Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
24. 2. 2022,
14.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

62

Natisni članek

Ukrajina Rusija Vladimir Putin Gari Kasparov

Četrtek, 24. 2. 2022, 14.18

2 leti, 2 meseca

Gari Kasparov: On je kača. Upam, da je vse, ki so mu popuščali, vsaj malo sram.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

62

Gari Kasparov, Vladimir Putin | Gari Kasparov je po koncu šahovske kariere postal aktiven borec za človekove pravice in velik nasprotnik politike Vladimirja Putina. | Foto Guliverimage/AP

Gari Kasparov je po koncu šahovske kariere postal aktiven borec za človekove pravice in velik nasprotnik politike Vladimirja Putina.

Foto: Guliverimage/AP

"To je kača, ki jo je svobodni svet gojil na svojih prsih. Putina so obravnavali kot zaveznika in sebi enakega, medtem ko je on širil svojo korupcijo. Zdaj je spet udaril in dokazal, da se boju z zlom ni mogoče izogniti. Lahko ga le preložiš, medtem ko gre cena navzgor. Slava Ukrajini," je ob ruskem napadu na Ukrajino poudaril šahovski velemojster Gari Kasparov.

Ukrajina. Ljudje zapuščajo Kijev.
Novice Celotna Ukrajina se je prebudila v vojno

58-letni Kasparov, ki je leta 2013 zaradi strahu pred političnim pregonom moral zapustiti Rusijo, je na Twitterju izpostavil, da je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil totalno vojno proti nedolžnemu narodu ravno v času, ko bi moral Varnostni svet Združenih narodov, ki mu trenutno predseduje prav Rusija, opraviti razpravo o Ukrajini. "Svet je dal Putinu osem let za oborožitev in pripravo, Ukrajini pa v tem času ni zagotovil nikakršne ali pa zgolj minimalno podporo," je dodal v Bakuju v Azerbajdžanu rojeni šahovski velemojster.

Vladimir Putin
Novice Je to novi Slobodan Milošević, pred katerim vsi trepetajo?
Novice Deset Putinovih kritikov, ki so končali v krstah

"Ustvaril je vojaški stroj za pobijanje civilistov"

Kasparov, ki je po letu 2013 živel v New Yorku, zadnja leta pa na Hrvaškem v kraju Podstrana blizu Splita, je opozoril, da sta po ruski invaziji na Ukrajino leta 2014 "vsak dolar od trgovine z Rusijo in vsak evro iz koruptivnih poslov z njegovimi prijatelji" pomagala Putinu zgraditi vojaški stroj, ki ga danes v Evropi uporablja za pobijanje civilistov. "Zdaj morate Ukrajini pomagati v boju proti pošasti, ki ste jo pomagali ustvariti," je pozval zahodne države.

"V preteklost se ni mogoče vrniti, vendar upam, da tisti, ki so ga tako dolgo ignorirali, zmanjševali njegov pomen in mu popuščali, danes čutijo nekaj sramu. Vsaj toliko, da bodo zdaj storili vse, kar je mogoče, da ga ustavijo," je še zapisal.

Ukrajina
Novice Panika v Kijevu, ljudje množično bežijo iz mesta #foto
Janez Janša
Novice Premier Janša prestavil odhod v Ukrajino #video
Ruske sile so po navedbah ukrajinskih oblasti vdrle tudi v kijevsko regijo in napadle letališče. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in vodje političnih skupin v parlamentu so medtem obsodili ruski napad na Ukrajino in pozvali k ustreznemu odzivu. Dogovorili so se tudi za izredno plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, ki bo prihodnji torek.

Po ruskem napadu na Ukrajino bo v petek potekal izredni virtualni vrh zveze Nato. (STA)
Ne spreglejte