SiolNET. Novice Svet
0,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 17:55

  New York toži Amazon

 • 17:54

  Danska: britanski sev se širi

 • 17:54

  Višegrajske države in cepiva

 • 13:10

  Na Češkem svarila

 • 13:09

  Na Poljskem rast okužb

 • 13:05

  Britanska različica se širi

 • 12:26

  Hrvaška bi kupil rusko cepivo

 • 12:18

  Švedi sprejemajo nove zakone

 • 11:35

  SK: zaostrili mejni nadzor

 • 11:09

  V S. Makedoniji začeli cepiti

 • 10:19

  IT: muzeji z dobim obiskom

 • 10:14

  Izrael: cepljenih več kot pol

 • 08:17

  Japonska začela s cepljenjem

 • 07:47

  Število novih primerov upadlo

 • 07:15

  Pandemija v ZDA se umirja

Evropa v boj proti novim različicam koronavirusa, Hrvaška bi kupila rusko cepiva pred odobritvijo EU

0,51

termometer

Koronavirus Avstrija | | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija je danes predlagala načrt za pripravo Evrope na okrepljeno grožnjo različic novega koronavirusa, ki vključuje pospešitev postopkov za odobritev prilagojenih cepiv proti različicam in krepitev proizvodnje cepiv. Hrvaška medtem obravnava možnosti za nakup ruskega cepiva Sputnik V še pred njegovo odobritvijo s strani Evropske agencije za zdravila (Ema), je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

"Nove različice virusa se pojavljajo hitro. Še hitreje moramo prilagoditi naš odziv," je ob predstavitvi načrta poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, piše STA.

Komisija je načrt poimenovala "Hera Incubator", torej inkubator načrtovane evropske agencije za odzivanje na zdravstvene krize, poznane po angleški okrajšavi Hera. Predvideva sodelovanje raziskovalcev, biotehniških podjetij, proizvajalcev in javnih organov v EU in globalno pri prepoznavanju novih različic, razvoju novih in prilagojenih cepiv, pospeševanju procesov za odobritev teh cepiv ter zagotavljanju proizvodnih zmogljivosti.

150 milijonov evrov za krepitev raziskav

Inkubator bo po navedbah komisije pomemben tudi v okviru zagotavljanja dolgoročne pripravljenosti EU na zdravstvene krize.

Komisija med ključnimi ukrepi izpostavlja krepitev pripravljenosti, razvoj cepiv, ki bodo učinkovita v boju z različicami virusa, in krepitev proizvodnih zmogljivosti. V okviru tega podrobneje opredeljuje tri polja ukrepanja: prepoznavanje in analiziranje različic, pospešitev odobritve prilagojenih cepiv in krepitev proizvodnje.

V okviru prizadevanj za izboljšanje prepoznavanja in analiziranja različic predlaga razvoj specializiranih testov za nove različice in podporo genomskemu sekvenciranju v članicah z najmanj 75 milijoni evrov. Pri tem izpostavlja cilj, da je treba zagotoviti petodstotno genomsko sekvenciranje pozitivnih testov. Predlaga tudi 150 milijonov evrov za krepitev raziskav in izmenjave podatkov glede različic, piše STA.

Zagnali bi mrežo za izmenjevanje podatkov

Pri tem komisija predlaga zagon mreže za klinične raziskave z nazivom Vaccelerate covid-19, ki naj bi združevala 16 članic EU in pet pridruženih držav, vključno s Švico in Izraelom. Cilj je izmenjava podatkov ter postopno vključevanje otrok in mladih v klinične raziskave.

Pospešeno odobritev prilagojenih cepiv naj bi unija zagotovila na podlagi modela cepiva proti gripi, s spremenjenim postopkom, ki omogoča odobritev na podlagi manj podatkov, ki jih je treba posredovati Evropski agenciji za zdravila (Emi). Predvidena pa je tudi nova kategorija nujne odobritve na ravni EU.

Za okrepitev proizvodnje cepiv proti covidu-19 pa bo unija nadgradila obstoječe pogodbe oziroma sklenila nove pogodbe s farmacevtskimi podjetji glede razvoja novih in prilagojenih cepiv na podlagi financiranja EU.

Te nadgrajene in nove pogodbe bodo po navedbah komisije vključevale podroben in verodostojen načrt glede zmožnosti za proizvodnjo cepiv v EU in zanesljiv časovni okvir. To pa naj ne bi preprečilo EU, da po potrebi preuči možnosti virov zunaj EU, če te izpolnjujejo evropske varnostne zahteve, še piše STA.

