SiolNET. Novice Svet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški zunanji minister za ustavitev prodaje orožja Rijadu

0,57

termometer

Heiko Maas
"Dokler traja preiskava in dokler ne vemo, kaj se je zgodilo, ni nobenega razloga za sprejemanje pozitivnih odločitev o izvozu orožja v Savdsko Arabijo," je dejal nemški zunanji minister Heiko Maas. Foto: Reuters

K celoviti preiskavi umora novinarja Džamala Hašodžija so po priznanju Savdske Arabije, da je ta umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, v soboto zvečer pozvale tudi EU, Francija in Kanada. Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je poudaril, da Nemčija ne bi smela odobriti prodaje orožja Rijadu, dokler ne bodo znane vse okoliščine umora.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je za nemško javno televizijo dejal, da ni razlogov, da bi Berlin odobril prodajo, dokler ne bo jasno, kaj se je zgodilo z novinarjem. S tem je pod vprašajem odločitev o prodaji nemških topniških sistemov Savdski Arabiji, poroča Reuters na svoji spletni strani.

"Dokler traja preiskava in dokler ne vemo, kaj se je zgodilo, ni nobenega razloga za sprejemanje pozitivnih odločitev o izvozu orožja v Savdsko Arabijo," je dejal Maas.

Samo septembra prodali za več kot 400 milijonov orožja

Nemčija je septembra odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja letalske napade v Jemnu in je pod drobnogledom zaradi spornega izginotja savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

Savdski kralj Salman, ameriški predsednik Donald Trump in Novice Savdske oblasti priznavajo Hašokdžijevo smrt

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je razlago Savdske Arabije o smrti savdskega novinarja Hašodžija sprva označil za verodostojno in pomemben prvi korak, pa je v soboto zvečer poudaril, da s pojasnili Rijada ni zadovoljen. "Nisem zadovoljen, dokler ne dobimo odgovorov," je dejal in dodal, da še vedno preučuje uvedbo sankcij.

Trump: Blokada prodaje orožja bi ZDA naredila več škode kot Savdaski Arabiji

Napovedal je, da naj bi se v kratkem pogovarjal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Rijadu naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji. "Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali takšen naročilo," je dejal.

Donald Trump Novice Trump grozi Savdski Arabiji s hudo kaznijo

Okoliščine smrti savdskega novinarja Džamala Hasodžija so zaskrbljujoče, zato EU in njeni partnerji vztrajajo pri nujnosti celovite, verodostojne in transparentne preiskave, ki bi razjasnila vse okoliščine umora, posamezniki, ki stojijo za tem, pa odgovarjali, je dejala visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

Kanada ocenjuje, da savdskim pojasnilom primanjkuje verodostojnosti

Za temeljito preiskavo sta se v soboto zvečer zavzeli tudi Francija in Kanada. Slednja je ocenila, da savdskim pojasnilom "primanjkuje verodostojnosti in konsistentnosti".

Džamal Hašodži Novice CNN razkril ime savdskega uradnika, ki naj bi bil vpleten v umor Hašodžija

Francija obsoja umor novinarja in zahteva temeljito preiskavo, je poudaril zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Potrditev smrti novinarja je po njegovem prepričanju prvi korak pri iskanju resnice, še naprej pa ostajajo odprta številna vprašanja, je opozoril in dodal, da morajo tisti, ki so odgovorni za Kašodžijevo smrt, za to odgovarjati.

Savdska Arabija je po tednih vztrajanja, da je savdski novinar Džamal Hašodži varno zapustil savdski konzulat v Istanbulu, v soboto priznala, da je umrl na konzulatu. Umrl naj bi v pretepu. Priznanje je naletelo na skepso in kritike Zahoda in nevladnih organizacij, vrstijo se pozivi k neodvisni preiskavi smrti kritika Rijada.

preiskava izginotje Džamal Hašodži Novice Truplo novinarja naj bi na savdskem konzulatu razrezali na kose #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin