Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
11. 6. 2023,
23.09

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Gibanje Evropa zdaj Črna gora Jakov Milatović Milo Đukanović DSP

Nedelja, 11. 6. 2023, 23.09

10 mesecev, 2 tedna

Na črnogorskih volitvah po delnih izidih vodi liberalno Gibanje Evropa zdaj

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Črna gora | Marca in aprila letos so Črnogorci izvolili novega predsednika države, v nedeljo pa še novi parlament. | Foto Guliverimage

Marca in aprila letos so Črnogorci izvolili novega predsednika države, v nedeljo pa še novi parlament.

Foto: Guliverimage

Po neuradnih delnih izidih je na nedeljskih črnogorskih parlamentarnih volitvah zmagala liberalna stranka Gibanje Evropa zdaj (PES) s 26 odstotki glasov, sledi Demokratična stranka socialistov (DPS) z zavezniki, ki je dobila 23 odstotkov glasov.

Na tretjem mestu je prosrbska koalicija Za prihodnost Črne gore s 15,1 odstotka. Na četrtem mestu je zavezništvo dveh liberalnih strank s 13 odstotki. Na petem mestu je Bošnjaška stranka s 6,8 odstotka. Volilna udeležba je bila po prvih podatkih 56,4-odstotna.

Črna gora ima za seboj štiri notranjepolitično zelo viharna leta. Po dolgih letih neomajne oblasti je DPS Mila Đukanovića po volitvah avgusta 2020 v parlamentu pristala v opoziciji. Lani je Đukanović doživel nov hud udarec še na lokalnih volitvah – oblast je izgubil tudi v glavnem mestu Podgorici.

Hiter vzpon Gibanja Evropa zdaj

V Podgorici je zmagala komajda ustanovljena stranka Gibanje Evropa zdaj na čelu z Jakovom Milatovićem in Milojkom Spajićem. Oba sta bila ministra v kabinetu prosrbskega premierja Zdravka Krivokapića, ki je oblast prevzel decembra 2020. Zmaga v Podgorici pa je bila šele začetek vzpona Gibanje Evropa zdaj. Na letošnjih predsedniških volitvah je Milatović namreč dolgoletnega črnogorskega voditelja Đukanovića poslal v politični pokoj.

Jakov Milatović
Mnenja Gibanje Evropa zdaj z zmago Milatovića dobilo nov zagon

Pika na i vzponu Gibanja Evropa zdaj, ki je ekonomsko liberalno usmerjeno, politično pa zagovarja vključitev v EU in izboljšanje odnosov s Srbijo, so bile parlamentarne volitve to nedeljo. Gledano po političnih taborih je tabor, ki je nasproti DPS in je zmagal leta 2020, letos še povečal svoje število sedežev v 81-članskem črnogorskem parlamentu.

Neenoten tabor strank, ki nasprotujejo Đukanoviću

Po drugi strani pa se je v zadnjih štirih letih pokazalo, da je tabor strank, ki je zmagal avgusta 2020, dokaj neenoten (upoštevati je tudi treba, da je imel zelo tesno večino), zaradi česar Črnogorci tudi odhajajo na predčasne volitve.

Mladi ekonomist in bančnik Jakov Milatović je lani jeseni svoje Gibanje Evropa zdaj (PES) popeljal do zmage na lokalnih volitvah v prestolnici. Namesto da bi postal župan Podgorice, je letos spomladi kandidiral za predsednika države in zmagal. Zdaj je PES zmagala še na parlamentarnih volitvah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mladi ekonomist in bančnik Jakov Milatović je lani jeseni svoje Gibanje Evropa zdaj (PES) popeljal do zmage na lokalnih volitvah v prestolnici. Namesto da bi postal župan Podgorice, je letos spomladi kandidiral za predsednika države in zmagal. Zdaj je PES zmagala še na parlamentarnih volitvah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Spomnimo: Krivokapiću je parlament februarja 2022 izglasoval nezaupnico. Aprila lani je novi premier postal Dritan Abazović, ki je pripadnik albanske manjšine in je bil v Krivokapićevi vladi podpredsednik. Avgusta lani so poslanci izglasovali nezaupnico tudi Abazoviću. Ta še najprej opravlja naloge predsednika vlade, saj parlament ni izglasoval nove vlade.

Razpis predčasnih volitev

Ker prosrbsko usmerjenemu Miodragu Lekiću iz stranke Demos, ki ga je predlagala vladna koalicija, v 90-dnevnem roku do 15. marca letos opolnoči ni uspelo oblikovati nove vlade, je Đukanović razpustil parlament in v skladu z zakonodajo razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Milo Đukanović je imel v Črni gori škarje in platno v svojih rokah nekaj desetletij. Avgusta 2020 je najprej doživel udarec na parlamentarnih volitvah, lani na lokalnih, letos pa se je moral po porazu na predsedniških volitvah posloviti še s položaja predsednika države. | Foto: AP / Guliverimage Milo Đukanović je imel v Črni gori škarje in platno v svojih rokah nekaj desetletij. Avgusta 2020 je najprej doživel udarec na parlamentarnih volitvah, lani na lokalnih, letos pa se je moral po porazu na predsedniških volitvah posloviti še s položaja predsednika države. Foto: AP / Guliverimage

Đukanović si je takrat še obetal, da bo zmagal na predsedniških volitvah, nato pa bo na predčasnih volitvah znova na oblast prišla tudi njegova DSP (februarja letos so ankete DSP namerile več kot 34 odstotkov glasov). A so ti načrti Đukanoviću padli v vodo. Slavil je mladi Milatović, prvo mesto v anketah pa je po predsedniških volitvah prevzel PES.

DSP zmanjšal zaostanek za Gibanjem Evropa zdaj

Aprila letos je ena od anket PES namerila kar 44 odstotkov glasov, DSP na drugem mestu pa 20 odstotkov. DSP pa je nato uspelo zaostanek z 20 odstotnih točk znižati na pet odstotnih točk.

Jakov Milatović
Novice Po prvih rezultatih novi predsednik Črne gore politični novinec Milatović
Milo Đukanović
Novice Je v Črni gori pred vrati politični pretres?
Jakov Milatović
Novice V Črni gori v drugi krog predsedniških volitev Đukanović in Milatović
Milo Đukanović
Novice Lahko te volitve sprožijo hudo krizo na Balkanu?
Ne spreglejte