Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2021,
20.02

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

omikron Slovenija Koronavirus

Sreda, 8. 12. 2021, 20.02

2 leti, 4 mesece

Omikron: države že razmišljajo o zaostrovanju ukrepov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

V 52 državah je nova različica koronavirusa omikron že prisotna, kažejo podatki Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Do ponedeljka smo na tleh Evropske unije uradno potrdili 274 primerov tega seva. Po vsem svetu je potrjenih nekaj manj kot 1.140 okužb z omikronom, tudi pri vseh naših sosedah, izjema je Madžarska. Vsi primeri okužb, ki smo jih obravnavali na evropskih tleh, so bili asimptomatski.

Najnovejša različica novega koronavirusa omikron je trenutno že prisotna v 52 državah po svetu, med drugim tudi v vsaj 19 ameriških zveznih državah.

"Vsekakor v tem trenutku ni videti, da bi bila kaj povečana stopnja resnosti okužb. Vseeno pa moramo biti previdni, preden se o tem dokončno odločimo. V tem trenutku so signali spodbudni, kar se tiče resnosti. Bolj jasni bomo lahko šele po tem, ko bomo imeli več izkušenj," je pojasnil Anthony Fauci, glavni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika. Glavni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika je prepričan, da nova različica skoraj zagotovo ni hujša od delte, zelo verjetna je celo milejša, čeprav bodo za natančnejše ocene verjetno potrebovali še nekaj tednov.

Anthony Fauci
Novice Fauci: Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte

Kako učinkovito so pred okužbo z omikronom zaščiteni tisti, ki so cepljeni? Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije ni zelo verjetno, da bi omikron popolnoma zaobšel zaščito s cepivi. Vsekakor pa bo nujen poživitveni odmerek, je prepričan tudi Fauci.

Kljub temu v marsikateri državi že razmišljajo o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Med njimi sta Južna Koreja in Norveška.

"Razmere so sedaj postale tako resne, da moramo začeti razmišljati o zaostrovanju ukrepov, da bomo obdržali nadzor nad pandemijo. Obstaja nevarnost, da bomo ponovno obremenili zdravstvene službe. Zaradi širjenja novega seva, ki je še bolj nalezljiv, je zato treba uvesti nove in strožje ukrepe," je dejal norveški predsednik vlade Jonas Gahr Stoere.

Vsi doslej potrjeni primeri v Evropi so asimptomatski ali blagi, so sporočili iz Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, večina prenosov je sicer povezanih s potovanji v afriške države. Vsekakor pa bo treba na bolj jasno sliko še malo počakati.

World health organization WHO logo stavba
Novice Nove podrobnosti o omikronu znane že čez dva tedna
velika Britanija letališče potniki
Novice Velika Britanija, Španija in Poljska sprejele nove ukrepe glede covid-19
Omicron
Novice Bi lahko omikron ustavil epidemijo?

 

 

 

 

Ne spreglejte