SRF je mogoče preveriti posnetek prispevka, v katerem so sporne izjave Grabar-Kitarovićeve.

Kolinda Grabar-Kitarović Novice Grabar-Kitarovićeva: Pri nadzoru meje je treba do migrantov uporabiti "malo sile"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin