SiolNET. Novice Svet
4,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Madžarskem na stavbe nevladnikov lepijo nalepke, tudi na stavbo z Davidovo zvezdo

4,81

termometer

Nalepke Madžarska migranti
Foto: Amnesty International

Politiki in aktivisti zavezništva vladajočega Fidesza in Krščanske demokratske ljudske stranke (KDNP) so na Madžarskem znani kot nasprotniki priseljevanja migrantov. Pred dnevi so začeli iniciativo lepljenja nalepk na stavbe nevladnih in neprofitnih organizacij, ki delujejo na področju prebežnikov.

Nalepke z napisom Organizacija, ki podpira migracije člani strank lepijo na pročelja stavb. Krščanski demokrati in člani vladajoče stranke so po poročanju portala Hungarian Free Press nalepke nalepili na vse neprofitne organizacije, ki ponujajo podporo migrantom, ki jim je vlada zakonsko dovolila živeti na Madžarskem.

Med organizacijami, na katerih je poleg nalepke še list z napisom Terorizem in migracije ne smejo biti povezane, je tudi Amnesty International. Na vrata Amnesty International Madžarska je nalepko in list prilepil Hollik Istvan, nekdanji poslanec, danes pa tiskovni predstavnik zavezništva stranke Fidesz-KDNP.

Madžarska nalepke Foto: Amnesty International Krščanski demokratski ljudski stranki na Madžarskem, katere član je tudi Istvan, kot samostojni stranki že od leta 1994 ni uspelo priti v parlament. Trenutno je v zavezništvu z vladajočo stranko Fidesz Viktorja Orbana. KDNP je desno usmerjena, konservativna krščanska stranka. Tako vladajoča stranka kot KDNP sta znani po odkritem nasprotovanju istospolnim porokam, splavu in priseljevanju migrantov.

Nalepka na hiši z rumeno zvezdo Madžarska nalepke Foto: Amnesty International

Ena od stavb, ki so jo polepili v četrtek zjutraj, je dom nevladne organizacije Menedek na eni od glavnih budimpeških ulic. Hiša na pročelju nosi Davidovo zvezdo, s katero je stavbo med drugo svetovno vojno označila nacistična oblast. 

Neprofitna organizacija Menedek se ukvarja s pomočjo pri vključevanju migrantov v življenje na Madžarskem, potem ko so ti migranti legalno sprejeti pri madžarski vladi.

Na vrata neprofitne organizacije Menedek je nalepko prilepila Flóra Tisóczki, podpredsednica KDNP mladih.

Kot poroča madžarski portal Hungarian Free Press, aktivisti krščanskih demokratov ali niso bili seznanjeni z zgodovino hiš z Davidovo zvezdo v Budimpešti ali pa takšne stvari preprosto ignorirajo. Madžarski mediji so tamkajšnjega ministra Georgelyja Gulyása na novinarski konferenci vprašali, kaj meni o iniciativi krščanskih demokratov, ta pa je v odgovor povedal le, da sta z enim izmed članov stranke in organizatorjem pobude lepljenja nalepk Istvánom Hollikom dobra prijatelja.

Hiše z rumenimi zvezdami iz časa holokavsta

Hiše z rumeno zvezdo izvirajo iz časa 2. svetovne vojne, natančneje iz junija 1944. Črni znaki z rumeno Davidovo zvezdo kot simbolom judovstva so označevali pročelja stavb, v katerih so bili med 2. svetovno vojno zaprti številni Judje. V Budimpešti je bilo takih stavb okoli 1.840, v njih pa je v neživljenjskih razmerah prebivalo več kot 170 tisoč Judov.

Madžarski Judje so bili večino časa natrpani v hišah, izhodi pa so jim bili dovoljeni le ob nekaterih urah. Antisemitisti so z zaprtjem Judov želeli pospešiti njihovo končno deportacijo v koncentracijska taborišča.

Največ stavb z rumeno zvezdo je bilo v štirih osrednjih območjih Budimpešte. Večina teh stavb in hiš še danes stoji v Budimpešti, nekatere s ploščami v spomin in kot opomin na holokavst.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 73
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin