Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2019,
22.02

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

6

Natisni članek

meja migranti Hrvaška

Sreda, 10. 7. 2019, 22.02

4 leta, 9 mesecev

Grabar-Kitarovićeva: Pri nadzoru meje je treba do migrantov uporabiti "malo sile"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

6

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med uradnim obiskom v Švici v torek zvečer za švicarsko radiotelevizijo SRF dejala, da je pri nadzoru meje treba uporabiti tudi "malo sile". Med drugim je bila začudena, ko jo je novinar vprašal o domnevnem nezakonitem nasilnem preprečevanju vstopa migrantov na Hrvaško.

ograja, migranti, begunci
Novice Ograjo za mejo s Hrvaško bo Sloveniji dobavilo podjetje iz Srbije

Na švicarski televiziji so maja predvajali posnetke, kako hrvaški policisti vračajo skupine migrantov v Bosno in Hercegovino. Migranti v prispevku so med drugim pričali o nasilnem ravnanju hrvaških policistov.

Treba je uporabiti "malo sile"

V torek zvečer so znova predvajali del posnetkov in z navedbami soočali Hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović. Na novinarsko vprašanje, kaj misli o nezakonitem ravnanju hrvaških policistov pri zavračanju migrantov, je hrvaška predsednica odgovorila z vprašanjem, zakaj mislijo, da je tako imenovani pushback oziroma preprečevanje vstopa migrantov v nasprotju z zakoni.

"Govorimo o nezakonitih migrantih, ljudeh, ki si nezakonito želijo vstopiti na Hrvaško in jih policija vrača nazaj v BiH. Obstajajo mejni prehodi, ki so odprti za vse, ki si želijo priti na Hrvaško in zaprositi za azil," je odgovorila.

Na vprašanje, kaj meni o poročilih nevladnih organizacij o nasilju hrvaške policije, je odgovorila, da se je o tem pogovarjala s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem ter s policisti, ki nadzirajo mejo, ki so potrdili, da ne uporabljajo pretirane sile.

Kolinda Grabar Kitarović | Foto: STA , Foto: STA ,

"Seveda je potrebne malo sile, da bi potisnili ljudi, a je treba vedeti tudi, kakšen je teren ob meji," je dejala v pogovoru, ki ga je na svoji spletni strani objavila SRF. Spomnili so še, da je Grabar-Kitarovićeva prejšnji teden s skupino novinarjev obiskala del hrvaške meje ob BiH.

Hrvaška predsednica je v prispevku tudi poudarila, da govorijo o hrvaški meji, ki je tudi zunanja meja EU, ob kateri hrvaška policija pred nezakonitimi migracijami varuje Evropsko unijo in tudi Švico.

Jadran
Novice Manj turistov na Hrvaškem: "Tako prazno ni bilo niti med vojno" #video

Priznala, da Hrvaška krši mednarodno pravo

SRF je v prispevku sklenila, da tako imenovani pushback oziroma nezakonito zavračanje migrantov, ne da bi jim omogočili azilni postopek, ni v skladu z mednarodnim pravom ter da policija ne sme brez ustreznega postopka pregnati ljudi čez zeleno mejo v drugo državo.

Grabar-Kitarovićeva je v pogovoru za SRF še enkrat potrdila svoje trdno stališče do migrantov in njihovega gibanja skozi Hrvaško, so poročali na portalu regionalne televizije N1.

Hrvaška predsednica je po pisanju portala index.hr v svoji izjavi priznala, da Hrvaška krši mednarodno pravo, ko gre za ravnanje do migrantov, ter da policija uporablja nasilje nad migranti. Njeno priznanje pa se je zgodilo med poskusom, da bi branila in opravičila hrvaško politiko do migrantov, še navaja portal.

Mljet tamb
Novice Pogrešano Slovenko na Hrvaškem išče več deset reševalcev #video
Ne spreglejte