Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
6.14

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

tanker vojna Gaza Palestina Jemen Izrael

Torek, 12. 12. 2023, 6.14

4 mesece, 2 tedna

68. DAN VOJNE V IZRAELU

Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Gaza | Izraelska vojska, ki Hamas obtožuje, da deluje iz bolnišnic, je od začetka vojne v začetku oktobra v enklavi napadla že več bolnišnic, tudi največjo Al Šifa v mestu Gaza. | Foto Reuters

Izraelska vojska, ki Hamas obtožuje, da deluje iz bolnišnic, je od začetka vojne v začetku oktobra v enklavi napadla že več bolnišnic, tudi največjo Al Šifa v mestu Gaza.

Foto: Reuters

Generalna skupščina ZN je s 153 glasovi za, desetimi proti in 23 vzdržanimi potrdila predlog resolucije arabskih držav, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi. Za resolucijo je glasovala tudi Slovenija, ki je prav tako glasovala za dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 
22.31
Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo za zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi
14.21 ZN: Civilisti na območju Gaze živijo v peklu na Zemlji
6.46 Projektil pri Jemnu zadel tanker, ki je plul proti Jadranu
6.39 Izrael ob nadaljevanju napadov prepričan v skorajšnji konec Hamasa
6.16 Generalna skupščina ZN danes znova o humanitarni krizi v Gazi

22.31 Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo za zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Kratka resolucija je podobna predlogu, ki je v petek zaradi ameriškega veta propadel v Varnostnem svetu ZN. Resolucija Generalne skupščine zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi, ponavlja zahtevo vsem stranem, da morajo spoštovati mednarodno pravo, še posebej glede zaščite civilistov, zahteva takojšnjo izpustitev vseh talcev in humanitarni dostop.

Avstrija je predlagala, da se v besedilu posebej opredeli zahteva po izpustitvi vseh talcev Hamasa, kar arabskim oziroma muslimanskim državam ni bilo všeč. Še manj jim je bil všeč amandma ZDA, ki je izrecno obsodil teroristične napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Predstavnik Pakistana je dejal, da bo v primeru uspeha amandmajev predlagal svoj amandma z izrecno obsodbo dejanj Izraela. Avstrijski amandma je dobil le 89 glasov podpore, ameriški še manj, potrebna pa je bila dvotretjinska večina.

Pred glasovanjem o resoluciji ni bilo daljše razprave, predstavnik Izraela pa je resolucijo označil za farso, ki ne pomeni nič.

ZDA so glasovale proti resoluciji, čeprav je predsednik Joe Biden danes v Washingtonu opozoril, da Izrael izgublja podporo sveta, ker vlada Benjamina Netanjahuja ne išče dolgoročne rešitve konflikta s Palestinci. Netanjahuja je pozval naj spremeni svojo vlado, ker je sedanja proti rešitvi dveh držav.

14.21 ZN: Civilisti na območju Gaze živijo v peklu na Zemlji

Palestinski civilisti na območju Gaze živijo v peklu na Zemlji, je danes po obisku palestinske enklave opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem Philippe Lazzarini. Visoki predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije Richard Peeperkorn pa je po obisku humanitarne razmere v bolnišnici Al Ahli v mestu Gaza označil za katastrofalne.

Vodja UNRWA Lazzarini je po enodnevnem obisku na območju Gaze na omrežju X opozoril, da se v Gazi "vse bolj poglablja tragedija, ki ji ni videti konca". "Ljudje so povsod, živijo na ulicah in potrebujejo vse. Prosijo za varnost in končanje tega pekla na Zemlji," je zapisal. Dodal je, da se njegova agencija, ki skrbi za razseljene ljudi v enklavi, spopada z nemogočimi razmerami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za zasedena palestinska ozemlja Peeperkorn, ki je bil tudi več let v Afganistanu, je po obisku enklave iz Gaze prek videopovezave novinarjem v Ženevi danes dejal, da česa takega še ni videl. Poudaril je, da je v bolnišnici Al Ahli v mestu Gaza, ki ima na voljo samo polovico od 80 postelj, 200 bolnikov, da pacienti ležijo po hodnikih in na notranjem dvorišču, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozoril je, da je v samo 66 dneh zdravstveni sistem na območju Gaze s 36 delujočih bolnišnic padel na enajst delno delujočih – eno na severu in deset na jugu enklave, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po poročanju britanskega Guardiana je WHO Izrael obtožil, da so palestinsko zdravstveno osebje z orožjem prisilili, da so klečali, in jim preprečili delo. Član osebja iz palestinskega Rdečega polmeseca je obtožil izraelske sile, da so ga pretepli, slekli in mu zavezali oči, nato pa gre brez oblačil in bosega pustili, da gre proti jugu z zavezanimi rokami za hrbtom.

