Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
14.38

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

skala delavec nesreča nesreča zemeljski plaz Tolmin

Torek, 23. 1. 2024, 14.38

3 mesece

Na Tolminskem po plazu večmesečna sanacija, domačija odrezana od sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Tolmin | Glede ceste v Čadrg, ki leži pod plazom, je Vencelj dejal, da še potekajo pogovori glede njenega odprtja za domačine, zagotovo pa bo do nadaljnjega oziroma sanacije zaprta za obiskovalce. | Foto Gorska reševalna služba

Glede ceste v Čadrg, ki leži pod plazom, je Vencelj dejal, da še potekajo pogovori glede njenega odprtja za domačine, zagotovo pa bo do nadaljnjega oziroma sanacije zaprta za obiskovalce.

Foto: Gorska reševalna služba

Plaz, ki se je v ponedeljek sprožil na cesto v dolino Polog na Tolminskem in terjal eno življenje, si je danes ogledal geolog. Ocenjuje, da gre za okrog deset tisoč kubičnih metrov materiala, sanacija pa bo trajala več mesecev. Gorski reševalci in policisti so vzpostavili stik s prebivalcema domačije, ki po plazu ni dostopna po cesti.

V dolini Polog sta stalno naseljena oče in sin, ki skrbita za govedorejsko kmetijo, je novinarjem danes povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj. Plaz je prekinil njuno povezavo s svetom, dostop je mogoč le po pešpoti iz Zatolmina. Ponudili so jima nadomestno nastanitev, vendar zaradi živali še ni jasno, ali jo bosta sprejela.

Tolmin
Novice 200-metrski zemeljski plaz na Tolminskem zasul eno osebo

Na lokalni cesti med Zatolminom in planino Polog v občini Tolmin se je v ponedeljek zgodila nesreča, v kateri se je ob izvajanju del sprožil plaz, pri čemer je izgubil življenje delavec, ki ga je plaz zasul. | Foto: Darjo Bozja/Facebook Občina Tolmin Na lokalni cesti med Zatolminom in planino Polog v občini Tolmin se je v ponedeljek zgodila nesreča, v kateri se je ob izvajanju del sprožil plaz, pri čemer je izgubil življenje delavec, ki ga je plaz zasul. Foto: Darjo Bozja/Facebook Občina Tolmin

Plaz se je sprožil naravno

Teren so si po ponedeljkovem dogodku ogledali novogoriški kriminalisti, ki niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost Policijske uprave (PU) Nova Gorica, bodo zato o vseh dosedanjih ugotovljenih dejstvih glede plazu, pod katerim je umrl 66-letni moški, pisno obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Geolog Jože Janež je danes povedal, da se je plaz sprožil naravno. Sanacijo oziroma odkop materiala bo treba izvesti od zgoraj navzdol, kar pomeni, da bo cesta v dolino Polog zaprta več mesecev. Kakor je dejal, je trenutno najbolj ogrožena restavracija na vhodu v Tolminska korita, ki jo bodo predvidoma zaščitili z lovilno-podajno ograjo v dolžini sto metrov. Ta naj bi preprečila, da se kakšna večja skala skotali do vhoda v korita. V ponedeljek se je sicer na parkirišče pred vhodom v Tolminska korita zakotalila velika skala.

Zaradi sprožitve plazu se je večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit, pri čemer nihče ni bil telesno poškodovan. | Foto: Matic Prevc/STA Zaradi sprožitve plazu se je večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit, pri čemer nihče ni bil telesno poškodovan. Foto: Matic Prevc/STA

plaz, Tolmin, nesreča | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Šele ko bo ograja postavljena, se bodo lahko lotili čiščenja skalnega podora. V njem je nekaj velikih blokov, ki se še lahko sprožijo proti dolini, je dejal Janež.

Višje v pobočju ni novih razpok in ne pričakuje, da bi se plaz širil naprej, je pa že v tem trenutku sproščenega precej materiala, ki je potencialno nevaren, je dodal.

plaz, Tolmin, nesreča | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Tolmin
Novice Ogromna skala odnesla del ceste, prebivalci ne morejo iz vasi #foto
Idrijca
Novice Znana identiteta utopljenega v Idrijci
slovenska policija
Novice V prometni nesreči na Tolminskem umrl voznik delovnega stroja
Alen Červ
Novice Pomembno sporočilo župana: Prosim vas, umaknite se na varno
Ne spreglejte