Von der Leynova je pri tem poudarila, da je za podjetja bolj kot vnaprejšnje, podporno financiranje pomembna zaveza za nakup določene količine cepiv. EU je doslej za cepiva v podporo podjetjem in za raziskave namenila okoli štiri milijarde evrov, celoten obseg finančnega svežnja za nakup cepiv ob upoštevanju plačil članic za cepiva je pa okoli 33 milijard, je ponazorila.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 19:47 17.02.2021

  Opravili 1,3 milijona testov

  Na avstrijskih šolah so v ponedeljek in danes skupno opravili 1,3 milijona testov na okužbo z novim koronavirusom. Testi za domačo uporabo so okužbo potrdili pri 536 primerih, od tega pri 364 šolarjih in 172 učiteljih. Največ pozitivnih testov je bilo na Dunaju, sledi Spodnja Avstrija s 103 primeri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  Preveri več
 • 18:50 17.02.2021

  Izbruh v nemški tovarni

  V mestu Osnabrück na severozahodu Nemčije je v karanteni okoli tisoč ljudi, potem ko je tamkajšnja tovarna sladoleda postala žarišče novega koronavirusa. Po besedah tiskovnega predstavnika mestnih oblasti so v karanteni zaposleni v tovarni in njihovi sorodniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  V zvezi s tem žariščem je bilo na testiranjih na novi koronavirus doslej pozitivnih 210 ljudi. Med njimi so trije okuženi z bolj nalezljivo britansko različico virusa.

  Preveri več
 • 17:55 17.02.2021

  New York toži Amazon

  Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je vložila tožbo proti podjetju Amazon, ker naj bi se izogibalo zakonom o zaščiti delavcev v času pandemije novega koronavirusa. Od marca 2020 naj bi v dveh Amazonovih objektih v mestu New York zavračali uvedbo ukrepov proti širjenju pandemije.

  Šlo naj bi za pomanjkljivo dezinfekcijo delovnega mesta, spremljanje okuženih, pomanjkljivo socialno distanco in za nepravočasno obveščanje zaposlenih o okužbah sodelavcev.

  "Medtem ko sta Amazon in njegov glavni izvršni direktor Jeff Bezos v času hude krize zaslužila milijarde dolarjev, so zaposlene silili v delo v razmerah pomanjkljive varnosti in se celo maščevali tistim, ki so opozarjali na pomanjkljivosti," je sporočila ministrica.

  Amazon je odgovoril, da za zdravje in varnost zaposlenih dobro skrbi, pravosodna ministrica pa da ne ustvarja točne podobe njihovega odgovora na pandemijo. S pravnega vidika se je Amazon na tožbo odzval s trditvijo, da Jamesova za takšno tožbo nima pristojnosti, ker gre za zvezne zakone in uredbe.

  Gre za zgodbo z začetka izbruha pandemije, ko so zaradi ukrepov proti pandemiji prebivalci ZDA morali ostati doma in jim je ostalo na voljo le naročanje preko interneta, kjer kraljuje Amazon. Naročila so zelo narasla in podjetje jih je komaj dohajalo.

  Ker so šefi posameznih objektov gledali predvsem na številke, je prišlo do upora v objektu Amazona na Staten Islandu z več kot 5000 zaposlenimi in v Queensu z več sto zaposlenimi. Ti so se pritožili zaradi pomanjkanja varnostnih ukrepov na delovnem mestu. Enega od najglasnejših upornikov so odpustili brez utemeljenega razloga, na kar opozarja tudi tožba.

  Jamesova poleg odpovedi dobičku, ustvarjenim s kršitvami, zahteva spremembe v ukrepih proti širjenju pandemije, odškodnine zaposlenim in "vrnitev odpisanih". Poznavalci napovedujejo, da se bo Amazon nekaj časa upiral, nato pa privolil v poravnavo, saj da je newyorški trg preveč dobičkonosen, da bi si na njem krnil ugled. (STA)

  Preveri več
 • 17:54 17.02.2021

  Danska: britanski sev se širi

  Na Danskem so britansko različico novega koronavirusa nazadnje potrdili pri skoraj vsaki drugi pozitivni okužbi, kar potrjuje njeno hitro širjenje. Kot je danes objavil danski inštitut za javno zdravje (SSI) so v prvih treh dneh minulega tedna različico B.1.1.7 potrdili pri 47,5 odstotka sekvenciranih pozitivnih testih.