Zdravstveno ministrstvo Hamasa v Gazi pa je danes izraelsko vojsko obtožilo, da že več dni oblega in bombardira bolnišnico Kamal Advan v mestu Bejt Lahija na severu območja Gaze. Bojijo se, da bodo člane zdravstvenega osebja aretirali ali ubili, poroča AFP.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v ponedeljek sporočil, da je bolnišnica obkoljena z izraelskimi tanki in vojaki ter da tri dni iz njene bližnje okolice poročajo o spopadih. Sporočil je tudi, da je bila v napadih poškodovana porodnišnica. Direktor bolnišnice pa je povedal, da nimajo elektrike, vode in hrane ter da je v bolnišnici ob 65 ranjenih tri tisoč razseljenih oseb in stočlansko zdravstveno osebje, poroča AFP.

Zdravniki brez meja (MSF) pa so v ponedeljek sporočili, da je bil v streljanju izraelskih ostrostrelcev na bolnišnico ubit njihov kirurg. Njihov vodja Renzo Fricke je po poročanju britanske BBC danes na omrežju X izpostavil, da gre za delujočo bolnišnico, napade na zdravstvene delavce, ki skrbijo za svoje paciente, pa obsodil kot nehumane.

Izraelska vojska, ki Hamas obtožuje, da deluje iz bolnišnic, je od začetka vojne v začetku oktobra v enklavi napadla že več bolnišnic, tudi največjo Al Šifa v mestu Gaza.

6.46 Projektil pri Jemnu zadel tanker, ki je plul proti Jadranu

Napad na tanker Strind se je zgodil približno 111 kilometrov severno od ožine Bab Mandab, ki povezuje Rdeče morje in Adenski zaliv, je za Reuters povedal ameriški uradnik.

"V času napada v bližini ni bilo nobene ameriške ladje, se je pa na klic Strinde odzval rušilec ameriške mornarice USS Mason in pomagal," je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske, ki nadzira ameriške sile na Bližnjem vzhodu.

Tanker za kemikalije je plul pod norveško zastavo, vendar njegov norveški lastnik, Mowinckel Chemical Tankers, ni bil dosegljiv za komentar po koncu delovnega časa.

Hutiji so se zapletli v spopad med Izraelom in Hamasom, ki se je 7. oktobra razširil po Bližnjem vzhodu, potem ko je Hamas ubil civiliste v južnem Izraelu. Hutiji so od takrat večkrat napadli ladje, ki so plule po ključnih vodnih poteh v bližini Jemna, in na Izrael  izstrelili več brezpilotnih letal in raket. 

Hutiji so v soboto dejali, da bodo napadli vse ladje, ki plujejo v Izrael, ne glede na zastavo, pod katero plujejo, in posvarili mednarodne ladjarske družbe, naj ne poslujejo z izraelskimi pristanišči.

Tanker Strinda je prevažal rastlinsko olje in biogoriva. Plul je v Benetke in od tam, poroča družba za sledenje ladij Kpler. 

Skupina Huti, ki vlada večini Jemna, pravi, da so njeni napadi znak podpore Palestincem. Ob tem so dejali, da bodo napade nadaljevali, dokler Izrael ne ustavi svoje ofenzive na območje Gaze, ki je od poveljstva Hutijev v Sani oddaljeno več kot 1.600 kilometrov.

Hutiji so doslej napadli tri komercialne ladje in zasegli britansko tovorno ladjo. V prvem tednu decembra so v mednarodnih vodah napadli tri komercialne ladje, zaradi česar je moral posredovati rušilec ameriške mornarice. Prejšnji mesec so zasegli tudi tovorno ladjo v britanski lasti, povezano z izraelskim podjetjem.

6.39 Izrael ob nadaljevanju napadov prepričan o skorajšnjem koncu Hamasa

Izrael nadaljuje bombardiranje območja Gaze, od koder tudi danes poročajo o spopadih med izraelsko vojsko in pripadniki skrajnega gibanja Hamas. Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek zvečer izrazil prepričanje, da je gibanje na robu propada, češ da Izrael zavzema njegove še zadnje utrdbe.

