Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
13.00

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Evropa ECDC mrzlica bolezen komarji

Sreda, 12. 6. 2024, 13.00

1 teden, 1 dan

ECDC svari pred porastom bolezni, ki jih širijo komarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Tigrasti komar | Pri ECDC so še posvarili, da se je invazivna vrsta tigrastega komarja, ki širi viruse denga, zika in čikungunja, udomačila že v 13 evropskih državah, med drugim v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Opazili pa so ga v še nekaj drugih državah. | Foto Bojan Puhek

Pri ECDC so še posvarili, da se je invazivna vrsta tigrastega komarja, ki širi viruse denga, zika in čikungunja, udomačila že v 13 evropskih državah, med drugim v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Opazili pa so ga v še nekaj drugih državah.

Foto: Bojan Puhek

V Evropi se ob podnebnih spremembah in toplejših temperaturah veča število primerov denge ter drugih bolezni, ki jih širijo komarji, je v torek posvaril Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Invazivna vrsta tigrastega komarja, ki širi več virusov, se je medtem udomačila že v mnogih državah EU, tudi v Sloveniji.

"Evropa že opaža, da podnebne spremembe ustvarjajo ugodnejše pogoje za invazivne komarje, ki se širijo na prej neprizadeta območja in več ljudi okužijo z boleznimi, kot je denga," je dejala direktorica ECDC Andrea Ammon. Pri agenciji EU vidijo povezavo med toplejšimi temperaturami in širjenjem komarjev na območja, kjer jih do zdaj ni bilo, je še dodala.

Lani so v EU, Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem zabeležili 130 primerov mrzlice denga, pri katerih so ugotovili lokalni vir okužbe. Leta 2022 so zabeležili 71 primerov lokalnih okužb denge. Gre za precejšnje povečanje v primerjavi z obdobjem med letoma 2010 in 2021, ko so vsega skupaj zabeležili 73 primerov lokalne okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

tigrasti komar
Novice Zaradi visokih temperatur vse več komarjev, ki prenašajo viruse

Bolezni prinesemo tudi s potovanj

Poleg lokalnih virov okužb je vse več tudi uvoženih primerov, ko se osebe okužijo na potovanjih. Leta 2022 so zabeležili 1572 takih okužb, lani pa 4900, kar je največ od začetka zbiranja podatkov na ravni EU leta 2008.

Pri agenciji so še posvarili, da se je invazivna vrsta tigrastega komarja, ki širi viruse denga, zika in čikungunja, udomačila že v 13 evropskih državah, med drugim v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Opazili so ga v še nekaj drugih državah.

Podobno se po EU širi tudi komar ščitar, ki med drugim prenaša še rumeno mrzlico. Za zdaj se je udomačil na Cipru.

Zaščitimo se!

Po oceni ECDC so za boj proti boleznim, ki jih širijo komarji, ključni usklajeni ukrepi, kot so mreže proti insektom in sredstva za zaščito proti komarjem, ter tudi preprosti ukrepi, kot so odstranjevanje stoječe vode z balkonov in vrtov ter osebna zaščita za zmanjšanje tveganja ugrizov komarjev.

Miš. Miši. Mišja mrzlica
Novice NIJZ sporoča: Okužbe s tem virusom so spet v porastu
Komarji, Aedes aegypti
Novice V izbruhu mrzlice denga v Argentini umrlo več kot 40 ljudi
Miš
Novice Število primerov mišje mrzlice letos enormno poraslo, ena oseba je umrla
komarji
Novice V Zagrebu s sto tisoč sterilnimi samci nad populacijo komarjev
sivka in meta
Trendi Rastline, ki odganjajo komarje in drug mrčes
Ne spreglejte