Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2021,
17.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

WHO omikron EMA poživitveni odmerek

Četrtek, 9. 12. 2021, 17.00

2 leti, 4 mesece

Ema: poživitveni odmerek varen in učinkovit že tri mesece po prvotnem cepljenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. | Trenutno dostopni podatki kažejo, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po zaključku prvotnega cepljenja. | Foto Getty Images

Trenutno dostopni podatki kažejo, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po zaključku prvotnega cepljenja.

Foto: Getty Images

Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 je varno in učinkovito že tri mesece po prvotnem cepljenju, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Pojasnili so še, da za zdaj kaže, da so okužbe z novo koronavirusno različico omikron "večinoma blage", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutno dostopni podatki kažejo, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po zaključku prvotnega cepljenja, če je to potrebno z vidika javnega zdravja," je povedal vodja Eminega oddelka za strategijo cepljenja Marco Cavaleri.

Podatke o različici omikron še zbirajo 

Spregovoril je tudi o novi koronavirusni različici omikron. Izpostavil je, da je še premalo podatkov, da bi lahko povedali, kako so trenutno dostopna cepiva učinkovita proti njej.

"Trenutno še nimamo dovolj podatkov o vplivu te različice na učinkovitost odobrenih cepiv, vendar stalno spremljamo in zbiramo podatke glede tega," je dejal po poročanju AFP.

Po Cavalerijevih besedah sicer za zdaj kaže, da so okužbe z omikronom "večinoma blage". Obenem je opozoril, da je treba zbrati več podatkov, da bi ugotovili, ali lahko povzroči tudi hud potek koronavirusne bolezni.

omikron
Novice Omikron: države že razmišljajo o zaostrovanju ukrepov #video
Omicron
Novice Bi lahko omikron ustavil epidemijo?
Anthony Fauci
Novice Fauci: Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte

WHO nasprotuje univerzalnemu dostopu do poživitvenih odmerkov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še naprej nasprotuje univerzalnemu dostopu do poživitvenih odmerkov proti covid-19, saj da bi morali najprej omogočiti, da vsi dobijo prvi odmerek. Gre za pravično porazdelitev cepiv, je danes povedal vodja svetovalne skupine strokovnjakov WHO za cepljenje (SAGE) Alejandro Cravioto.

Dokler ni na voljo dovolj cepiv, ostaja prioriteta, da morajo najprej vsi dobiti priložnost za prvi odmerek oziroma za dva odmerka cepiva, je poudaril Cravioto. Polno cepljeni so namreč dovolj dobro zaščiteni pred hujšim potekom covid-19 najmanj pol leta, je dodal.

Še vedno pa ostaja tudi priporočilo, da poživitveni odmerek dobijo osebe z oslabljenim imunskim sistemom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svetovalna skupina pri tem priporoča, da osebe v prvem krogu cepljenja dobijo cepivo istega proizvajalca, je pa možno uporabiti tudi cepivo drugega proizvajalca. Za zdaj še preučujejo, ali je smiselno pri poživitvenem odmerku uporabiti drugo cepivo.

cepljenje Italija
Novice Italijanom poživitveni odmerek že po petih mesecih
Janez Janša
Novice S tretjim odmerkom cepljen ves državni vrh

 

Ne spreglejte