Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2021,
9.32

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

68

Natisni članek

Andrej Babiš volitve Češka

Nedelja, 10. 10. 2021, 9.32

2 leti, 6 mesecev

Volivci komuniste pregnali iz parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

68

Češka | Volitve na Češkem potekajo v petek in soboto, saj številni državljani vikende preživijo na podeželju. | Foto Reuters

Volitve na Češkem potekajo v petek in soboto, saj številni državljani vikende preživijo na podeželju.

Foto: Reuters

Češki volivci so na parlamentarnih volitvah, ki so potekale v petek in soboto, stranki komunistov namenili 3,62 odstotka glasov. Partija, ki je z močno represijo vodila državo med letoma 1948 in 1989, je tako prvič po drugi svetovni vojni ostala pred vrati češkega parlamenta, poroča Reuters. Premier Andrej Babiš je medtem priznal poraz na volitvah, na katerih je njegovo stranko Ano z manj kot odstotno točko razlike premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj).

Kljub desettisočim zaprtim v delovnih taboriščih in preganjanju disidentov, kot je bil kasnejši predsednik Vaclav Havel, se je Komunistična partija tudi po Žametni revoluciji leta 1989 uspela obdržati v parlamentu, a tokrat ji petodstotnega praga ni uspelo doseči.

"To je ena zadnjih Komunističnih partij na svetu, poleg tistih na Kitajskem in na Kubi, ki je obdržala svoje ime. Drugje so vsaj spremenile svoje ime in se začele obnašati malenkost drugače," je dejal Jiri Gruntorad, nekdanji disident, ki ga je izpad komunistov iz parlamenta razveselil.

Peter Jančič
Mnenja Spodleteli miting resnice Milana Kučana

Babiša bo še danes sprejel češki predsednik Miloš Zeman

Češki premier Andrej Babiš je v soboto zvečer priznal poraz na volitvah, na katerih je njegovo stranko Ano z manj kot odstotno točko razlike premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Babiša bo še danes sprejel češki predsednik Miloš Zeman, ki je napovedal podelitev mandata za sestavo vlade najmočnejši stranki, poroča STA.

Francoska bojna ladja
Novice Bo v vzhodnem Sredozemlju izbruhnil hud vojaški spopad?

Glede na zadnje izide je na volitvah, ki so potekale v petek in soboto, stranka Ano osvojila 27,1 odstotka glasov in si v 200-članskem parlamentu obeta 72 sedežev.

Opozicijski zavezništvi sta skupaj medtem osvojili najmanj 108 poslanskih mandatov. Zavezništvo Spolu (Skupaj), ki združuje stranke TOP 09, Demokratsko državljansko stranko (ODS) in krščanske demokrate (KDU-ČSL), je prejelo 27,8 odstotka podpore. Liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) pa je osvojilo 15,6 odstotka glasov.

w
Novice Jim bo vso pozornost ukradel človek, na katerega nihče ni računal?

Babiš: To je življenje, to razumemo in sprejemamo

Premier Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. Čestital je vodilnemu kandidatu zavezništva Spolu Petru Fiali za "dober finiš". "To je življenje, to razumemo in sprejemamo," je dejal.

Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša.

Kaj točno sledi po volitvah, sicer še ni povsem jasno. Babiša bo še danes sprejel češki predsednik Zeman, ki je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši posamezni stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Tudi Babiš je v soboto nakazal pripravljenost voditi pogovore o prihodnji vladi, če bi od Zemana prejel mandat. "Nagovorili bomo Spolu, v nobenem primeru pa Piratov," je dejal Babiš in poudaril, da je Ano "najmočnejša stranka".

Ne spreglejte