Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 10. 2018,
18.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

2

Natisni članek

Jamal Khashoggi Džamal Hašokdži novinar umor Savdska Arabija

Nedelja, 21. 10. 2018, 18.10

5 let, 6 mesecev

Savdski zunanji minister: Ne vemo, kje je Hašodžijevo truplo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

2

Savdska Arabija zastava | Ameriški predsednik Donal Trump pa je v pogovoru za Washington Post Savdsko Arabijo obtožil, da v zvezi z umorom Kašodžija laže.  | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donal Trump pa je v pogovoru za Washington Post Savdsko Arabijo obtožil, da v zvezi z umorom Kašodžija laže.

Foto: Reuters

Smrt novinarja Džamala Hašodžija je bila "strašna napaka", je danes priznal savdski zunanji minister Adel al Džubeir in napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot je poudaril, pa Rijad ne ve, kje je njegovo truplo. V javnost je pricurljala nova savdska različica Hašodžijeve smrti. Nemčija, Francija in Velika Britanija zahtevajo resnico.

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je obsodil poskus prikritja tega dogodka, kar da je "nesprejemljivo v vsaki vladi". Preiskava o tem, kaj se je zgodilo in kje je truplo, še poteka.

Prestolonaslednik o dogodku naj ne bi vedel ničesar

Al Džubeir je še zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar. Ocenil je tudi, da bodo odnosi z ZDA "prestali" to preizkušnjo. Za kaznovanje odgovornih za novinarjevo smrt se je danes zavzel tudi savdski kralj Salman.

Visoki predstavnik Savdske Arabije, ki ni želel biti imenovan, je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili, na spletni strani poroča Reuters.

Heiko Maas
Novice Nemški zunanji minister za ustavitev prodaje orožja Rijadu

Namestnik savdske obveščevalne agencije Ahmed al Asiri naj bi v Istanbul poslal 15 Savdijcev, da bi se ti soočili z novinarjem. Želeli naj bi ga prepričati, da se vrne v kraljevino v okviru kampanje, s katero želi Rijad sovražnikom države preprečiti, da bi rekrutirali savdske disidente.

Po teh načrtih naj bi skupina Savdijcev želela Hašodžija nekaj časa zgolj zadrževati v varni hiši zunaj Istanbula, če ne bi pristal na vrnitev v Rijad, pa bi ga izpustili.

preiskava izginotje Džamal Hašodži
Novice Truplo novinarja naj bi na savdskem konzulatu razrezali na kose #video

Trupla niso razkosali, temveč ga zavili v preprogo in predali naprej

Ko je Hašodži 2. oktobra prišel na konzulat, naj bi ga vodja operativcev Maher Mutreb seznanil s tem načrtom Rijada, a ga je novinar zavrnil in opozoril, da ga pred konzulatom nekdo čaka; v primeru, da se v roku ene ure ne vrne iz konzulata, pa bo ta turškim oblastem sporočil, da so ga ugrabili.

Zapletlo se je, ko je skupina Savdijcev novinarju nato povedala, da ga bodo omamili in ugrabili. Hašodži je namreč nato začel kričati in se upirati, Savdijce pa je zajela panika. Skušali so ga obvladati in med prerivanjem po nesreči zadušili. Član savdske skupine je zatem oblekel Hašodžijeva oblačila in zapustil konzulat. Želeli si namreč ustvariti vtis, da je novinar zgradbo varno zapustil.

Medtem ko je Turčija pred dnevi sporočila, da so Hašodžijevo truplo najverjetneje razkosali, pa savdski predstavnik zdaj trdi, da so truplo zavili v preprogo in predali "lokalnemu sodelavcu", da se ga znebi.

Džamal Hašodži
Novice Posnetki naj bi kazali, da je bil savdski novinar obglavljen

Nemčija, Francija in Velika Britanija od Rijada zahtevajo resnico

Nemčija, Francija in Velika Britanija so danes v skupni izjavi poudarile, da mora Savdska Arabija pojasniti, kako je umrl savdski novinar Džamal Hašodži, ta pojasnila pa morajo biti podprta z verodostojnimi podatki.

Nujno je treba razjasniti, kaj natančno se je zgodilo 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu, so tri države poudarile v skupni izjavi. Poleg hipotez, ki jih je Savdska Arabija predstavila doslej, mora predstaviti dejstva, ki bodo podkrepljena z verodostojnimi podatki.

Po priznanju Savdske Arabije, da je savdski novinar Džamal Hašodži umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, pa je danes turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal, da bo v torek razkril vso resnico o njegovi smrti. Kot je dejal, bo "golo resnico" predstavil v torkovem govoru vladajoči turški Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Džamal Hašodži
Novice CNN razkril ime savdskega uradnika, ki naj bi bil vpleten v umor Hašodžija

Trump Savdsko Arabijo obtožil, da laže

Turški preiskovalci so danes v zvezi z umorom Hašodžija na zaslišanje pozvali še 25 prič, je poročala turška televizija NTV. Policija je 20 ljudi zaslišala že v petek, med njimi osebje savdskega konzulata v Istanbulu - šoferja, tehnike in računovodje.

Ameriški predsednik Donal Trump pa je v pogovoru za Washington Post Savdsko Arabijo obtožil, da v zvezi z umorom Kašodžija laže. To je njegova najbolj ostra izjava doslej, razumeti pa jo je mogoče v luči pritiskov na ameriško administracijo, da zavzame trše stališče do Savdske Arabije.

Savdski kralj Salman, ameriški predsednik Donald Trump in
Novice Savdske oblasti priznavajo Hašokdžijevo smrt

"Očitno je šlo za zavajanja in laži," je dejal Trump v zvezi s pojasnilom Savdske Arabije o smrti Hašodžija.

Savdska Arabija je po tednih vztrajanja, da je savdski novinar Džamal Hašodži varno zapustil savdski konzulat v Istanbulu, v soboto priznala, da je umrl na konzulatu. Umrl naj bi v pretepu. Priznanje je naletelo na skepso in kritike Zahoda in nevladnih organizacij, vrstijo pa se pozivi k neodvisni preiskavi in verodostojni razjasnitvi vseh okoliščin njegove smrti.

Ne spreglejte