Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
18.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Društvo novinarjev Slovenije novinar

Sreda, 24. 10. 2018, 18.13

5 let, 6 mesecev

DNS za posebno preiskavo umora savdskega novinarja Hašokdžija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Džamal Hašodži | Foto Reuters

Foto: Reuters

Društvo novinarjev Slovenije je pozvalo slovensko vlado oziroma ministrstvo za zunanje zadeve, naj si Slovenija kot trenutno predsedujoča svetu Združenih narodov za človekove pravice prizadeva za ustanovitev posebne preiskave umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija.

Kot je DNS še objavil na svoji strani na Facebooku, se društvo pridružuje številnim obsodbam in zahtevam po neodvisni mednarodni preiskavi umora novinarja Džamala Hašokdžija, ki te dni prihajajo iz mednarodne skupnosti. Dodali so, da gre za enega od najbolj brutalnih in barbarskih napadov na novinarja in s tem na medijsko svobodo v zadnjih letih.

"Gre za dobro načrtovan umor, katerega naročniki - po zadnjih informacijah - segajo v vrh savdske kraljeve družine. To dejanje brez primere nakazuje na novo prakso napadov na disidentske ali kako drugače neposlušne novinarje, živeče zunaj meja svojih držav, ki jih naročajo oziroma izvajajo na ravni njihovih držav oziroma političnih vrhov.

Savdska Arabija zastava
Novice Savdski zunanji minister: Ne vemo, kje je Hašodžijevo truplo

Od odziva mednarodne skupnosti v primeru Hašokdži bo odvisno, ali se bo ta razširil tudi na druge države, ki jim vladajo avtoritarni oziroma diktatorski režimi," so še zapisali in izrazili pričakovanje, da se bo Slovenija na državni ravni pridružila državam, ki so ostro obsodile to dejanje.

Džamal Hašodži
Novice CNN razkril ime savdskega uradnika, ki naj bi bil vpleten v umor Hašodžija

Hašokdžija, kolumnista ameriškega Washington Posta, so nazadnje videli živega, ko je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Riad je do sobote trdil, da je Hašokdži zapustil konzulat in da ne vedo, kam je izginil. V soboto je sledilo priznanje savdske strani, da je kritični kolumnist umrl v konzulatu, in sicer v nesreči med pretepom. V nedeljo so savdske oblasti priznale, da je bil Hašokdži umorjen.

Džamal Hašodži
Novice Kaj je Hašokdži pisal v svoji zadnji kolumni
Ne spreglejte