Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
19.35

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

Natisni članek

Gal Eisenkot Gadi Eisenkot Hamas Gaza Izrael

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 19.35

4 mesece, 3 tedne

Nekdanjemu poveljniku izraelske vojske v Gazi po sinu umrl še nečak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17
Gadi Eisenkot, Benjamin Netanjahu in Moše Jalon | Gadi Eisenkot je postal načelnik generalštaba izraelske vojske leta 2015. Na fotografiji (od leve proti desni): tedanji izraelski obrambni minister Moše Jalon, Gadi Eisenkot in premier Benjamin Netanjahu. | Foto Guliverimage

Gadi Eisenkot je postal načelnik generalštaba izraelske vojske leta 2015. Na fotografiji (od leve proti desni): tedanji izraelski obrambni minister Moše Jalon, Gadi Eisenkot in premier Benjamin Netanjahu.

Foto: Guliverimage

Upokojeni general in nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske Gadi Eisenkot je v bojih v Gazi v zadnjih dneh izgubil naprej sina in zdaj še nečaka. Eisenkot je zdaj eden od ministrov v izraelski vladi.

Na Bližnjem vzhodu od 7. oktobra letos divja nova vojna. Začela se je z napadom pripadnikov Hamasa na jug Izraela, v katerem je bilo ubitih več kot 1.200 prebivalcev Izraela, več kot 240 so jih hamasovci kot talce odpeljali v Gazo.

Žrtve v Gazi

Po začetku izraelskih letalskih in kopenskih napadov na Gazo je v tej palestinski enklavi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo več kot 17 tisoč ljudi, od tega več kot sedem tisoč otrok.

Izraelski vojakinji
Novice Podrobnosti Hamasovega napada: najprej so pobili izraelske vojakinje

Po izraelskih podatkih iz 9. decembra je med kopenskimi napadi na Gazo umrlo 97 izraelskih vojakov. Med njimi sta tudi sin in nečak nekdanjega šefa izraelskega generalštaba, 63-letnega Gadija Eisenkota.

Najprej sin, nato nečak

V četrtek je umrl njegov sin, 25-letni major Gal Meir Eisenkot. Zanj je bila usodna eksplozija bombe v predoru blizu taborišča Džabalija v severni Gazi. V petek je umrl še njegov nečak, 19-letni poveljnik voda Maor Kohen Eisenkot. Ministrov nečak je umrl med napadom izraelske vojske na mošejo v Kan Junisu na jugu Gaze, v kateri so bili pripadniki Hamasa.

V začetku preteklega tedna je bil po poročilih medijev med spopadi v Gazi ranjen še en nečak Gadija Eisenkota. Domneva se, da je lažje ranjen, piše izraelski medij Times of Israel.

Mohamed Deif
Novice To je človek, ki je načrtoval krvave napade Hamasa na Izrael
Mosab Hasan Jusef
Novice Nekdaj je bil pripadnik Hamasa, zdaj Izraelcem svetuje, kako ga lahko uničijo
Ne spreglejte