  Na Danskem so novembra lani potrdili prvi primer britanske različice virusa sars-cov-2. Na začetku so jo nato odkrili pri 0,3 odstotka analiziranih testih, ob prehodu leta sta bila dva odstotka, nato je sledilo hitro širjenje: zadnji januarski teden 19,6 odstotka, v prvem tednu februarja 30,7 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Doslej so na Danskem britansko različico sars-cov-2 potrdili pri 2510 ljudeh. Poleg tega so potrdili devet primerov južnoafriške različice B.1.351. Na splošno število novih okužb z novim koronavirusom na Danskem sicer pada vse od sredine decembra. (STA)

  Preveri več
 • 17:54 17.02.2021

  Višegrajske države in cepiva

  Premierji višegrajske četverice, Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke, so danes pozvali k čim širšemu dostopu do cepiv proti covidu-19 ter čimprejšnji odobritvi drugih cepiv. Madžarski premier Viktor Orban je po srečanju v poljskem Krakovu dejal, da je pozval k ločitvi cepljenja od politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Kot je še dejal Orban, ne obstajajo zahodna in vzhodna cepiva, pač pa zgolj učinkovita in neučinkovita. Pri tem ga je podprl slovaški premier Igor Matovič, ki je potrdil, da so na današnjem srečanju govorili tudi o ruskem cepivu proti covidu-19 Sputnik V.

  "Zaščite zdravja in človeških življenj ni mogoče povezati z geopolitiko, saj virus ne izbira med Zahodom in Vzhodom," je dejal slovaški premier.

  Madžarska je minuli teden kot doslej edina država EU začela cepiti z ruskim cepivom Sputnik V. Budimpešta je naročila doslej dva milijona odmerkov ruskega cepiva. Poleg tega je pri kitajskem proizvajalcu Sinopharm naročila pet milijonov odmerkov.

  Poljski premier Mateusz Morawiecki je izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnega tretjega vala pandemije covida-19. Dodal je, da razume zahtevo kolegov Orbana in Matoviča pri čimprejšnji dobavi cepiv, ne glede na to, od kod prihajajo, a poudaril, da je potrebno, da gre za preverjena cepiva, cepljenja pa mora biti prostovoljno.

  Evropsko komisijo je Morawiecki pozval, naj izkoristi svojo ekonomsko težo in bolj pritisne na zahodne proizvajalce cepiv, da izpolnijo svoje pogodbene obveznosti.

  Današnjega vrha višegrajske četverice ob 30-letnici te skupine se je udeležil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V sprejeti deklaraciji so se premierji višegrajske četverice po poročanju poljske tiskovne agencije PAP zavzeli za okrepitev regionalnega sodelovanja in boja proti pandemiji.

  Slovaški premier je na današnji tiskovni konferenci tudi dejal, da je namen višegrajske skupine poiskati skupne rešitve in stališča, o njih razpravljati ter jih nato zastopati znotraj Evropske unije, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

  Predsednik madžarske vlade pa je po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI izpostavil, da je se skrivnost uspeha te skupine za naslednjih 30 letih skriva v nadaljnjemu tesnemu sodelovanju vseh štirih držav.

  Višegrajski forum za sodelovanje je dobil ime po madžarskem mestu Višegrad, kjer so ga 15. februarja 1991 ustanovili predsedniki Madžarske, Poljske in takratne Češkoslovaške. Slednja se je leta 1993 razdelila na dve državi, Češko in Slovaško. (STA)

  Preveri več
 • 15:51 17.02.2021

  Velik ulov Špancev

  Španska policija je med racijo na shodu, ki je pomenil kršitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, zasegla približno štiri milijone ponarejenih medicinskih zaščitnih mask. Maske so našli v kartonskih škatlah v pritličju hotela na obrobju Madrida, kamor je policija šla zaradi nedovoljenega srečanja.

  Direktorja hotela so prijeli zaradi suma ponarejanja dokumentov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Preveri več
 • 14:56 17.02.2021

  Slovaška bi rusko cepivo

  Za pogajanja o nakupu ruskega cepiva Sputnik V se vse bolj zanima tudi Slovaška. V torek je naklonjenost cepivu in tovrstnim pogovorom izrazil premier Igor Matovič, naj začne pogajanja s proizvajalcem cepiva, je nato vladi priporočil tudi posebni svetovalni odbor. Dokončno bo vlada o tem odločila v četrtek.

  Matovič je v torek zatrdil, da vrsta zdravstvenih strokovnjakov meni, da bi se morala vlada v luči zamud pri dobavi cepiv v okviru EU začeti pogajati o nakupu Sputnika V.

  Preveri več
 • 14:42 17.02.2021

  V VB jih bodo namerno okužili

  V Veliki Britaniji bodo izvedli študijo, v okviru katere bodo prostovoljce namenoma okužili z novim koronavirusom, da bi lahko bolje razumeli ta patogen, so danes sporočili iz britanskega urada za poslovno, energijsko in industrijsko strategijo. V študijo nameravajo vključiti do 90 prostovoljcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Študija bo prva tovrstna študija koronavirusa na svetu. Glede na načrte bodo do 90 prostovoljcev, starih med 18 in 30 let, izpostavili covidu-19 v varnem in nadzorovanem okolju, da bi tako bolje razumeli, kako virus vpliva na ljudi, so še sporočili.

  Preveri več
 • 14:36 17.02.2021

  Srbija že skoraj milijon

  V Srbiji so proti covidu-19 doslej cepili 946.000 ljudi, od tega z drugim odmerkom 306.332, je danes povedal državni sekretar na srbskem ministrstvu za zdravje Mirsad Đerlek. To po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug po številu cepljenih na milijon prebivalcev Srbijo uvršča na drugo mesto v Evropi po Veliki Britaniji in sedmo mesto na svetu.

  Đerlek je za srbsko televizijo RTS povedal, da danes načrtujejo cepljenje okoli 70.000 ljudi, od tega z drugim odmerkom 50.252. V državi trenutno cepijo zaposlene v šolstvu, policiji in vojski.

  Preveri več
 • 13:10 17.02.2021

  Na Češkem svarila

  Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili nekaj manj kot 12.500 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po začetku januarja.

  Češki minister za zdravje Jan Blatny je dejal, da bodo razmere po vsej državi v dveh do treh tednih takšne, kot so zdaj v žariščih novega koronavirusa, če vsi ne bodo upoštevali omejitev. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je pojasnil, da je na Češkem opazen trend naraščanja števila okužb, ki se širi z zahoda proti vzhodu države.

  Razmere so še posebej napete na območjih mest Cheb in Sokolov ob meji z Nemčijo ter na območju mesta Trutnov v bližini meje s Poljsko. Ta tri območja je vlada popolnoma zaprla, minister Blatny pa dopušča možnost, da bo ob pojavu novih žarišč ravnala podobno.

  Minister je še opozoril, da se češki zdravstveni sistem približuje mejam svojih zmogljivosti. So se pa razmere izboljšale in niso več kritične v mestu Cheb, ki so ga praktično spremenili v bolnišnico, piše STA.

  Preveri več
 • 13:09 17.02.2021

  Na Poljskem rast okužb

  Na Poljskem znova narašča število okužb z novim koronavirusom, ki je s skoraj 9000 novimi primeri v zadnjih 24 urah doseglo najvišjo raven po več kot mesecu dni.

  "Žal opažamo trend ponovnega naraščanja števila okužb," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva. Ob tem je poudaril, da je nadaljnji razvoj epidemije v veliki meri odvisen od odgovornega ravnanja Poljakov.

  Na Poljskem so v petek za dva tedna poskusno razrahljali ukrepe. Vrata so odprli hoteli, kinematografi, gledališča, športne dvorane in bazeni, odprla so se tudi smučišča. V okviru poskusnega rahljanja ukrepov so lahko zmogljivosti zapolnjene do 50 odstotkov. Obiskovalci morajo upoštevati varnostno razdaljo, v zaprtih prostorih pa nositi maske. A vlada v Varšavi razmišlja o prekinitvi omilitve ukrepov, potem ko so iz zimskega letovišča Zakopane konec tedna poročali o številnih zabavah, piše STA.

  Preveri več
 • 13:05 17.02.2021

  Britanska različica se širi

  Britanska različica novega koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivo, se v Nemčiji po besedah tamkajšnjega ministra za zdravje Jensa Spahna hitro širi. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha se je delež te različice med potrjenimi okužbami v slabih dveh tednih povečal s šest na več kot 22 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  "Predvidevamo, da bi lahko ta različica kmalu postala prevladujoča," je novinarjem dejal minister Spahn. Odstotek okužb, ki so posledica te različice, naj bi se namreč vsak teden podvojil. Dodal je, da 1,5 odstotka okužb z novim koronavurusom gre na račun južnoafriške različice.

  Za britansko različico strokovnjaki ocenjujejo, da je najmanj za 35 odstotkov bolj nalezljiva kot prvotni novi koronavirus.

  Nemška vlada je pred kratkim povečala sredstva za laboratorije za sekvenciranje gena virusa, da bi pridobili jasnejšo sliko o širjenju različic novega koronavirusa v državi.

  V Nemčiji že mesec dni veljajo strogi ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so pripomogli k bistvenemu znižanju števila novih okužb v letošnjem letu. Tako nemška kanclerka Angela Merkel kot ostali predstavniki nemške vlade menijo, da čas za omilitev ukrepov še ni napočil in pri tem opozarjajo prav na nevarnejše različice novega koronavirusa.

  Prav zaradi nevarnejših novih različic novega koronavirusa je Nemčija vstop v državo z nekaj izjemami prepovedala prišlekom iz več deset držav in regij, kjer so nevarne različice novega koronavirusa že razširjene. Na seznamu so med drugim Velika Britanija, Portugalska, Brazilija in Južnoafriška republika ter sosednji Češka in avstrijska zvezna dežela Tirolska.

  Po podatkih RKI so doslej v Nemčiji potrdili 2.350.399 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 66.164 covidnih bolnikov, še piše STA.

  Preveri več
 • 12:26 17.02.2021

  Hrvaška bi kupil rusko cepivo

  Hrvaška obravnava možnosti za nakup ruskega cepiva Sputnik V še pred njegovo odobritvijo s strani Evropske agencije za zdravila (Ema), je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V državi so v minulih 24 urah potrdili 502 okužbi z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19.

  Hrvaška vlada si prizadeva, da bi vsem prebivalcem Hrvaške zagotovila cepivo proti covidu-19, zato obravnava tudi možnost nakupa ruskega cepiva Sputnik V, je povedal Beroš na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

  Pojasnil je, da bo hrvaška agencija za zdravila (Halmed) ocenila možnosti nakupa ruskega cepiva, še preden bi njegovo uporabo odobrila Ema. Meni, da mora Halmed predvsem potrditi varnost in učinkovitost Sputnika V, piše STA.

  Kot eno od možnosti je omenil interventni uvoz ruskega cepiva ob začasni odobritvi uporabe na Hrvaškem neodvisno od krovne agencije EU. "Optimalno bi bilo, da bi ga Ema odobrila, sicer pa ob tem veljajo posebni roki", je dejal Beroš.

  Beroš ni želel odgovoriti na vprašanje, koliko odmerkov ruskega cepiva nameravajo kupiti. Hrvaški mediji ugibajo, da gre za najmanj milijon odmerkov, ki jih pričakujejo zelo kmalu, da bi lahko čim prej cepili čim več prebivalcev.

  V Zagrebu ocenjujejo, da bi cepljenje 70 odstotkov prebivalcev do poletja močno prispevalo k zajezitvi nadaljevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, obenem pa bi bilo tudi predpogoj za epidemiološko varno osrednjo hrvaško turistično sezono, ki je ključna za njeno gospodarstvo.

  Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so prav tako potrdili, da potekajo pogajanja o nakupu ruskega cepiva za Hrvaško.

  Na Hrvaškem so od konca decembra lani proti covidu-19 cepili približno 81.670 ljudi, od tega je dva odmerka cepiva prejelo dobrih 54.400 državljanov. Cepijo s cepivi podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca. Doslej so uporabili 136.080 odmerkov cepiv teh proizvajalcev, do konca marca jih pričakujejo še približno 600.000.

  Število na novo okuženih v državi se medtem še naprej rahlo zmanjšuje, je na novinarski konferenci povedal vodja oddelka za nalezljive bolezni v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić. V zadnjih 24 urah so ob 7348 testih potrdili 502 okužbi. Prejšnjo sredo jih je bilo 577, v sredo pred tem pa 730. Izpostavil je, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 119.

  Na Hrvaškem je trenutno 2219 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 884 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 82 ljudi.

  Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili več kot 238.500 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5375 ljudi, piše STA.

  Preveri več
 • 12:18 17.02.2021

  Švedi sprejemajo nove zakone

  Švedska, poznana po svojem blažjem pristopu do omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, se pripravlja na uporabo nove zakonodaje, ki ji omogoča omejevanje večjega dela javnega življenja. V strahu pred tretjim valom okužb se med drugim omenja možnost zapiranja telovadnic, restavracij in frizerskih salonov.

  Švedska ni nikoli uvedla tovrstnega zaprtja javnega življenja kot drugod po Evropi, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu pa je od novembra postopoma zaostrovala omejitve, vključno s prepovedjo prodaje alkohola po 20. uri in javnega zbiranja več kot osmih ljudi.

  Švedska vlada je nato januarja sprejela tudi poseben zakon, ki ji začasno podeljuje večja pooblastila pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

  V skladu z njim je že opravila priprave na zaprtje nakupovalnih središč, če bi bilo to potrebno, sedaj pa je to možnost razširila na vse komercialne in storitvene centre, kot so telovadnice, bazeni, športna središča, frizerski saloni, kavarne in restavracije.

  "Če se bo stopnja širjenja okužb drastično poslabšala, bo morala vlada nekatere dejavnosti zapreti," je danes sporočila vlada.

  Zdravstvena ministrica Lena Hallengren je nato novinarjem pojasnila, da zaenkrat še ničesar ne zapirajo, se pa pripravljajo na uporabo tega dela posebnega zakona. "Trenutno ne verjamemo, da je to potrebno, seveda pa ne bomo čakali, dokler ne bo prepozno," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

  Švedska je v pandemiji prizadeta huje od nordijskih sosed. Do torka so potrdili skupno skoraj 618.000 okužb in 12.487 s covidom-19 povezanih smrti.

  Število novih primerov od sredine decembra pada, a ta padec v zadnjem času pojenja in zdravstvene oblasti se bojijo, da je tretji val okužb tik za vogalom, piše STA.

  Preveri več
 • 11:35 17.02.2021

  SK: zaostrili mejni nadzor

  Slovaška je danes zaradi širjenja novih različic novega koronavirusa zaostrila nadzor na svojih mejah. Zapirajo se manjši mejni prehodi, vsi prišleki pa bodo morali po vstopu v državo v 14-dnevno samoizolacijo.

  "Novi režim na mejah je namenjen preprečevanju širjenja mutacij novega koronavirusa," je sporočil slovaški minister za zdravje Marek Krajči.

  Slovaška je že v ponedeljek začela zapirati nekatere manjše mejne prehode s Poljsko za potniški in tovorni promet.

  Iz novega mejnega režima so izvzeti migrantski delavci, vendar bodo vseeno potrebovali negativen PCR test, ki ne bo starejši od 72 ur.

  Slovaška ima eno najvišjih smrtnosti zaradi covida-19 na svetu. V zadnjih 14 dneh so zabeležili 23 smrtnih primerov na 100.000 prebivalcev, s čimer se uvršča na drugo mesto za Portugalsko, piše STA.

  Od začetka pandemije so na Slovaškem zabeležili 111 smrti na 100.000 prebivalcev, kar jo uvršča na 16. mesto na svetu in 10. v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Preveri več
 • 11:09 17.02.2021

  V S. Makedoniji začeli cepiti

  V Severni Makedoniji se je danes začelo cepljenje proti covidu-19. Prvi dan bodo cepili 260 zdravstvenih delavcev. Makedonski minister za zdravje Venko Filipče je poudaril, da se z začetkom cepljenja pričenja zadnja faza v boju pandemiji.

  Cepljenje se je začelo v Skopju. Prvi dan bodo cepili 260 od 4000 zdravstvenih delavcev, ki so se prijavili za cepljenje, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

  "Kot kaže, bomo ena od redkih držav v Evropi, ki bomo v desetih dneh cepili vse zdravstvene delavce," je za medije izjavil Filipče.

  Dodal je, da bodo preostali odmerki Pfizerjevega cepiva iz Srbije prispeli prihodnji teden, kitajsko cepivo pa pričakujejo do konca meseca.

  V skladu z načrtom cepljenja nameravajo v Severni Makedoniji cepiti med 2000 in 4000 ljudi na dan. Do zdaj se je za cepljenje prijavilo več kot 70.000 državljanov - 50.000 preko spletne strani, vzpostavljene v ta namen, 23.800 pa pri svojih osebnih zdravnikih.

  Prvo pošiljko 4680 odmerkov Pfizerjevega cepiva, donacijo Srbije, so v Severni Makedoniji prejeli v nedeljo. Preostalih 3320 odmerkov bo prispelo prihodnjih teden. Do konca meseca pričakujejo še 200.000 odmerkov cepiva kitajskega proizvajalca Sinopharm, piše STA.

  V Severni Makedoniji so od začetka izbruha novega koronavirusa potrdili 97.456 primerov okužbe, za covidom-19 so umrli 3003 bolniki. V državi imajo trenutno 6152 aktivnih primerov okužbe, poroča Mia.

