Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 10. 2018,
7.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

12

Natisni članek

Džamal Hašokdži Donald Trump savdski kralj Salman Savdska Arabija umor

Sobota, 20. 10. 2018, 7.24

5 let, 5 mesecev

Savdske oblasti priznavajo Hašokdžijevo smrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

12

Savdski kralj Salman, ameriški predsednik Donald Trump in | Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ameriški predsednik Donald Trump in njegov zet Jared Kushner na srečanju v Ritz Carlton Hotelu v Riadu lani maja.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ameriški predsednik Donald Trump in njegov zet Jared Kushner na srečanju v Ritz Carlton Hotelu v Riadu lani maja.

Savdske oblasti so zgodaj zjutraj prek državnih medijev priznale, da je novinar Džamal Hašokdži mrtev. Savdska tiskovna agencija navaja državno tožilstvo, ki trdi, da je Hašokdži v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu umrl med pretepom. Ameriški predsednik Donald Trump je savdsko razlago označil za verodostojno in pomemben prvi korak.

V zadevo se je, kot kaže, vpletel savdski kralj Salman, ki je odpustil vodjo obveščevalne službe Ahmeda al Asirija in medijskega svetovalca Sauda al Kahtanija, oba tesna sodelavca kraljevega sina kronskega princa Mohameda bin Salmana. Poleg tega naj bi med preiskavo smrti novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija v Savdski Arabiji aretirali 18 ljudi.

Džamal Hašodži
Novice CNN razkril ime savdskega uradnika, ki naj bi bil vpleten v umor Hašodžija

Savdski kralj Salman je prav tako ukazal ustanovitev posebnega ministrskega odbora pod prestolonaslednikovim vodstvom za prestrukturiranje obveščevalne agencije in bolj jasno opredelitev njenih pristojnosti.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da so žalostni zaradi novice o Hašokdžijevi smrti in izražajo najgloblje sožalje družini, zaročenki in prijateljem.

Bela hiša po njenih besedah sprejema novico iz Savdske Arabije na znanje in bo še naprej spremljala mednarodne preiskave tega tragičnega incidenta ter se zavzemala za pravočasno in pregledno pravico v skladu z vsemi ustreznimi postopki.

Savdska razlaga po oceni Trumpa verodostojna

Trump je savdsko razlago smrti Hašokdžija označil za verodostojno in pomemben prvi korak. Dodal je, da če bodo ZDA ukrepale, ne želi, da bi to vplivalo na prodajo orožja Savdski Arabiji.

Če se bodo ZDA odločile za kakšno obliko sankcij ali druge ukrepe, pa bi mu bilo ljubše, če se ne bi odločili za odpoved 110 milijard vrednega orožarskega posla s Savdsko Arabijo, ki pomeni 600.000 delovnih mest, je dodal med kampanjo v Arizoni.

Člani kongresa so bili v odzivih veliko ostrejši. Republikanski senator Bob Corker, predsednik senatnega odbora za zunanje odnose, je izrazil dvom v verodostojnost savdskih oblasti, ki so tedne vztrajale, da je Hašokdži zapustil konzulat. Izpostavil je, da Riad zgodbo še vedno vsakodnevno spreminja, tako da ne gre domnevati, da zadnja zgodba drži vodo, je tvitnil.

Džamal Hašodži | Foto: Reuters Foto: Reuters Republikanski senator Lindsey Graham, tesen zaveznik Trumpa, je prav tako izrazil dvom v verodostojnost savdske razlage. "Najprej so nam rekli, da naj bi Hašokdži zapustil konzulat in so zanikali kakršnokoli savdsko vpletenost. Sedaj je prišlo do pretepa in je bil ubit v konzulatu, vse to pa brez vedenja prestolonaslednika," je tvitnil.

