Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2019,
17.05

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

Kolinda Grabar-Kitarović novinarji prebežnik migranti

Četrtek, 18. 7. 2019, 17.05

4 leta, 9 mesecev

Grabar-Kitarovićeva dajala napotke novinarjem, Hrvaško novinarsko društvo na nogah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Kolinda Grabar-Kitarović | Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović meni, da bi morali hrvaški novinarji svetu posredovati hrvaško stran novinarskih zgodb o migracijah. | Foto Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović meni, da bi morali hrvaški novinarji svetu posredovati hrvaško stran novinarskih zgodb o migracijah.

Foto: Reuters

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je sporočilo, da so osupnili ob škandaloznih izjavah hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ko je ta na sredinem obisku na otoku Krk dajala nasvete novinarjem, kako naj opravljajo svoje delo. Menijo, da so izjave, ki si jih je privoščila hrvaška predsednica, nevredne položaja predsednika države.

Sporočilo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović novinarkam in novinarjem, naj ne posnemajo tujih medijev, ki delajo v, "ne vem, čigavem interesu", na zelo grd način in brez kakršnihkoli argumentov obtožuje kolegice in kolege iz drugih držav, so sporočili iz HND.

Kolinda Grabar Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva pojasnila svoje izjave o nasilnem zavračanju migrantov

HND: Predsednica poskuša disciplinirati novinarje in medije

Kot so poudarili, poskuša Grabar-Kitarovićeva novinarje na Hrvaškem na "zelo premeten način disciplinirati, da opravljajo svoje delo s slepo vero samo eni strani, predstavnikom oblasti, ne pa svojim kolegicam in kolegom, ki jih je skoraj označila za sovražnike Hrvaške".

Kot so spomnili, so novinarji v sredo na Krku zaprosili Grabar-Kitarovićevo za komentar na kritike, ki so prišle iz številnih svetovnih medijev v povezavi z njenimi izjavami v pogovoru za švicarsko javno televizijo (SRF), da hrvaška policija pri ravnanju s prebežniki kot tehniko zavračanja uporablja tudi nasilje.

V Hrvaškem novinarskem društvu poudarjajo, da poskuša Grabar-Kitarovićeva na premeten način disciplinirati hrvaške novinarje in medije. | Foto: STA , V Hrvaškem novinarskem društvu poudarjajo, da poskuša Grabar-Kitarovićeva na premeten način disciplinirati hrvaške novinarje in medije. Foto: STA ,

V HND so poudarili, da je hrvaška predsednica na račun SRF izrekla hude obtožbe, ko je dejala, da njihov prispevek nima nobene zveze s profesionalizmom ter da so storili tisto, "kar delajo najslabši tabloidi na svetu".

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva: Pri nadzoru meje je treba do migrantov uporabiti "malo sile"

Grabar-Kitarovićeva: Nisem govorila o nasilju, ampak o zakonsko dovoljeni sili

Grabar-Kitarovićeva je pojasnila, da v pogovoru za SRF prejšnji teden ni govorila o nasilju, temveč o "ustrezni sili, ki je občasno nujno potrebna, a ne presega omejitev, ki so predpisane s hrvaško in evropsko zakonodajo". Potem je novinarjem na novinarski konferenci svetovala, da morajo kot hrvaški mediji "predstaviti hrvaško stran te zgodbe, ne da bi posnemali tuje medije, ki delajo v interesu drugih".

"To nas spominja na devetdeseta leta 20. stoletja, ko so posamezni novinarji tedanjim oblastem govorili, da bodo lagali za Hrvaško, če bo potrebno," poudarjajo v HND in ponavljajo, da novinarsko delo ni delati v interesu katere od politik, temveč v interesu javnosti. Hrvaški predsednici so ob tem svetovali, naj se ukvarja z delom, za katero je bila izvoljena, in naj ne daje lekcij novinarjem.

Odstop Grabar-Kitarovićeve zaradi spornih izjav na Krku je v odprtem pismu predsednici v sredo zahteval nekdanji šef HND Saša Leković. Spomnil je, da ni šlo za prvi neprimeren odziv hrvaške predsednice v povezavi z novinarji. Leković meni, da hrvaška predsednica od svojega prvega dne na položaju na Pantovčaku kaže, da ne razume vloge novinarjev v demokratični družbi ali pa jo ignorira.

Maljevac Velika Kladuša meja migranti
Novice Švicarska televizija pokazala, kako Hrvatje vračajo migrante v BiH #video

SRF: Upoštevali smo vse profesionalne novinarske standarde

Na švicarski javni televiziji SRF so medtem zavrnili kritične navedbe Grabar-Kitarovićeve. Novinar Georg Hasler, ki se je pogovarjal s hrvaško predsednico za osrednji dnevnik SRF, je v pogovoru za hrvaški spletni medij Index izpostavil, da so na SRF upoštevali vse profesionalne novinarske standarde. Spomnil je, da je hrvaški predsednici zastavljal jasna in transparentna vprašanja o ugotovitvah v prej objavljenem novinarskem prispevku SRF z meje med Hrvaško in BiH.

"Ne moremo razumeti obtožb o dekontekstualizaciji, ker smo predvajali vprašanja in takojšnje odgovore predsednice Grabar-Kitarovićeve. Prav tako smo trikrat preverili prevod iz angleškega jezika v nemščino, preden smo objavili prispevek," je dejal Hasler. Index navaja, da so jim s SRF poslali celoten transkript pogovora, ki dokazuje točnost navedb švicarske televizije.

Ne spreglejte