Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
10.10

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

otrok Filipini plaz

Petek, 9. 2. 2024, 10.10

2 meseca, 2 tedna

Čudežni trenutek: izpod plazu po več kot 48 urah rešili dva otroka #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Filipinski reševalci so izpod smrtonosnega plazu, ki se je v torek sprožil na jugu otoka Mindanao in terjal najmanj 15 žrtev, rešili triletno deklico in dvomesečnega dojenčka. Otroka je plaz zakopal pod debelo plastjo zemlje in kamenja, filipinske oblasti pa so njuno rešitev označile za čudež, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah predstavnika pokrajinskega urada za nesreče Edwarda Macapilija so morali reševalci, da bi se prebili do otrok, z rokami odstraniti debelo plast materiala, ki jo je v mestecu Maco v provinci Davao De Oro, skoraj tisoč kilometrov južno od prestolnice Manila, nasul uničujoči plaz.

Fotogalerija
1 / 9

"Velik čudež je, da sta bila rešena po več kot dveh dneh, saj smo predvidevali, da tako dolgo po plazu ne bomo našli več nikogar, ki bi preživel," je za dpa poudaril Macapili.

Reševalci so na območju plazu do zdaj odkrili 15 trupel in 31 poškodovanih. | Foto: Reuters Reševalci so na območju plazu do zdaj odkrili 15 trupel in 31 poškodovanih. Foto: Reuters

Svojci na območju še vedno pogrešajo 110 ljudi

Predsednik filipinskega Rdečega križa Richard Gordon je sporočil, da so otroka že prepeljali v bolnišnico, kjer bodo opravili nujne zdravstvene preglede. Gordon se je reševalcem zahvalil, da po uničujočem plazu v času obupa prinašajo upanje.

Reševalci so na območju plazu do zdaj odkrili 15 trupel in 31 poškodovanih. Po navedbah oblasti pa svojci na območju še vedno pogrešajo 110 ljudi.

Plaz na Filipinih | Foto: Reuters Foto: Reuters

Plaz je pod seboj pokopal rudarsko vas

Plaz se je sprožil v torek zvečer blizu rudnika zlata v kraju Maco v pokrajini Davao de Oro na otoku Mindanao. Pod seboj je pokopal rudarsko vas na goratem območju, zasul pa je tudi dva avtobusa z delavci iz rudnika, ki sta bila v tistem času v bližini.

Plaz na Filipinih | Foto: Reuters Foto: Reuters

Severovzhodni monsun in nizek tlak sta na južnem filipinskem otoku Mindanao od konca januarja prinesla obilne padavine, kar je po podatkih nacionalne agencije za nesreče povzročilo poplave in zemeljske plazove. V njih je umrlo najmanj 16 ljudi, več kot 812 tisoč ljudi je bilo prizadetih, vključno s skoraj 400 tisoči, ki so morali zapustiti domove.

Preberite še:

Potres Turčija
Novice Leto dni po potresu v Turčiji še vedno vidne hude posledice
Kalifornija, poplave, neurje
Novice Izredne razmere v Kaliforniji: plazovi pokopali hiše in avtomobile, več je mrtvih #video
Tolmin
Novice Na Tolminskem po plazu večmesečna sanacija, domačija odrezana od sveta
Ne spreglejte