Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
16.15

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

pogovor glasovanje protest veleposlanik Izrael Varnostni svet ZN Palestina Tanja Fajon

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 16.15

1 teden, 4 dni

Izrael zaradi glasovanja o Palestini v ZN slovensko veleposlanico poklical na pogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Letni posvet slovenske diplomacije. Andreja Purkart Martinez | Andreja Purkart Martinez je na ministrstvu za zunanje zadeve zaposlena od leta 1995. Pred imenovanjem na mesto veleposlanice v Izraelu je bila vodja sektorja za Vzhodno Evropo, Južni Kavkaz, Srednjo Azijo in Arktiko na ministrstvu. | Foto Bojan Puhek

Andreja Purkart Martinez je na ministrstvu za zunanje zadeve zaposlena od leta 1995. Pred imenovanjem na mesto veleposlanice v Izraelu je bila vodja sektorja za Vzhodno Evropo, Južni Kavkaz, Srednjo Azijo in Arktiko na ministrstvu.

Foto: Bojan Puhek

Izraelsko zunanje ministrstvo je v nedeljo zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez, je danes v Luksemburgu potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da Slovenija članstva Palestine v ZN ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela.

Kot je pojasnila Fajonova, je Izrael države, ki so pretekli teden v Varnostnem svetu ZN glasovale za priporočilo za članstvo Palestine v Združenih narodih, v nedeljo povabil na pogovor. Veleposlaniki držav v Izraelu, tudi slovenska veleposlanica, so se pogovora udeležili, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU potrdila ministrica.

"Izrael je ponovil že znana stališča, ki jih je izrekel tudi v varnostnem svetu, naša veleposlanica pa je potrdila in ponovila stališča Slovenije, da za nas članstvo Palestine v Organizaciji združenih narodov nikakor ne ogroža varnosti in stabilnosti Izraela," je povedala Fajonova.

Slovenija verjame, da so izpolnjeni vsi kriteriji, da Palestina postane članica ZN, kar pa bi po mnenju ministrice Tanje Fajon zagotovilo tudi varnost Izraelcev ter njihovo mirno sobivanje s Palestinci.

O tem, ali bo slovensko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika, po besedah ministrice Fajon še niso odločali. So pa v stalnih stikih z veleposlanikom, je dejala.

Iz grobišča na območju bolnišnice v Han Junisu izkopali 73 trupel

Iz množičnega grobišča na območju bolnišničnega kompleksa Naser v Han Junisu na jugu Gaze so danes izkopali 73 trupel, je sporočila palestinska civilna zaščita. Po njenih navedbah je tako skupno število trupel, ki so jih izkopali na območju, naraslo na 283. Ni jasno, ali gre za borce palestinskega gibanja Hamas ali civiliste.

O najdbi trupel na območju razdejanega bolnišničnega kompleksa Naser je civilna zaščita v Gazi poročala že minuli konec tedna. Izraelska vojska se na navedbe še ni odzvala oziroma je sporočila, da informacije preverja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelske sile so v bolnišnico Naser vstopile februarja in po lastnih navedbah tam ubile več domnevnih teroristov. V začetku tega meseca so se z območja umaknile. Iz vzhodnega dela mesta Han Junis danes sicer prihajajo poročila o novih izraelskih napadih, zaradi katerih naj bi se več Palestincev, ki so se po umiku izraelskih vojakov vrnili na območje, znova pognalo v beg.

Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil po napadu palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra lani, ko so borci islamistične skupine ob vdoru na ozemlje Izraela ubili okoli 1170 ljudi, še 250 pa jih zajeli kot talce.

V izraelskih povračilnih napadih na območju Gaze je bilo od začetka vojne ubitih najmanj 34.151 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Še 77.084 je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael protestira prek veleposlanikov

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Oren Marmorstein je v soboto na družbenem omrežju X napovedal, da bodo na pogovor na ministrstvo pozvali veleposlanike Francije, Japonske, Južne Koreje, Malte, Slovenije in Ekvadorja, na katerem jim bodo izrazili protest zaradi glasovanja v Varnostnem svetu ZN. Dodal je, da bodo podoben protest izrazili tudi drugim državam, ki so glasovale za alžirski predlog resolucije.

V tem je bilo navedeno, da je varnostni svet pregledal prošnjo Palestine za sprejem v ZN in Generalni skupščini ZN priporoča, naj državo Palestino sprejme v članstvo.

Za resolucijo je glasovalo 12 članic VS ZN, med njimi Slovenija, vzdržali sta se Velika Britanija in Švica, ZDA, ki imajo kot stalna članica pravico veta, pa so glasovale proti.

Pred poletjem mirovna konferenca?

Kot je povedala Fajonova, so danes zunanji ministri EU v Luxembourgu govorili tudi o možnosti organizacije mirovne konference skupaj z arabskimi državami še pred poletjem. V okviru priprav na to konferenco bi z arabskim svetom pripravili načrt, kako priti do rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu. Izrael sicer temu ni naklonjen, prav tako pa ni zagotovila, da bi na takšni mirovni konferenci sodelovale ZDA, je menila ministrica.

Napovedala je, da se bo v kratkem znova odpravila na obisk na Bližnji vzhod.

vojaki ukrajina vojska
Novice Generalna skupščina s 141 glasovi potrdila resolucijo o Ukrajini
Gaza
Novice Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi
Gaza, Palestina
Novice Anketa Ninamedie: Večina vprašanih podpira priznanje Palestine
Palestinci čakajo na humanitarno pomoč
Novice Večina članic VS ZN namerava podpreti članstvo Palestine v ZN
Ne spreglejte