Bob Menendez, demokratski član omenjenega senatnega odbora, meni, da bi ZDA morale proti Savdijcem, vpletenim v smrt novinarja, uvesti sankcije v skladu z ameriškim zakonom, imenovanem po pokojnem ruskem žvižgaču Sergeju Magnitskem. Poudaril je, da ta zakon ne pozna izjem zaradi nesreč. "Tudi če je novinar umrl v pretepu, to ni izgovor za njegov umor," je tvitnil.

Tudi Corker je menil, da bi morale ZDA izvesti svojo lastno verodostojno preiskavo odgovornih za umor novinarja v skladu z zakonom Magnitski.

Menendez pa je izpostavil, da zadeve še niti zdaleč ni konec in da je treba ohraniti mednarodni pritisk.

Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa Adam Schiff pa je tvitnil, da mora Savdska Arabija odgovarjati in, če Trumpova vlada ne bo ukrepala, mora ukrepati kongres. "Če se je Hašokdži boril, se je boril za svoje življenje," je sporočil Schiff.

preiskava izginotje Džamal Hašodži
Novice Truplo novinarja naj bi na savdskem konzulatu razrezali na kose #video

Republikanski poslanec Mike Coffman je Trumpa pozval, naj takoj odpokliče vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika iz Riada. Izpostavil je, da se morajo ZDA postaviti za svoje vrednote in zahtevati od svojih zaveznic, da spoštujejo človekove pravice.

Pozivi h kaznovanju odgovornih

Priznanje in pojasnilo Savdske Arabije je že sprožilo številne odzive. Vrstijo se predvsem kritike savdskega režima in pozivi h kaznovanju odgovornih za njegovo smrt.

Na potrditev smrti Hašokdžija se je med drugim odzval generalni sekretar ZN Antonio Guterres. "Generalni sekretar je globoko vznemirjen zaradi potrditve smrti Džamala Hašokdžija. Družini in prijateljem gospoda Hašokdžija pošilja svoje sožalje," so sporočili iz Guterresovega urada.

Nemška kanclerka Angela Merkel in zunanji minister Heiko Maas sta v skupni izjavi prav tako izpostavila, da morajo odgovorni za smrt novinarja odgovarjati. "Pričakujemo transparentnost od Savdske Arabije glede okoliščin njegove smrti," sta dodala in izpostavila, da dosedanja pojasnila o tem, kaj se je dogajalo na konzulatu, ne zadoščajo.

Generalni sekretar ZN je poudaril tudi potrebo po takojšnji, temeljiti in transparentni preiskavi okoliščin smrti novinarja ter kaznovanju odgovornih za njegovo smrt.

Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je na Twitterju pozvala k stopnjevanju pritiska na Riad. Ta mora namreč odgovarjati za smrt Hašokdžija in aretacije drugih novinarjev, je besede generalnega sekretarja organizacije Christopha Deloira povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Džamal Hašodži
Novice Kaj je Hašokdži pisal v svoji zadnji kolumni

"Vsak poskus odprave pritiska na Savdsko Arabijo in sprejema kompromisne politike bi dal dovoljenje za ubijanje kraljestvu, ki novinarje, ki si drznejo preiskovati in sprožati razprave, zapira v zapore, biča in celo ubija," je zapisal. Ob tem je savdske oblasti pozval k izpustitvi zaprtih novinarjev, ki so podvrženi "norim in groznim kaznim".

Z ostro kritiko se je na Twitterju odzvala tudi nekdanja Hašokdžijeva urednica pri Washington Postu Karen Attiah, ki je pojasnilo Riada označila za "popolno sranje" in "žaljivo". "Hašokdži ni umrl med pretepom. Hašokdži je bil ubit. Vzeli so mu življenje," je bila ostra.

Ob tem je bila skeptična tudi glede izjave, da savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku ni vedel ničesar. "Vpletena je bila njegova desna roka ter 15 ljudi je z zasebnimi letali priletelo in vstopilo v konzulat na tuji zemlji, da bi to uredilo," je spomnila. Attiahova je nato novinarje in žvižgače pozvala k iskanju "prave resnice" o smrti svojega kolega.

mohamed bin salman
Novice "Večjih posledic ne bo, na koncu vedno zmaga denar"

Amnesty International zahteva neodvisno preiskavo

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je zahtevala neodvisno preiskavo smrti novinarja. Opozorila je, da pomeni trditev Riada, da je novinar umrl v pretepu, "nov katastrofalen rekord Savdske Arabije glede človekovih pravic". Ocenili so, da bi morala Turčija od generalnega sekretarja ZN zahtevati sprožitev nujne preiskave o okoliščinah smrti. Ta je edino zagotovilo proti savdskemu potvarjanju okoliščin umora novinarja in poskusom nekaterih drugih vlad, da bi zadeva šla mimo v tišini zaradi ohranitve dobičkonosnih prodaj orožja ter drugih trgovinskih vezi z Riadom.

Arabske države pozdravile ukrepe Riada

Arabske države Egipt, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Jemen so medtem pozdravile ukrepe, ki jih je ob priznanju smrti Hašokdžija sprejel Riad. Egipt je pozdravil "odločne poteze in odločitve savdskega kralja, ki spoštuje načela prava in učinkovitega pravosodja".

Zunanje ministrstvo je še izrazilo prepričanje, da bo preiskava pokazala resnico. Tudi Združeni arabski emirati, Jemen in Bahrajn so pohvalili odločitve savdskega kralja v tem primeru. Bahrajn je izpostavil, da kraljevina "ostaja država prava, vrednot in načel".

Ankara obljubila razkritje resnice o Hašokdžijevi smrti

Turčija je po današnjem priznanju Savdske Arabije, da je novinar Washington Posta Džamal Hašokdži umrl v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu, obljubila razkritje vseh podrobnosti o njegovi smrti. Poleg tega se je z Riadom zavezala za nadaljnje sodelovanje v preiskavi.

"Turčija bo razkrila karkoli se je zgodilo. Nihče ne bi smel nikoli dvomiti o tem," je dejal tiskovni predstavnik turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Omer Celik. Dodal je, da je to njen "dolg časti". "Nikogar ne obtožujemo vnaprej, vendar ne bomo sprejeli, da karkoli ostane prikrito," je še povedal.

Erdogan in Salman dogovorjena za sodelovanje

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in savdski kralj Salman sta se v petek zvečer v telefonskem pogovoru dogovorila za nadaljnje sodelovanje pri preiskavi smrti Hašokdžija, pa je sporočil neimenovan vir blizu turškega predsednika.

Erdogan in Salman sta si v pogovoru, ki je potekal kmalu zatem, ko je Riad priznal smrt Hašokdžija na svojem konzulatu v Istanbulu, izmenjala tudi informacije o preiskavah svojih držav.

Hašokdžija, ki je za Washington Post kritično pisal o Savdski Arabiji in savdskem prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, so nazadnje videli živega 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Preiskava turške policije je odkrila, da so ga zasliševali, mučili, ubili in na koncu razkosali.

Savdska Arabija je prvotno vztrajala, da je novinar varno zapustil konzulat, danes pa je prek državnih medijev priznala, da je Hašokdži mrtev. Državno tožilstvo trdi, da je Hašokdži v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu umrl med pretepom. Na tožilstvu so dodali, da so v okviru preiskave, ki še traja, prijeli 18 oseb.

Savdski kralj Salman pa je odpustil vodjo obveščevalne službe Ahmeda al Asirija in medijskega svetovalca Sauda al Kahtanija, oba tesna sodelavca njegovega sina bin Salmana. Ukazal je tudi ustanovitev posebnega ministrskega odbora pod prestolonaslednikovim vodstvom za prestrukturiranje obveščevalne agencije in bolj jasno opredelitev njenih pristojnosti.

 

Ne spreglejte