  Preveri več
 • 10:19 17.02.2021

  IT: muzeji z dobim obiskom

  Muzeji v Italiji so po ponovnem odprtju zabeležili dober obisk. V galeriji Uffizi v Firencah so od odprtja pred dvema tednoma našteli 20.000 obiskovalcev. Dobro obiskani so tudi Vatikanski muzeji, ki so bili, v nasprotju z drugimi italijanskimi muzeji, odprti tudi v soboto.

  Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA si je želelo več sto ljudi ogledati Rafaelove sobane, kar je privedlo do protestov med množico. Kako so lahko v muzeju sprejeli tolikšno število obiskovalcev, ni jasno. Po pisanju italijanskih medijev iz Vatikanskih muzejev zaenkrat niso podali pojasnila.

  V galeriji Uffizi v Firencah so v dveh tednih našteli 20.000 obiskovalcev, muzej pa je odprt le ob delavnikih. "Številke pričajo o močni potrebi državljanov po kulturi," je povedal direktor galerije Eike Schmidt. Ker zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v Toskani od nedelje ponovno veljajo strožje omejitve, je morala galerija ponovno zapreti vrata za obiskovalce.

  "Upamo, da bo ponovno zaprtje kratkotrajno. Kot je pokazala študija Berlinske univerze, so muzeji in gledališča z omejenim številom obiskovalcev kraji z najmanjšim tveganjem za okužbo. Tveganje za okužbo je v njih manjše kot v supermarketih, trgovinah in restavracijah," je še povedal Schmidt.

  Preveri več
 • 10:14 17.02.2021

  Izrael: cepljenih več kot pol

  V Izraelu je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejela več kot polovica vseh, ki so starejši od 30 let, je danes sporočil minister za zdravje Juli Edelštajn. Skupno so od sredine decembra cepili 4,1 milijona ljudi, od tega jih je 2,7 milijona prejelo drugi odmerek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  V Izraelu, kjer živi okoli 9,3 milijona ljudi, je okoli 30 odstotkov mlajših od 16 let. Te starostne skupine zaenkrat še ne morejo cepiti.

  Vlada postopoma odpravlja stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, čeprav dnevno še vedno poročajo o visokem številu novih okužb. Veliko upanja polagajo prav v cepljenje, kljub temu pa še niso zavrnili možnosti vnovičnega zaprtja javnega življenja.

  Medtem v Gazi danes pričakujejo prvo dostavo 1000 odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga podarja Rusija. Izraelsko obrambno ministrstvo je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo, da je cepivo Sputnik V že v bližini meje z Gazo, piše STA.

  Preveri več
 • 08:17 17.02.2021

  Japonska začela s cepljenjem

  Japonska je danes začela cepljenje proti covidu-19, pri čemer so prvi prišli na vrsto zdravstveni delavci. Država, kjer bodo čez približno pet mesecev poletne olimpijske igre, je zaenkrat odobrila le cepivo podjetij Pfizer in BioNTech.

  S prvimi odmerki so v državi danes začeli cepiti osebje v bolnišnici v Tokiu, kot prvi je cepivo prejel njen direktor. Dvanajst zaposlenih so cepili pred kamerami, v vrsti pa je skupno še 800 zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Japonska v prvi vrsti načrtuje cepljenje 40.000 zdravstvenih delavcev po vsej državi, na 20.000 izmed njih pa bo tudi preučila učinke cepiva po dveh odmerkih. S prvim in drugim odmerkom jih bodo cepili v razmaku treh tednov, tisti v preučevani skupini pa bodo morali dnevno beležiti morebitne stranke učinke ali reakcije.

  Država želi nato z marcem začeti cepljenje okoli 3,7 milijona zdravstvenih delavcev, cepljenje približno 36 milijonov starejših od 65 let pa naj bi se začelo aprila.

  Program cepljenja bodo nato razširili na tiste, ki imajo druge zdravstvene težave ali pa delajo s starejšimi, šele nato pa na ostalo prebivalstvo. Časovnica glede tega še ni jasna.

  Premier Yoshihide Suga je danes priznal, da je na Japonskem v primerjavi z drugimi državami trajalo kar nekaj časa, da so začeli cepljenje. A danes vendarle začenjajo in odgovornost vlade je, da zagotovi ustrezno okolje, da bo lahko cepljenih veliko Japoncev, je dejal.

  Država naj bi sicer poleti gostila olimpijske igre, pri čemer pa vlada ne ve, koliko ljudi ji bo uspelo do takrat cepiti.

  Japonska je sklenila dogovore o dobavi cepiva s tremi veliki farmacevtskimi podjetji, ki naj bi zagotovila dovolj cepiva za njenih 126 milijonov prebivalcev. A doslej so v državi odobrili le cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, AstraZeneca pa je vložila prošnjo za odobritev.

