Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2021,
14.18

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

4

Natisni članek

Moderna BioNTech Pfizer cepljenje Koronavirus Evropska unija

Sreda, 17. 2. 2021, 14.18

3 leta, 2 meseca

EU naročila še dodatnih 500 milijonov odmerkov cepiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

4

Cepljenje covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech sta z Evropsko unijo sklenila dogovor za še 200 milijonov odmerkov njunega cepiva proti koronavirusu, sta danes sporočili podjetji. Evropska komisija pa je medtem potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva, je v Bruslju sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech sta z Evropsko unijo sklenila dogovor za še 200 milijonov odmerkov njunega cepiva proti koronavirusu. EU bo tudi imela možnost naročila še sto milijonov odmerkov. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je napovedala, da bo pogodbo o nakupu dodatnih odmerkov podpisala popoldne, navaja STA.

Koronavirus Avstrija
Novice Evropa v boj proti novim različicam koronavirusa, Hrvaška bi kupila rusko cepiva pred odobritvijo EU

"Popoldne bom v imenu Evropske komisije podpisala drugo pogodbo s Pfizerjem in BioNTechom za nakup dodatnih do 300 milijonov odmerkov cepiva proti koronavirusu. Ta sledi dogovoru, doseženemu 8. januarja," je tvitnila komisarka.

EU naročila skupno 500 milijonov odmerkov tega cepiva

Evropska komisija, ki naroča cepiva proti koronavirusu za vseh 27 držav članic povezave, je tako pri teh dveh proizvajalcih doslej naročila skupno 500 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila še sto milijonov odmerkov. S cepivom Pfizerja in BioNTecha se bo tako lahko do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov Unije, še navaja STA.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU so doslej prejela tri cepiva proti koronavirusu – podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece. Evropska agencija za zdravila trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax, v torek pa je prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za odobritev cepiva.

"Neutrudno si prizadevamo podpirati nadaljevanje kampanje cepljenja v Evropi in po svetu s širitvijo proizvodnih zmogljivosti," je po pisanju STA dejal izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. Evropska komisija je tarča kritik zaradi svoje strategije nabave cepiv, ker cepljenje v Uniji poteka precej počasneje kot denimo v Veliki Britaniji in Izraelu.

EU bo naročila še 300 milijonov odmerkov cepiva Moderne

Evropska komisija je medtem danes potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva, poroča STA.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

EU je po besedah predsednice Ursule von der Leyen do danes prejela okoli 33 milijonov odmerkov cepiv, 22 milijonov ljudi je dobilo vsaj en odmerek, od tega sedem milijonov dva. A cepljenje je treba pospešiti, dobava vseh treh že odobrenih cepiv Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece se bo okrepila, je napovedala ob predstavitvi načrta za pripravo Evrope na grožnjo različic novega koronavirusa, navaja STA.

EU lahko cepivo daruje tudi drugim državam

"Z novo pogodbo s podjetjem Moderna dodajamo še 300 milijonov odmerkov odobrenega varnega in učinkovitega cepiva. To pomeni nov korak k našemu cilju zagotavljanja hitrega dostopa do varnega in učinkovitega cepljenja državljanom v Evropi in drugod v tem letu. Pogodba je pomembna ne le za kratkoročne potrebe EU, temveč tudi za naše prihodnje delo za omejitev hitrega širjenja novih različic," je dodala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides. Kot so sporočili iz Bruslja, pogodba z Moderno omogoča, da se cepivo daruje državam z nižjim in srednjim dohodkom ali posreduje drugim evropskim državam, še piše STA.

V Moderni so pojasnili, da je Evropska komisija kupila dodatnih 150 milijonov odmerkov, ki bodo dobavljeni v tretjem in četrtem četrtletju letošnjega leta, pogodba pa vključuje možnost nakupa dodatnih 150 milijonov z dobavo v letu 2022. "Cenimo zaupanje Evropske komisije v Moderno in našo platformo mRNK. Z današnjim nakupom dodatnih 150 milijonov odmerkov in možnostjo dodatnih 150 milijonov je Evropska unija pokazala dolgoročno zavezanost Moderni," je povedal glavni izvršni direktor družbe Stephane Bancel, poroča STA.

"Z Evropsko komisijo smo v pogovorih, kako se pripraviti na leto 2022, vključno z naslavljanjem potencialnih različic virusa. Komisija ima možnost dodatnih 150 milijonov odmerkov za dobavo v letu 2022. Moderna je predana prizadevanjem, da bi trgu zagotovila cepiva z ustreznimi različicami za spopadanje s svetovno pandemijo," je dodal Bancel.

Z današnjim nakupom je Evropska komisija pri Moderni naročila skupno 310 milijonov odmerkov cepiva z dobavo v letošnjem letu.

Ne spreglejte