Glede na navedbe Hamasa spopadi danes potekajo v osrednjem delu palestinske enklave, palestinska tiskovna agencija Wafa pa poroča o izraelskih zračnih in kopenskih operacijah na jugu, ki so tako kot v ponedeljek usmerjene zlasti na mesto Han Junis, ki se je prelevilo v središče spopadov, in Rafo, mesto na meji z Egiptom, v katerega se je zateklo več deset tisoč ljudi. V Han Junisu se izraelski tanki pomikajo proti središču mesta.

Izrael nadaljuje tudi bombardiranje severa enklave, kjer je vojska po lastnih navedbah obkolila zadnji tamkajšnji oporišči Hamasa, mesto Džabalija in sosesko Šejaija v mestu Gaza.

Tiskovni predstavnik vojske Avičaj Adrae je danes sporočil, da so izraelske zračne sile v zadnjih 24 urah po vsej palestinski enklavi zadele več raketometov, tudi tistega, s katerim je Hamas obstreljeval Sderot na jugu Izraela. Zadeli naj bi tudi poslopje Hamasa, v katerem je bilo med drugim 250 granat, poroča britanski BBC.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek zvečer sporočil, da se Hamas bliža svojemu koncu. "Hamas je na robu razpustitve – IDF (izraelska vojska) zavzema njegove zadnje utrdbe," je sporočil.

Vojska naj bi med drugim obkolila oporišča gibanja v Džabaliji, obenem pa se je po njegovih besedah v zadnjih dneh predalo ali bilo zajetih več sto pripadnikov gibanja. To naj bi bilo najbolj oslabljeno na severu enklave, njegove navedbe še povzema BBC.

Tudi izraelska obveščevalna služba in vojska navajata številne predaje in menita, da so uspeli zlomiti duha islamističnega gibanja. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je v ponedeljek obiskal središče Han Junisa, kjer je dejal, da njihove sile varujejo svoje dosežke tako na severu kot jugu območja Gaze.

O izraelskih napadih danes znova poročajo tudi z zasedenega Zahodnega brega, kjer so bili po navedbah palestinskih virov v Dženinu v napadu z dronom ubiti štirje člani skrajne palestinske skupine brigada Al Aksa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju BBC so izraelsko vojaška vozila še vedno pred tamkajšnjo bolnišnico in pred vhodom v begunsko taborišče, kjer izraelska vojska še naprej izvaja operacije tudi ob pomoči buldožerjev, ki na praznih ulicah potiskajo vse pred seboj, tudi avtomobile.

6.16 Generalna skupščina ZN danes znova o humanitarni krizi v Gazi

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes na izrednem zasedanju v New Yorku ponovno razpravljala o humanitarni krizi na območju Gaze, kjer že več kot dva meseca divja vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Po napovedih diplomatskih virov bi skupščina lahko glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi.

Zasedanje so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, ki sta izpostavila hude humanitarne razmere, s katerimi se med izraelskim obstreljevanjem sooča palestinsko prebivalstvo. Osnutek besedila, o katerem bo razpravljala skupščina, je zasnovan podobno kot resolucija, proti kateri so ZDA v petek v Varnostnem svetu ZN vložile veto.

Izraža zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer na območju Gaze, obenem zahteva takojšnjo prekinitev spopadov med Izraelci in Palestinci ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas.

Generalna skupščina ZN je že konec oktobra s prepričljivo večino sprejela resolucijo, v kateri je pozvala k takojšnjemu humanitarnemu premirju na območju Gaze, zahtevala takojšnjo zagotovitev vode, hrane, medicinskih potrebščin, goriva in elektrike v enklavi ter neoviran dostop za ZN in druge humanitarne organizacije, ki skušajo pomagati Palestincem. Resolucijo je kot ena redkih držav EU podprla tudi Slovenija.

VS ZN je medtem kljub več predlogom le enkrat bil uspešen pri sprejetju resolucije v povezavi z vojno v Gazi, ko je novembra pozval k podaljšanim premorom in humanitarnim koridorjem, s čimer so se izognili omembi prekinitve ognja oz. premirja.

Gadi Eisenkot, Benjamin Netanjahu in Moše Jalon
Novice Nekdanjemu poveljniku izraelske vojske v Gazi po sinu umrl še nečak
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Slovenija za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu Putinu: S tem sem zelo nezadovoljen
Ne spreglejte