  Proces potrjevanja je na Japonskem počasnejši kot v nekaterih drugih državah, ker terja dodatno testiranje doma, pojasnjuje AFP.

  Beleži pa država tudi bistveno bolj omejen izbruh novega koronavirusa v primerjavi z najhuje prizadetimi državami, denimo Veliko Britanijo in ZDA. Doslej so potrdili skupno okrog 418.000 okužb in nekaj več kot 7000 smrti zaradi covida-19, piše STA.

  Preveri več
 • 07:47 17.02.2021

  Število novih primerov upadlo

  Število novih primerov okužb z novim koronavirusom je minuli teden na svetovni ravni upadlo za 16 odstotkov in je znašalo 2,7 milijona, približno 500.000 manj kot v tednu pred tem, je pozno v torek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Za deset odstotkov se je zmanjšalo tudi število smrti zaradi covida-19, našteli so jih 81.000, piše STA.

  Pet od šestih svetovnih regij je glede na podatke do vključno nedelje zabeležilo več kot desetodstoten upad novih primerov, zgolj vzhodno Sredozemlje pa porast, in sicer za sedem odstotkov.

  V Afriki in v zahodnem Pacifiku so v primerjavi s predhodnim tednom potrdili 20 odstotkov manj primerov, v Evropi 18 odstotkov, v obeh Amerikah 16 odstotkov, v jugovzhodni Aziji pa 13 odstotkov manj novih okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Kot je že v ponedeljek dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, je število novih primerov padlo že peti zaporedni teden - v tednu od 4. januarja, ko so jih potrdili več kot pet milijonov, tako skupno že skoraj za polovico.

  "To kaže, da preprosti ukrepi javnega zdravja delujejo, celo ob prisotnosti različic," je dejal Tedros.

  Različica novega koronavirusa, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, se je glede na podatke zadnjega tedna pojavila že v 94 državah, to je v osmih več glede na predhodni teden. Lokalne prenose različice so zabeležili v najmanj 47 državah.

  Različico, prvič potrjeno v Južni Afriki, so po novem zabeležili v 46 državah, dveh več kot dotlej, lokalne prenose pa v najmanj 12 od teh.

  T. i. brazilsko različico so zaznali v 21 državah, šestih več kot v predhodnem tednu. Lokalne prenose različice pa so potrdili v najmanj dveh od teh držav, je v torek še sporočila WHO, še piše STA.

  Preveri več
 • 07:15 17.02.2021

  Pandemija v ZDA se umirja

  V ZDA število novih okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covid-19 še naprej pada. V torek so potrdili 989 smrti zaradi covida in 54 tisoč novih okužb, kar je 2.000 okužb manj kot v ponedeljek. Tedensko povprečje okužb v ZDA je prvič od lanskega novembra padlo pod 90 tisoč, piše STA.

  Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do torka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 27,6 milijona ljudi, umrlo pa je 488 tisoč covidnih bolnikov.

  Zaradi snežnega neurja, ki je zajelo velik del ZDA, po nekaterih državah zamujajo z dobavo cepiva, a pristojni napovedujejo, da se bo stanje popravilo. Vlada ZDA je povečala število odmerkov, ki jih na teden pošilja državam, na 13,5 milijona, podvojila je tudi število odmerkov, ki jih pošlje lekarnam, in sicer jim jih tedensko dobavi dva milijona. To je 57 odstotkov več odmerkov kot 20. januarja, ko je mandat nastopil predsednik Joe Biden.

  V Kaliforniji, kjer so do zdaj med zveznimi državami potrdili največ mrtvih zaradi covid-19, in sicer 47 tisoč, so v torek odprli dva centra za množično cepljenje. V Oaklandu in Los Angelesu bodo do konca tedna cepili po 6.000 ljudi na dan.

  V New Yorku, kjer je do zdaj umrlo 46 tisoč bolnikov s covidom, se stanje spet izboljšuje. Hospitaliziranih je 6.620 ljudi, pozitivnih testov je bilo v torek 4,95 odstotka, umrlo pa je 107 ljudi. Do zdaj so z dvema odmerkoma cepili več kot 900 tisoč ljudi, z enim pa dva milijona.

  Ameriška mornarica je sporočila, da so na letalonosilki Theodore Roosevelt, na kateri so se lani okužili številni mornarji, spet odkrili tri okužbe, in to v času, ko je bila ladja na odprtem morju. Okuženi nimajo simptomov in so v izolaciji, še piše STA.

  Preveri več
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin