SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eurobarometer: Z vlaki najbolj zadovoljni Litovci

2

termometer

Raziskava Eurobarometer, ki je preverjala zadovoljstvo potnikov z železniškimi storitvami, je pokazala, da so z domačimi železnicami najbolj zadovoljni Litovci, Latvijci in Portugalci.

Slovenci smo precej zadovoljni s točnostjo in zanesljivostjo železniških storitev, manj pa na primer s čistočo vagonov in postaj.

Evropski potniki se na potovanjih z vlaki večinoma počutijo varne, prav tako dobro ocenjujejo možnosti za nakup vozovnic. Na drugi strani najbolj pogrešajo informacije v zvezi z njihovimi pravicami in zamudami, so sporočili z Evropske komisije.

V povprečju je slika zelo dobra 66 odstotkov vseh Evropejcev, ki so sodelovali v raziskavi, je sicer "zelo" ali pa "precej" zadovoljnih s kakovostjo železniških storitev v svoji državi. Najvišjo stopnjo zadovoljstva so izrazili Litovci (96 odstotkov), Latvijci (93 odstotkov), Portugalci (91 odstotkov), Irci in Španci (po 89 odstotkov). Najnižjo stopnjo zadovoljstva pa so raziskovalci zabeležili med Romuni (43 odstotkov), Francozi (45 odstotkov), Švedi (45 odstotkov), Nemci (46 odstotkov) in Poljaki (52 odstotkov).

Slovenci nismo zadovoljni s čistočo in vzdrževanjem vagonov

Med vprašanimi v Sloveniji jih je 34,6 odstotka zelo zadovoljnih s točnostjo in zanesljivostjo vlakov, 50,2 odstotka pa jih je precej zadovoljnih. Nekoliko nižje je bilo zadovoljstvo pri predvidenem času potovanja, kjer jih je bilo zelo zadovoljnih 25,6 odstotka, precej zadovoljnih 45,3 odstotka, precej nezadovoljnih pa 17,5 odstotka.

Še slabše so Slovenci ocenili zadovoljstvo s čistočo in vzdrževanjem vagonov. Zelo zadovoljnih jih je bilo 22 odstotkov, precej zadovoljnih 49,2 odstotka, precej nezadovoljnih 19,4 odstotka, zelo nezadovoljnih pa 5,5 odstotka. Ob tem je bilo 4,5 odstotka vprašanih Slovencev zelo nezadovoljnih tudi z udobjem sedežev, 19,4 odstotka pa se jih je pri tem kazalniku izreklo za precej nezadovoljne.

S pogostostjo vlakov je zadovoljnih 61,2 odstotka vprašanih, nezadovoljnih pa 32,7 odstotka vprašanih Slovencev. 68,3 odstotka je ob tem zadovoljnih s čistočo in vzdrževanjem železniških postaj, 29,1 pa nezadovoljnih.

Slovenci se vozimo precej pogosto

Sicer se Slovenci precej pogosto vozimo z vlakom. Medtem ko se v EU 23 odstotkov prebivalcev z vlakom vozi vsaj enkrat na mesec, največ rednih potnikov pa beleži Češka, se v Sloveniji 7,4 odstotka vprašanih železniškega prevoza poslužuje večino dni, en- do trikrat tedensko se z vlakom vozi 10 odstotkov, en- do trikrat mesečno pa 20,1 odstotka sodelujočih.

Večina v EU se z vlakom vozi zaradi prostočasnih dejavnosti V EU so sicer za 56 odstotkov prebivalcev glavni razlog za potovanje z vlakom znotraj države prostočasne dejavnosti, 11 odstotkov se z njim največkrat vozi v službo, šolo ali na univerzo, 12 odstotkov pa vlak najpogosteje koristi zaradi posla.

V Sloveniji izstopa število tistih, ki se z vlakom najpogosteje vozijo v službo, šolo ali na univerzo, in sicer je takih 18,4 odstotka vprašanih. Prosti čas je glavni razlog za potovanje z vlakom za 54,7 odstotka, posel pa za 6,5 odstotka vprašanih, še razkriva Eurobarometer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin