SiolNET. Novice Svet
1,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

CNN razkril ime savdskega uradnika, ki naj bi bil vpleten v umor Hašodžija

1,83

termometer

Džamal Hašodži
Foto: Reuters

Turška policija je razširila iskanje pogrešanega savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Truplo pokojnika po poročanju BBC iščejo po okoliških gozdovih in na kmetijskih površinah v okolici Istanbula. Po poročanju CNN naj bi ključno vlogo pri domnevnem umoru novinarja odigral savdski obveščevalni agent in nekdanji diplomat Maher Abdulaziz Mutreb.

Po poročanju CNN, ki se sklicuje na vir blizu turški preiskavi, je bil savdski obveščevalni agent Maher Abdulaziz Mutreb podrobno obveščen o operaciji. Gre za nekdanjega visokega uradnika na savdskem veleposlaništvu v Londonu in polkovnika savdske obveščevalne službe.

Omenjeni savdski agent naj bi bil tesno povezan s savdskim princem Mohamedom bin Salmanom. Mutreb je savdskega prestolonaslednika letos spremljal na njegovi ameriški turneji.

Mohamed bin Salman, Donald Trump Novice "Večjih posledic ne bo, na koncu vedno zmaga denar"

Turško tožilstvo zaslišalo 15 uslužbencev savdskega konzulata

Turške oblasti medtem nadaljujejo preiskavo izginotja novinarja in kolumnista ameriškega časopisa The Washington Post Džamala Hašodžija, ki so ga nazadnje videli živega 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Turški preiskovalci so preiskavo danes razširili na območje zunaj konzulata, trenutno preiskujejo gozdove in kmetijske površine v okolici Istanbula.

Turško tožilstvo je danes kot priče zaslišalo 15 uslužbencev konzulata, ki so turške narodnosti. Med zaslišanimi so tudi vozniki, računovodje in uslužbenci tehnične službe. Preiskovalci medtem še vedno analizirajo vzorce, ki so jih odvzeli na konzulatu in v rezidenci savdskega konzula, da bi ugotovili, ali pripadajo pokojnemu novinarju.

Džamal Hašodži Novice Posnetki naj bi kazali, da je bil savdski novinar obglavljen

Ankara zanika, da bi posnetke umora novinarja predala ZDA

Turški zunanji minister Mevlet Cavusoglu je danes zanikal informacije, da je Turčija predala ZDA zvočne posnetke, povezane z izginotjem novinarja. S tem je turški zunanji minister zavrnil navedbe, da naj bi turške oblasti ameriškemu državnemu sekretarju Miku Pompeu med njegovim obiskom v Turčiji v sredo predvajale posnetke in mu predale zvočne prepise.

Vodja turške diplomacije je ob tem poudaril, da ima Turčija informacije in dokaze o tem, kaj se je zgodilo z novinarjem. V Ankari bodo po njegovih besedah informacije o tem javnosti posredovali po koncu preiskave. "Ne pride v poštev, da bi te ali druge informacije delili s katerokoli državo," je bil odločen Cavusoglu.

Poročanje tujih medijev o izginotju savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil v svojih zapisih večkrat kritičen do oblasti v Riadu, nakazuje, da je bil novinar na savdskem konzulatu v Istanbulu verjetno umorjen po naročilu savdskih oblasti. Poročanje tujih medijev o izginotju savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil v svojih zapisih večkrat kritičen do oblasti v Riadu, nakazuje, da je bil novinar na savdskem konzulatu v Istanbulu verjetno umorjen po naročilu savdskih oblasti. Foto: Reuters

O tem, da je Pompeo slišal oziroma videl prepis omenjenih posnetkov, je poročala ameriška televizija ABC News, ki se je sklicevala na neuradne informacije visokih turških predstavnikov. Pompeo in State Department sta omenjene trditve že zanikala. Turške oblasti obstoja posnetkov, na katerih naj bi bilo moč slišati mučenje in umor Hašodžija, doslej nikoli niso uradno potrdile. Da posnetki obstajajo, so pred dnevi sicer poročali turški provladni mediji.

Nemčija Savdski Arabiji letos prodala za več kot 400 milijonov evrov orožja

Nemška vlada je samo letos odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja letalske napade v Jemnu in je v zadnjem obdobju pod drobnogledom zaradi spornega izginotja savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

Koalicijski sporazum nemške vlade sicer določa, da vlada ne sme odobriti prodaje orožja nobeni državi, ki je neposredno vpletena v konflikt v Jemnu. Izjema velja za države, s katerimi je Nemčija dogovore o prodaji orožja sklenila še pred nastopom zdajšnje vlade.
Džamal Hašodži Novice Kaj je Hašokdži pisal v svoji zadnji kolumni

Trump spet zagrozil Savdski Arabiji

Po poročanju turških medijev, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire, naj bi novinarja v konzulatu ubila skupina 15 moških, ki so jih posebej s to nalogo iz Riada poslali v Istanbul. Po novinarjevi smrti naj bi truplo pokojnika na konzulatu razkosali. Savdska Arabija sicer še vedno zanika, da bi imela informacije o izginotju oziroma umoru novinarja. Oblasti v Riadu hkrati zatrjujejo, da o izginotju novinarja pripravljajo temeljito poročilo.

Ameriški predsednik Donald Trump je Savdski Arabiji danes spet zagrozil, da bodo v primeru, če se izkaže, da je bila vpletena v umor novinarja, posledice zanjo zelo resne. Ameriški desni mnenjski voditelji, kot je samooklicani pastor Pat Robertson, so sicer skupaj s kongresnimi zavezniki Trumpa sprožili kampanjo blatenja izginulega savdskega novinarja. Washington Post poroča, da želijo Trumpu s tem olajšati zavračanje ostrih ukrepov proti Rijadu.

Zaradi sumljivega izginotja novinarja so ministri iz ZDA, Velike Britanije, Francije in Nizozemske sicer odpovedali udeležbo na veliki mednarodni investicijski konferenci, ki bo prihodnji teden v Savdski Arabiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin