SiolNET. Novice Svet
1,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski parlament s tožbo nad Evropsko komisijo

1,47

termometer

Vrh EU - Zahodni Balkan. Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Foto: Bojan Puhek

Evropski parlament je danes vložil tožbo proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Pravna služba parlamenta je na zahtevo predsednika parlamenta Davida Sassolija tožbo zoper komisijo danes vložila na Sodišče EU, so sporočili iz tiskovne službe.

"V skladu s pozivom iz resolucije Evropskega parlamenta je naša pravna služba danes na Sodišče EU vložila tožbo proti Evropski komisiji zaradi neuporabe uredbe o pogojevanju," je sporočil Sassoli.

Pri tem je izrazil pričakovanje, da bo komisija ravnala dosledno in izpolnila tisto, kar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila med zadnjo plenarno razpravo o tem vprašanju. "Treba je preiti od besed k dejanjem," je dejal Sassoli.

Janez Janša Novice Janša razburil šefa Evropskega parlamenta Sassolija

Podpora parlamentarnega odbora

Sassoli je 20. oktobra pravno službo Evropskega parlamenta pozval k pripravi tožbe proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja glede mehanizma o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Sassoli je pismo pravni službi poslal po tistem, ko je pravni postopek proti komisiji podprl parlamentarni odbor za pravne zadeve.

Evropski parlament je resolucijo, v kateri je komisiji zagrozil s tožbo zaradi neukrepanja v primerih kršitev vladavine prava, sprejel junija.

Evropski parlament Novice Za četrtino poslancev devet tisoč evrov na mesec ni dovolj

Kompromis

Evropska unija je uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava sprejela v okviru lanskoletnih pogajanj o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021−2027 in skladu za okrevanje. Kompromis je bilo mogoče doseči, ker so se voditelji članic zavezali, da do odločitve sodišča unija na podlagi te uredbe ne bo ukrepala.

Parlament uresničil grožnje

Varšava in Budimpešta sta se v skladu z napovedmi marca letos dejansko pritožili na sodišču, kjer izpodbijata uredbo, ki je začela veljati januarja. Na Sodišču Evropske unije v Luxembourgu je v začetku meseca potekala ustna obravnava v primeru tožbe. Sodbo je pričakovati prihodnjo pomlad.

Evropski parlament, ki kljub sklepom voditeljev članic, da se počaka na sodbo, pritiska na Evropsko komisijo, naj ukrepa takoj, in že lep čas grozi s tožbo proti njej, je danes to tudi uresničil.

Češka Novice Volivci komuniste pregnali iz parlamenta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin