Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
15.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Madžarska Poljska Evropska komisija odvzem glasovalnih pravic

Torek, 16. 10. 2018, 15.29

5 let, 6 mesecev

EU za zdaj brez novih ukrepov proti Poljski in Madžarski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Viktor Orban | Današnja razprava ministrov EU ni privedla do konkretnih ukrepov proti Madžarski. Na fotografiji madžarski premier Viktor Orban. | Foto Reuters

Današnja razprava ministrov EU ni privedla do konkretnih ukrepov proti Madžarski. Na fotografiji madžarski premier Viktor Orban.

Foto: Reuters

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes v Luksemburgu znova opozoril, da so se razmere vladavine prava na Poljskem še poslabšale, a dodatnih ukrepov ni napovedal. Unija čaka na odločitev Sodišča EU o reformi vrhovnega sodišča. Tudi razprava o Madžarski za zdaj ni privedla do konkretnih ukrepov.

Ministri držav članic EU, med njimi tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, so danes razpravljali o Poljski in Madžarski ter o postopku po 7. členu pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljne evropske vrednote, kot je vladavina prava.

Madžarska
Novice Madžarska pridobiva podporo, sankcije proti Budimpešti malo verjetne

Države članice o sankcijah proti Madžarski in Poljski niso enotne

Razvoj dogodkov ni pozitiven, še naprej je treba razpravljati o tem, k temu vprašanju se bomo vrnili pozneje v tem letu, je stanje povzel podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki mu na Poljskem med drugim očitajo, da postopek zoper Varšavo izkorišča za napredovanje v svoji karieri.

Nizozemec je pred časom napovedal kandidaturo za vodilnega kandidata evropskih socialdemokratov na evropskih volitvah prihodnje leto. Po pričakovanjih bo stranka Timmermansa decembra potrdila za omenjeni položaj, njegov edini protikandidat za zdaj ostaja Slovak Maroš Šefčovič.

Frans Timmermans zavrača kritike Poljske, da postopek na podlagi sedmega člena izkorišča za napredovanje v svoji karieri. | Foto: Reuters Frans Timmermans zavrača kritike Poljske, da postopek na podlagi sedmega člena izkorišča za napredovanje v svoji karieri. Foto: Reuters

Timmermans je na kritike iz Varšave danes odgovoril, da že od vsega začetka postopka proti Poljski, torej že tri leta, posluša očitke, da deluje proti poljskim oblastem, ker je socialist. "V tem obdobju se ni nič spremenilo," je dejal Timmermans.

Madžarska brezdomci
Novice Orban bo na Madžarskem preganjal tudi brezdomce

Usoda postopka proti Poljski še ni znana

EU pred nadaljnjim ukrepanjem proti Poljski očitno čaka na odločitev Sodišča EU o postopku zaradi kršitev načela neodvisnosti sodstva, nastalih z novim poljskim zakonom o vrhovnem sodišču.

Komisija je sodišču predlagala obravnavo po hitrem postopku, da bi bila končna sodba izdana čim prej. Predlagala je tudi izdajo začasne odredbe, s katero bi se položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnil na stanje pred sprejetjem spornih zakonov.

Ali bodo ministri o Poljski znova razpravljali novembra, ni jasno. Avstrijski minister za evropske zadeve Gernot Blümel je dejal le, da bodo članice razvoj dogodkov v primeru Poljske preučile ob pripravah na naslednji sestanek ministrov EU za evropske zadeve.

Viktor Orban
Novice Zgodovinska poteza evropskih poslancev zoper Madžarsko

O Madžarski ni bila sprejeta nobena pomembna odločitev

Tudi v primeru Madžarske ministri danes niso sprejeli bistvenih odločitev. Madžarsko so pozvali k pisni izjavi, Evropsko komisijo pa k pregledu postopkov zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki jih je sprožila proti državi.

O Madžarski bodo članice razpravljale v okviru priprav na naslednji sestanek ministrov EU za evropske zadeve. Blümel ob tem poudarja, da želijo biti v procesu zelo previdni, saj je prvič, da je uporabo 7. člena zahteval Evropski parlament.

Uporabo 7. člena lahko predlaga Evropska komisija, Evropski parlament ali tretjina članic unije. V primeru Poljske jo je predlagala komisija, v primeru Madžarske pa je k temu pozval Evropski parlament.

V obeh primerih je sicer za resno ukrepanje, kot je odvzem glasovalnih pravic, potrebno soglasje članic, ki ga vsaj trenutno ni, saj v primeru Poljske Budimpešta napoveduje veto in lahko v zameno v lastnem primeru računa na podporo Varšave.

Ne spreglejte