Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
10. 10. 2018,
14.19

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

23

Natisni članek

Viktor Orban Madžarska

Sreda, 10. 10. 2018, 14.19

5 let, 6 mesecev

Madžarski brezdomci se bojijo, da bodo Orbanova naslednja tarča

Orban bo na Madžarskem preganjal tudi brezdomce

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

23

Madžarska brezdomci | Madžarski brezdomci se bojijo, da so postali nova Orbanova tarča. | Foto Reuters

Madžarski brezdomci se bojijo, da so postali nova Orbanova tarča.

Foto: Reuters

Madžarska bi bila lahko prva država na svetu, ki bo z ustavo prepovedala življenje na cesti. Od prihodnjega tedna bo brezdomstvo v tej državi pomenilo kršenje ustave, saj s 15. oktobrom začenja veljati prepoved spanja na cestah, ki jo uvaja desna vlada premierja Viktorja Orbana. Danes je sicer mednarodni dan brezdomcev.

Aktiviste skrbi, da bi to lahko bil začetek politične kampanje desne vlade premierja Viktorja Orbana proti brezdomcem. Ta se je pred tem močno osredotočal na grožnjo, ki naj bi jo za Madžarsko predstavljali begunci in migranti, piše britanski Guardian.

Orban potrebuje novega grešnega kozla

"Vlada je spoznala, da ne more večno igrati na karto migrantov, saj teh v državi očitno ni. Težave, povezane z migracijami, so še vedno lahko uporabne za nacionalne kampanje, a za lokalno problematiko potrebujejo novega grešnega kozla," je dejal Gábor Iványi, metodistični duhovnik, ki vodi zavetišče za brezdomce v osmem okrožju Budimpešte.

Prebežniki na Madžarskem
Novice "Orban prečka rdeče črte drugo za drugo. Skrajni čas je za ukrepanje."

Vključitev v program obveznega dela ali zapor

Nova zakonodaja predvideva, da bodo posameznike, ki jih bodo ujeli na ulici in se bodo upirali temu, da bi jih policija odvedla v zavetišče za brezdomce, vključili v program obveznega dela ali pa jih čaka zaporna kazen. Lahko jim bodo tudi zaplenili osebne stvari.

Madžarska brezdomce preganja, že odkar je Viktor Orban leta 2010 postal premier. | Foto: Reuters Madžarska brezdomce preganja, že odkar je Viktor Orban leta 2010 postal premier. Foto: Reuters

Brezdomci so v Budimpešti vidni, spijo v parkih in podhodih. Kot je dejal Iványi, je število postelj v zavetiščih v mestu nezadostno. V enem od zavetišč je v vsaki sobi nameščenih več preprostih kovinskih posteljnih okvirjev. V zimskem času, ko zavetišče s 130 posteljami v kakšni noči sprejme tudi okoli 300 ljudi, na tla razgrnejo tudi podloge za vadbo.

"Pretepejo te z rokavicami, da se ne vidi modric"

Mnogi brezdomci pravijo, da so zavetišča za brezdomce v mestu tako uboga, da ljudje raje ostajajo na ulici. "Polna so uši, in ko jih enkrat dobiš, se jih je težko znebiti," je za Guardian povedal Erik Jeczekel, 47-letnik, ki je brezdomec že 20 let. Živi na ulici, hrano pa išče v smetnjakih. "Okrožna policija me je že nekajkrat pretepla. Nadenejo si rokavice, da za seboj ne puščajo modric. Poskušajo te preseliti v drugo okrožje, da nisi več njihov problem," razlaga Jeczekel.

Madžarska brezdomce preganja, že odkar je Orban postal premier

Madžarska brezdomce preganja, že odkar je Viktor Orban leta 2010 postal premier. Notranje ministrstvo je nato oblastem olajšalo odstranjevanje brezdomcev z ulic, a je ustavno sodišče odločilo, da je ukrep protiustaven. V odgovor je vlada preprosto spremenila ustavo. S spremembo je bilo brezdomcem prepovedano spati v bližini kulturnih in drugih pomembnih krajev, kar je v večjem delu Budimpešte dejansko onemogočilo brezdomstvo.

Proračun madžarske vlade za oskrbo brezdomcev je leta 2018 znašal 9,1 milijarde forintov (okoli 28 milijonov evrov), kar je vključevalo tudi financiranje zavetišč, ki jih vodijo dobrodelne organizacije. | Foto: Reuters Proračun madžarske vlade za oskrbo brezdomcev je leta 2018 znašal 9,1 milijarde forintov (okoli 28 milijonov evrov), kar je vključevalo tudi financiranje zavetišč, ki jih vodijo dobrodelne organizacije. Foto: Reuters

"Veliko je držav, kjer se razpravlja o kriminalizaciji brezdomstva, vendar je, kolikor mi je znano, Madžarska edina, ki se je tega lotila v ustavi," je dejal Bálint Misetics, sociolog in aktivist za pravice do prebivališč.

Rahel Orban
Novice Orbanova hčerka umazane plenice odvrgla kar v naravo #foto

Madžarska je v letu 2018 za brezdomce porabila 28 milijonov evrov

Prejšnja zakonodaja je policiji dovoljevala premeščanje ljudi, nova sprememba, ki začne veljati s 15. oktobrom, pa z neposrednimi frazami določa univerzalno prepoved brezdomstva. Orbanov predstavnik Zoltán Kovács je dejal, da madžarska vlada za brezdomce porabi sorazmerno več sredstev kot mnoge druge vlade Zahodne Evrope. Dejal je tudi, da je nesmiselno novi zakon opisati kot brezsrčen. Postregel je s statističnimi podatki, ki kažejo, da je proračun vlade za oskrbo brezdomcev leta 2018 znašal 9,1 milijarde forintov (okoli 28 milijonov evrov), kar je vključevalo tudi financiranje zavetišč, ki jih vodijo dobrodelne organizacije.

Orbanova vlada se je letos lotila tudi nevladnih organizacij

To ni prva poteza Orbanove vlade, ki je sprožila burne odzive. Madžarski parlament je junija letos sprejel zakon, s katerim želi vlada premierja Orbana omejiti delo nevladnih organizacij na področju migracij in beguncev. Zakon je uperjen proti nevladnim organizacijam, ki pomagajo beguncem. Za posameznike ali skupine, ki bodo pomagali nezakonitim migrantom, predvideva do leto dni zapora. Ob tem predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami.

Nalepke Madžarska migranti
Novice Na Madžarskem na stavbe nevladnikov lepijo nalepke, tudi na stavbo z Davidovo zvezdo

Zakon je uperjen predvsem proti dejanjem poslovneža in filantropa Georgea Sorosa, ki ga vlada pod vodstvom Viktorja Orbana obtožuje, da želi Evropo "preplaviti z milijoni migrantov, da bi tako spremenil krščansko in nacionalno identiteto držav".

Zakon so na finančnem ministrstvu v Budimpešti uvedli v sklopu posebnega davčnega zakona, znašal pa bo 25 odstotkov iz tujine prejete pomoči, ki jo prejmejo nevladne organizacije. Kot poudarjajo na ministrstvu, zaščita prebežnikov terja znatne finančne stroške za državni proračun, s tem pa so zaradi prebežnikov neposredno obremenjeni vsi prebivalci Madžarske.

Zgodovinska poteza evropskih poslancev zoper Madžarsko

Evropski poslanci so septembra v Strasbourgu potrdili poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, s čimer so prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU. Odločitev Evropskega parlamenta morajo zdaj potrditi še države članice Evropske unije.

Ne spreglejte